Живот Занимливости

Родители, во прилог 10 работи кои несмеете да ги правите пред детето

Иако некои работи се подразбира дека не треба да ги правите пред детето, сепак секојдневно сведочиме дека некои родители ги прават, па затоа на нив им треба потсетник. Некои од наведените ставки посебно се однесуваат за родителите кои само мораат да се грижат за детето.

1. Да се опијаните
Изгледа едноставно? Но да ги потсетиме тие кои заборавиле на некои детали. Додека се грижите за детето не треба да пиете, тоа се однесува и додека детето спие.

2. Да пушите во просторија во која детето е присутно
Ако сакате да го ризикувате здравјето на детето, тогаш тоа е ваша одлука. Но детето несмее да биде жртва на пасивно пушење. Тоа едноставно е сурово.

3. Да пцуете
Големи се шансите ако пцуете пред детето и тоа да почне да пцуе. За некои можеби тоа е слатко, но всушност не е.

4. Да се однесувате како стриптизерка
Ако вашата ќерка види дека заводливо се соблекувате и таа ќе го направи истото. А ако го правите тоа, не се чудете на нејзиното однесување кога ќе наполни 16 години.

5. Да гледате реално шоу
И тука се мисли за секое реално шоу. Сетете се на последното реално шоу, на Маријана и Немеш.

6. Да се тепате
Кога збориме за пресметки, не се во ред ни вербалните, а да не ги спомнуваме и физичките. Вашето дете никогаш не треба да ве смирува или да стои помеѓу вас и некоја друга возрасна личност.

7. Да се дрогирате
Да и џоинтот влегува во таа категорија. Тие се илегални со причина, па и вашето дете треба да мисли дека тоа не е во ред.

8. Да го омаловажувате и да не го почитувате другиот родител
Дали се сложувате или не со другиот родител, тоа е ваш проблем. Ако имате некој приговор или коментар, добро погрижете се детето да не биде во близина кога ќе разговарате. Децата напаѓањето на родителот може да го сфатат и лично.

9. Да лажете
Знаеме дека сите понекогаш лажеме. Посебно своите деца. Но кога е можно не лажете некој друг пред вашето дете. Ќе ви биде многу тешко да го научите детето да биде искрено, кога вие лажете пред него.

10. Не се омаловажувајте себе си
Дури и ако не сте совршени, за вашето дете вие сте најголемиот пример и не е добро ако од ваша уста слушне дека не сте доволно добри.