Забава Занимливости

10 занимливи факти за оган

1. Земјата е единствената позната планета каде може да има оган. На други планети, едноставно нема доволно кислород. Колку повеќе има кислород, огнот е потопол.

2. Пламенот од свеќата е син на дното поради тоа што тука зема кислород и жолта боја на врвот поради тоа што тука го согорува.

3. Оганот создава вода. Ако не верувате загревајте празна сува метална лажица на оган и ќе ја видите водата во неа.

4. Изгорените коски и пепел сугерираат дека нашите предци запалиле оган повеќе од 400.000 години

5. Природата е полна со чуда, па затоа не треба да ве изненади и едно што е поврзан со огнот. Околу 220 километри северно од Сиднеј, се проценува дека оган гори 500.000 години – непрекинато.

6. Античките Грци запалиле оган со концентрирана сончева светлина. Параболичните огледала што се фокусираат на сончевите зраци се уште се користат за да го запалат олимпискиот факел.

8. Во 1666 година Големи пожар во Лондон уништил 80 отсто од градот, но во исто време застана покрај чума во која загинале повеќе од 65.000 луѓе година пред тоа. Од пожарите биле изгорени од сите стаорци и муви кои биле бактериски предаватели.

9. Самовоспалението не е само мит. Некои извори на гориво можат сами да генерираат топлина. На пример, ф’стаци имаат толку многу природни масла кои се склони кон спонтано согорување кои се во транспортот етикетирани како “опасни”.

10. Секој ден молња ја погаѓа земјава над 1.000.000 пати (поточно:. Во просек од 1.728.000 гром ја удира земјава секој ден иако бројот звучи неверојатно, овој природен феномен е од суштинско значење за одржување на рамнотежа помеѓу земја и атмосферата).