Забава Занимливости

Дали знаете зошто патничките авиони се во бела боја?

Логата на авионите секогаш се во боја, но испишани на бела површина. Сте се запрашале ли некогаш зошто авионите, како и автомобилите, не се појавуваат во различни бои.

Всушност, ретко, некои примероци доаѓаат во друга боја, но 99 отсто од сите патнички авиони во целост се бели, а причини има неколку, а главната е безбедносна.

На бела боја најубаво се одбива светлината, а тоа е многу важно бидејќи на тој начин се намалува загревањето ан авионот. Освен тоа, на бела боја најлесно се забележуваат пукнатини, протекување на масло и други проблеми кои можат да се случат доколку авионот не е исправен, а со тоа и побрзо да се реши проблемот.

На крајот, белата боја најлесно се забележува на небото во случај на судир или при лоши временски услови. И практично -0 тоа е единствената боја која не бледее.

Секако, постојат и економски причини, зашто за боењето на авион е долга и скапа работа, а со наведените предности ан белата, навистина нема смисла да се бои во друга боја. За бојадисување на авион потребно е време од два дена до ддве недели, во зависност од буџетот на компанијата.

Исто така, авионите во боја потешко се продаваат