Занимливости Здравје

Алкохол за време на бременоста

Нема точен одговор колку е безбедно да се консумира алкохол во текот на бременоста, кога станува збор за мали количини. Но, јасно е дека ако консумирате големи количини алкохол додека сте бремени, тоа е многу опасно за вашето сеуште не родено дете.

Под мали количини се подразбира една до две чаши вино во текот на една недела. Ако вие консумирате повеќе алкохол од споменатото, во текот на една недела, тогаш го загрозувате животот на вашето не родено дете.

The Department of Health (DH) и докторите велат дека најбезбедниот начин е да не се консумира алкохол воопшто за време на бременоста. The National Institute for Health и Clinical Excellence пак, велат дека најдобро е да не се косумира алкохол во текот на првото тромесечие. Друго пак истражување покажува дека една чаша вино во текот на една недела нема да му наштети на вашето не родено дете.

Со вакви измешани мислења, не е чудо ако сте збунети. Можеби ќе сакате да играте безбедно, па да не консумирате алкохол воопшто. Ако пак одлучите да пиете алкохол за време на бременоста, тогаш задржете се на малите количини.

Доколку косумирате големи количини на алкохол, автоматски го ставате вашето неродено дете под ризик за развивање на проблеми кои ќе траат целиот живот. Проблемите кои можат да се појават се нарушувањата (FASD) и синдромот (FAS), во зависнотст од количината на алкохол која ја внесувате секојдневно во текот на бременоста.

Бебињата родени со FASD се хиперактивни додека растат и имаат тешкотии во учењето и говорот. Бебињата родени со FAS  можат да имаат оштетувања на мозокот, фацијални деформации и проблеми со растот. FAS е најтешката состојба кај новороденчето предизвикана од алкохолот кој мајката го консумирала во текот на бременоста.

Консумирањето на големо количество алкохол за време на бременоста, го носи ризикот  и за спонтан абортус или предвремено породување. Може дури и да предизвика вашето дете да биде мртво родено.