Живот Здравје

Здравје: Што навистина му прави алкохолот на вашето срце

Сите знаеме дека алкохолот лошо делува на нашиот организам, но не и на нашето расположение освен моментот на мамурлак.

Една чаша вино дневно е добра за работата на срцето, тоа го знаат сите, но проблемот е во тоа што многумина од нас не знаат да кажат стоп после едната чаша вино.

Врвниот кардиолог од Универзитето во Калифорнија Грегори Маркус открива колку навистина алкохолот е штетен за нашето срце.

МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА СРЦЕВ УДАР

Конзумирањето на алкохол може да доведе до зголемување на лошиот холестерол, кој што се таложи на вените и на крвните садови, а тоа може да доведе до инфаркт.

МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА ТАХИКАРДИЈА

Станува збор за забрзана работа на срцето, т.е нарушување на срцевиот ритам. Лицето кое што има ваков проблем чувствува како срцето да му прерипува.

МОЖЕ ДА ПРЕДИЗВИКА МОЗОЧЕН УДАР

Алкохолот го зголемува ризикот од два типа на мозочен удар: исхемичен, кој е предизвикан од тромб или хеморагичен, предизвикан од пукнат крвен сад.

СЛАБЕЕЊЕ НА СРЦЕВИОТ МУСКУЛ

Алкохолот во крвта ја смалува способноста на срцето да пумпа крв и со тоа го ослабува срцевиот мускул што може да доведе до хронична болест.

ПРЕДИЗВИКУВА АРИТМИЈА

Зголемен број на пациенти со аритмија е забележан за време на празниците кога луѓето пијат повеќе алкохол.

ПРЕДИЗВИКУВА ЗГОЛЕМЕН КРВЕН ПРИТИСОК ИЛИ ХИПЕРТЕНЗИЈА

Зголемен крвен притисок може да доведе до срцев или мозочен удар.