Забава Занимливости

Атлантида во Јапонија: Mорето на Далечниот Исток крие голема мистерија (ВИДЕО)

Кога Кихачиро Аратаке, инструктор по нуркање, се нурнал во водите во близина на јапонскиот остров Јонагуни видел неверојатна глетка – шест метри под површината на водата видел градби од кои една потсетува на пирамида, големи камени блокови со совршено прави агли, ѕидови, столбови…

Во почетокот се мислело дека станува збор за градот кој пред 10.000 години бил над нивото на морето и дека станува збор за некој вид на “јапонска Атлантида”. Меѓутоа се појавиле теории дека местото потонало за време на земјотрес пред 2000 години.

Масаи Кимура, морски геолог од Универзитетот Рјуку во Јапонија кој до ова место нуркал повеќе од 100 пати во текот на последните 20 години, убеден е дека сеизмичката активност го потопила градот.

“Мислам дека е тешко да се оцени дека потеклото на овие урнатини е дело на природата, бидејќи постојат јасни докази дека тие се направени од човечка рака. Најголемата стриктура изгледа како сложена, скалеста пирамида која е висока 25 метри. Гравирани ѕидови и споменици во форма на животни сугерираат дека станува збор за азијска култура. Еден споменик потсетува на подводна свинга која е симбол за кинескиот или древен крај Окинаве” кажува Кимура.

Непрофитната група Мориен Институт спровела експедиција во 1997 година предводена од др. Роберт Шош, професор по математика на Универзитетот во Бостон. Тој смета дека станува збор за природна формација.

“Нивната основна геологија покажува дека станува збор за пештери, кои обично се кршат под прави агли и покажуваат дека структурата настанала сама од себе. Ниеден дел од споменикот нема раздвоени блокови, а тоа е знак дека не е направено од човекот” изјавува научникот.

Тој кажува дека подоцна луѓето ги модифицирале формациите, но сеуште никој не ја знае вистината.