Забава Занимливости

Како да направите успешно “селфи”

Не е тајна дека љубителите на селфињата поминуваат часови во подготовка, за да го фатат идеалниот кадар кој го објавуваат на социјалните мрежи.

Сега сепак специјалисти ја откриваат формулата за снимање на селфи и се чини дека сé сведува на вистинскиот агол.

Според д-р Анука Линда од универзитетот “Ла Троб” во Мелбурн, Австралија, која видела илјадници селфиња, оние кои објавуваат фотографии во Instagram, претпочитаат да направат селфи со левата рака, бидејќи на тој начин резултатот е најдобар.

Таа додава дека аголот под кој е направена фотографијата, може да направи човекот да изгледа слаб или попривлечен.

Линда – специјалист по когнитивна психологија, објави студија која докажува дека снимањето на левата страна покажува директно влијание врз начинот на кој изгледаме на селфито.

Стратегот разгледува 2000 различни селфита на 200 лица во сајт за споделување на слики и утврди дека поголемиот дел од фотографиите се направени од левата страна, наместо напред или десно.

Таа прегледува и фотографии на мажи и жени кои имаат хаштаг #selfie, а тие се речиси 300 милиони. Во Instagram. Причината да се избегнуваат сликите во анфас, е дека на овој начин тие не изгледаат доволно привлечно. Типичен пример за тоа се фотографиите на личната карта и возачка дозвола.

Еден од советите на д-р Линда за совршено селфи, е тоа да се снима под агол, бидејќи на тој начин се откриваат јаболчниците и лицето изгледа слабо.

Од претходните истражувања, станува јасно дека позата од левата страна се смета за поемоционална и поекспресивна отколку позата од десната страна.