Следете не

Македонија

Центар за управување со кризи – Состојбата по региони

Објавено пред

на

Состојба во земјата по врнежи од снег до 08:30 ч. 16.02.2021 г.

Скопски регион
Од Град Скопје известуваат дека ЈП Улици и Патишта – зимската служба на град Скопје од 07:00 часот изутрина на ден 15.02. па се до 07:00 часот на ден 16.02.2021 година интензивно се вклучени во расчистувањето на снегот од главните сообраќајници на трети ленти, подвозници, надвозници, мостови и критични места во градот, и при тоа се употребени 95 тони сол.

Битолски регион
Во општина Новаци сите патни правци во рамничарските населени места се проодни во зимски услови, а во моментот целата расположлива механизација на ЈП Комунална Хигиена работи на расчистување на патниот правец кон мариовските села Старавина, Градешница, Будимирци, Зовиќ и Груниште и истиот ќе биде завршен во текот на денот.

Во општина Демир Хисар, патот кон с.Мало Илино ќе се чисти во текот на денешниот ден.
Во општина Ресен проодни се сите магистрални и регионални патни правци со остатоци од снег на планинските превои Ѓавато и Буково.

Во општина Прилеп во с.Вепрчани поради непродност на локалниот пат поради високите снежни врнежи во координирана акција од ПО РЦУК Прилеп, граничната полиција, ЕЛС Прилеп и ТППЕ Прилеп успешно е завршена евакуацијата со теренски возила на 6 завеани лица од Кавадрци.

Сообраќајот на регионалниот пат Р 107 Прилеп -Витолиште е можен само со теренско возило.
Во викенд населбата на Црна река кај Расимбегов мост – Мариово останати се 10 лица кои бараат чистење на регионалниот пат Р 107 Прилеп – Витолиште за да можат да се вратат во Прилеп.

Во селата во Мариовскиот регион – Бонче, Крушевица, Чаниште, Кален, Дуње, Вепрчани, Пештани, Кокре, Манастир, Бешиште и Полчиште, локалните патишта ќе се чистат по расчистувањето на регионалниот пат Прилеп – Витолиште. Сообраќај е можен само со теренско возило.

Тетовски регион
Во тетовскиот регион целосно се дорасчистуваат локалните патишта и тротоари, додека отежнато е движењето во повисоките планински села каде се препорачува употреба на зимска опрема и без поголема потреба да не се напуштаат домовите. Висината на снежната покривка во пониските делови е околу 20 сантиметри, додека на повисоките места е до 65 сантиметри.

Во Гостиварскиот регион се дорасчистуваат подалечните села.

Во Мавровскиот регион се уште не е исчистен патот до селата Дуф, Леуново, Сенце, Никифорово , Мистрово и еден дел од Врбен, поради лошата конфигурација висината и земјениот пат до село Мистрово каде треба за чистење да се употреби багер.

Охридски регион
Локалните патни правци во општините Охрид и Дебрца се проодни во зимски услови ,нема отсечени села.

Во општина Струга непроодни се патните правци до населените места во Малесија – Присовјани, Збажди, Ржаново, Локов, Селце и Буринец, како и селата Вишни и Горна Белица.

Во општините Дебар и Центар Жупа нема отсечени села.
Во општина Кичево непроодни се патните правци кон селата Душегубица, Кленоец, Попоец.

Во општина Македонски Брод непроодни се патните правци кон селата: Бенче, Битово, Волче, Заград и Ботушје.

Велешки регион
Во Велешкиот регион се расчистува патниот правец Велес-с.Раштани-с.Бузалково. Се врши посолување на патниот правец с.Отовица-с.Сујаклари и с.Мамутчево-с.Иванковци, како и улиците во повисоките делови од градот.

Во општина Демир Капија се расчистува патот кон с.Челевец, додека патот кон с.Барово е непрооден.

Во општините Свети Николе и Лозово непроодни се патните правци за селата Малино, Крушица, Алакинци, Патетино, Орел и Павлешенци каде се работи на расчистување.

Штипски регион
Во Штипскиот регион меѓуградските патни правци се проодни за сите видови на возила. Само во ридско планинските села во општините Штип и Карбинци патиштата сеуште не се исчистени и се оди со теренски возила. Екипи на ЈП од истите општини се на терен. Исто така на патните правци Виница – Берово и Берово – Струмица има остатоци од кашест снег.

Кумановски регион
На подрачјето на општина Куманово се работи на оспособување на сите патни правци кон селата согласно планот-динамиката за трета фаза на приоритети. На 195 добиено е известување дека патниот правец Брзак – Агино село и патниот правец Косматац – Мургаш кон Новосељане се непроодни и на истиот има наноси од снег и до 80 сантиметри.
Во општина Старо Нагоричане непроодни се патните правци кон селата: Длабочица, Арбанашко, Дејловце, Малотино, Мгленце, Буковљане, Бајловце кон Цветишница, Цвиланце, Жељувино и Дренак.
Од општина Липково известуваат дека регионалните и локални патни правци во општината во поголем дел се делумно проодни во зимски услуви, додека во планинскиот дел селата кои се на повисоките места снежната покривка е поголема и се непроодни. Непроодни се локалните патни правци кон селата: Глажња, Лукаре, Гошинце, Думановце, Извор, Ранковце, Руница, Стража и Стрима во општина Липково, но голем дел од селата се без население (викенд куќички);
Во општина Крива Палaнка регионалните патни правци Крива Паланка-село Огут и Крива Паланка-село Луке се исчистени и се проодни по влажен коловоз.
Регионалниот патен правец Ранковце–село Герман е непрооден поради висина на снег на патот се чисти со возило – трактор. Отсечени се селата: Герман, Пклиште, Станча, Гулинце.
Регионалниот патен правец Ранковце–село Крилатица во општина Кратово е непрооден поради изместени пропусти на Крива Река во село Крилатица.Локалните патни правци во општина Ранковце се проодни во зимски услови.
Од утринските часови интервенирано е на чистење на улиците и патиштата во селата: Опила, Одрено, Псача, Петралица и Гиновце.
Локалните (земјени) патишта с.Петралица–с.Баратлија, с.Радибуш–с.Криви Камен, патот кон село Милутинце, кон село Отошница (повисокиот дел) се проодни само со теренско возило.

Локалните патни правци во општина Крива Паланка се проодни во зимски услови.
Од утринските часови интервенирано е на чистење на улиците во градот Крива Паланка и локалниот пат кон манастирот во село Варовиште.

Локалниот пат с.Огут–с.Нерав, е непрооден поради висина на снег и локалниот (земјен) пат с.Дурачка Река–Дренак е непрооден поради висина на снег, отсечено е с.Дренак.
Локалниот (земјен) пат с.Мождивњак-с.Борово е непрооден поради висина на снег, отсечено е с.Борово. Останатите локални патишта кои водат кон селата во општината се проодни , но само со теренско возило.

На териоторијата на општина Кратово по обилните врнежи во изминатиот период локалниот патен правец Кратово-с.Каврак во планинскиот дел е под снежна покривка од 35 цм и сообраќајот не се одвива. Локалните патни правци во низинскиот дел се одвиваат со теренски возила до с.Коњух. Патниот правец с.Сакулица-с.Татомир е во прекин поради снежна покривка од 30 цм.

Патниот правец с.Крилатица-с.Ранковце е во прекин поради однесен премин преку К.Река, Којково, Крилатица, Куново, Нижилово, Мушково, Луково, Талашманци, Татомир и Тополовиќ.

Извор: ЦУК

Македонија

Со Тотал ТВ секогаш си до најдобрите филмски содржини и најпопуларните ТВ серии. Погледнете ги следните најдобри ТВ понуди

Објавено пред

на

Со Тотал ТВ секогаш си до најдобрите филмски содржини и до најпопуларните ТВ серии. Не пропштај и одбери го твојот омилен пакет веднаш, повеќе детали околу прекрасните ТВ понуди и содржини погледнете ги на линкот ТУКА
Нашите партнери од РиД Електроника, се главни застапници на Тотал ТВ во Кичево и регионот, контактирајте и повикајте ги веднаш, ќе бидете брзо и квалитетно услужени, контакт тел. 070/855-540
Прочитај повеќе...

Македонија

Цената на авто-плинот (тнг) продолжува да расте, од денес во продажба по цена од 39 денари за литар

Објавено пред

на

Од денес на повеќето малопродажни објекти плинот е со покачена цена за литар. Цената на авто-плинот (тнг) се зголеми 1,5 денар и моментално се продава 39,00 денари за литар, додека за останатиот дел објекти новата цена на плинот ќе стапи на сила од вечерва.

Како што знаеме авто-плинот не е под Регулаторната Комисија за Енергетика.

Прочитај повеќе...

Македонија

Од 1.967 тестови, нови 154 заразени од Ковид-19, оздравени 408 пациенти

Објавено пред

на

Во последните 24 часа се направени 1.967 тестирања, а регистрирани се 154 нови случаи
на КОВИД-19:
• Скопје – 118
• Куманово – 12
• Кавадарци – 5
• Прилеп и Битола – по 3
• Велес, Кичево, Кочани, Свети Николе и Крива Паланка – по 2
• Струмица, Виница и Кратово – по 1

Пријавени се 12 починати лица: 10 починати лица од Скопје (90г, 90г, 82г, 74г, 73г, 73г, 71г, 67г, 67г и 53г), по едно починато лице од Штип (84г) и Валандово (30г). Сите пријавени лица се починати во болнички услови.

Регистрирани сe 408 оздравени пациенти од:
• Скопје – 179
• Тетово – 23
• Куманово – 22
• Струмица – 19
• Штип – 17
• Кавадарци – 15
• Кичево – 14
• Прилеп и Велес – по 12
• Кочани и Дебар – по 11
• Радовиш и Берово – по 9
• Битола и Ресен – по 7
• Свети Николе – 6
• Кратово и Гостивар – по 5
• Крива Паланка, Гевгелија и Валандово – по 4
• Неготино и Делчево – по 3
• Пехчево – 2
• Охрид, Пробиштип, Богданци, Македонски Брод и Македонска Каменица – по 1

Досега во земјата се направени вкупно 1.254.061 тестирање на Ковид-19. Вкупната бројка на КОВИД-дијагностицирани лица во нашата земја од почетокот на епидемијата изнесува 187.068 бројката на оздравени пациенти е 167.810, на починати е 6.472, а бројот на активни случаи изнесува 12.786

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

На денешен денПред 16 часа

На денешен ден (24 септември)

768.- Почина францускиот крал Пепин III Мали (Пепин ле Бреф), првиот монарх од династијата Каролингија. За време на неговото владеење...

ХороскопПред 19 часа

Хороскоп за денес -[ 24 септември ]- петок

ОВЕН Оваа недела ќе се случи емоционален климакс со влегувањето на месечината во вашиот знак, време е да се посветите...

МакедонијаПред 24 часа

Со Тотал ТВ секогаш си до најдобрите филмски содржини и најпопуларните ТВ серии. Погледнете ги следните најдобри ТВ понуди

Со Тотал ТВ секогаш си до најдобрите филмски содржини и до најпопуларните ТВ серии. Не пропштај и одбери го твојот...

МагазинПред 1 ден

Европската комисија предлага единствен полнач за сите електронски уреди

Европската комисија (ЕК) предложи USB-C да биде заеднички порт за сите електронски уреди. Денешниот предлог предвидува USB-C да стане стандардeн...

СпортПред 1 ден

Женска репрезентација на Македонија до 17: На турнир во Естонија

Женската репрезентација на Македонија до 17 години денеска на тренинг центарот „Петар Милошевски”, ги започна подготовките за квалификацискиот турнир што...

ГејмингПред 1 ден

Nvidia објавува драјвери за Windows 11 со поддршка за DLSS за повеќе од 28 игри

Nvidia објавува нова програма која додава поддршка за DLSS (Deep Learning Super Sampling) за 28 игри, а сега е сертифицирана...

СветПред 1 ден

Соединетите држави одобрија трета доза Pfizer-Biontek за стари лица и лица во ризик

Соединетите Американски Држави (САД) ја одобрија третата доза на вакцина Pfizer-Biontek против коронавирус за лица постари од 65 години и...

СветПред 1 ден

Вакцинација против корона наскоро и за бебињата: Директор на Модерна за борба против пандемијата на корона вирусот

Во моментов тестираме вакцини кои се адаптирани за делта сојот во клинички испитувања. Тие ќе ја формираат основата на зајакнувачки...

СкопјеПред 1 ден

Поради зафати во електродистрибутивната мрежа следните скопски локации денеска ќе останат без електрична енергија

Поради зафати на електродистрибутивната мрежа, денес на ден 23.09.2021 година – четврток, ЕВН Скопје ќе работи на терен, така што прекини...

СпортПред 2 дена

Спировски: Тимот го победува најтешкиот и најсилниот противник. Верувам дека сме на правиот пат.

Македонскиот репрезентативен фудбал по завршувањето на Европското првенство 2020. отвора нова страница во својата историја. Под водство на новиот селектор...

НАЈЧИТАНИ