Забава Занимливости

(ВИДЕО) Кинези урнaа 19 висококатници за 10 секунди

Кинези изведоа контролирана експлозија за да урна дури 19 облакодери и тоа за само 10 секунди поради изградба на нов деловен комплекс.

Во градот Вухан беше урнат цел комплекс згради од 12 катана простор од 150.000 квадратни метри.

Зградите, кои се наоѓаат во близина на центарот на градот, биле иселени една недела пред уривањето, а изведувачите морале да ја обезбедат околината за да не дојде до оштетување на електричното напојување на градот.

-Користевме околу пет тони експлозив, кој беше поставен на околу 12.000 локации. Меѓу две експлозии имаше растојание од неколку микросекунди. Ефектите се идеални и експлозијата не оштети ништо во околината, вели Џија Џонгшенг, директор на компанијата која ја извела експлозијата, за штос е подготввуале околу четри месеци.