Следете не

Храна

Денес направете вкусни „солени переци“

Објавено пред

на

Потребни состојки:

  • 20 гр. пивски квасец
  • 20 гр. ким
  • 1  жолчка
  • 200 мл. вода
  • 500 гр. брашно
  • 50 гр. путер
  • Малку сол

Подготовка:

Во брашното направете вдлабнатина и во неа ставете ги пивскиот квасец растворен во малку млака вода, путерот, 200 милилитри вода и кимот, потоа се замесува хомогено тесто. Додајте уште вода ако е потребно. Формирајте топка, покријте ја со крпа и оставете ја да отстои 2 часа на собна температура.

Потоа тестото поделете го на повеќе врвки со дебелина 1 цм и должина од 50 цм. Секоја врвка оформете ја во вид на перек и залепете ги краевите.

Переците ставете ги врз плех и премачкајте ги со жолчка, изматена во малку вода.

Посипете ги со крупна сол и ким, па оставете ги да отстојат кратко време. Потоа печете ги на 200 степени 30 минути.

Добар апетит!

Магазин

Рецепт од нашите баби: Како да направите домашно кисело млеко?

Објавено пред

на

Иако денес киселото млеко лесно се наоѓа во продавниците, вкусот на домашното кисело млеко не враќа во детството. Процесот на подготовка е едноставен, бара минимално време, а резултатот е природен, вкусен и здрав производ кој не може да се спореди со индустриските варијанти.

Освен што има богат и кремаст вкус, киселото млеко е одличен извор на протеини и пробиотици, кои го подобруваат варењето на храната и ја одржуваат балансот на цревната микрофлора.

Состојки:

  • 3 литри млеко (по можност со 3,8% маснотии)
  • 1 лажичка шеќер
  • 350 г кисела павлака

Начин на подготовка:

  1. Во млекото додадете шеќер и оставете го да зоврие.
  2. Потоа исклучете го огнот и оставете го малку да се излади. Оптималната температура е ако можете да го држите прстот во млекото 10 секунди без да ве пече. Некои баби ја проверувале температурата и со лактот – ако не е премногу жешко, значи дека е подготвено.
  3. Одвојте околу 300 мл топло млеко во посебен сад и додајте ја павлаката. Измешајте добро додека не добиете мазна смеса.
  4. Истурете ја оваа смеса во остатокот од топлото млеко и убаво измешајте со лажица.
  5. Префрлете го млекото во сад во кој ќе се закисели. Најдобро е да користите глинена тегла, но може и друг сад.
  6. Покријте го садот со кујнска крпа и оставете го преку ноќ на собна температура.
  7. Следното утро, ставете го киселото млеко во фрижидер и оставете го 24 часа пред да го консумирате.

Совет:

Некогаш мајките додаваа кора од леб во млекото за да помогнат во згуснувањето. Доколку користите млеко со помала масленост, ова е одличен начин да добиете погуста текстура.

Со овој рецепт, ќе подготвите вкусно, природно и здраво домашно кисело млеко, исто како што правеле нашите баби!

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Храна

(ВИДЕО) Мудар начин како да ја воочите разликата помеѓу природна и вештачка храна

Објавено пред

на

Ова е начинот да забелижите која храна е природна а која вештачка, имено вештачката или ГМО храна е поубава, позаоблена, посјајна, со еднаква големина и изглед, со сјајна боја, без модринки и оштетени делови, без знаци за гниење…

Вештачкото месо, исто така, изгледа добро. Но, доколку обрнете внимание на црниот дроб и бубрезите ќе забележите дека тоа е лажна храна. Имено, ако бубрезите или црниот дроб од некои животни ви делуваат болно, не го купувајте тоа месо бидејќи тие животни најверојатно се хранети со ГМО сточна храна.

На кратко, вештачката храна содржи пестициди и хемиски вештачки ѓубрива, содржи генетски модифицрани организми и сл.

Што мислите, ја чувствуваат ли луѓето разликата меѓу обичната и органската храна?

Прочитај повеќе...

Магазин

Старомодни колачиња со јаткасти плодови кои одлично се комбинираат со кафе или чај

Објавено пред

на

Овие неодоливи колачиња со ореви ќе ги воодушеват и најпребирливите љубители на слатки. Совршени за оние моменти кога сакате да уживате во топло кафе или чај, овие колачиња се полни со вкус и топлина. Со едноставен рецепт и неколку основни состојки, можете да создадете уникатен десерт кој ќе ги изненади сите!

Состојки:

  • 3 белки
  • 250 гр мелени ореви
  • 250 гр шеќер во прав
  • 1 лажица цеден лимон
  • 250 гр сечкани ореви

Подготовка:

  1. Загрејте ја рерната на 200°C.
  2. Изматете ги белките: Почнете да ги матите белките додека не станат чврсти. Постепено додавајте шеќер во прав, по една лажица, и продолжете со матење околу 10 минути.
  3. Додавање на лимон: Додадете една лажица исцеден лимон и продолжете да матите уште половина минута.
  4. Измешајте со ореви: Додадете 250 гр мелени ореви и нежно измешајте со рака.
  5. Обликувајте колачиња: Обликувајте топчиња од смесата и секое валкајте го во сечкани ореви. Потоа обликувајте ролат и свиткајте го во полумесечина.
  6. Печете: Наросете уште малку сечкани ореви на врвот и наредете ги на плех обложен со хартија за печење. Намалете ја температурата на 150°C и печете ги оревите околу 35 минути.

Со ова едноставно, но вкусно колаче, ќе имате совршен десерт кој одлично оди со кафе или чај, и ќе ги воодушеви вашите пријатели и семејство.

Извор: Alo

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Култура2 часа

Денес е „Младенци“, честит именден и честит брак на тие што стапиле и се нови брачни парови

Празникот на пролетта – 22 март, поради големата трагедија во Кочани, тој во нашата држава е во денови на жалост,...

Временска прогноза13 часа

Доаѓа медитерантски циклон кој носи големо количество на врнежи од дожд

Под влијание на циклонска активност, од недела (23 март), а особено во текот на следната седмица (во периодот од 24...

Спорт14 часа

Голем гест за почит, средствата од билети на мечот Пелистер – Вардар ќе одат за семејствата на загинатите во Кочани

ФК Пелистер вечерва ја извести јавноста дека приходот од билетите од натпреварот Пелистер – Вардар во рамките на 25. коло...

Македонија15 часа

(ВИДЕО) Огромен пожар во Струмица, помеѓу Софилар – Баница, ветерот дополнително го отежнува дејствувањето, за состојбата се огласи и градоначалникот

Огромна огнена стихија настана во Струмица, потточно во реонот помеѓу месноста Софилар, Градски гробишта и Баница. На три страни се...

Спорт17 часа

Македонската фудбалска репрезентација утре стартува со првиот меч во квалификациите за СП 2026, Милевски се надева на победа со која ќе се продолжи серијата позитивни резултати

Утре македонската „А“ фудбалска селекција ќе го одигра првиот квалификациски меч против Лихтенштајн во Вадуц за пласман на СП 2026....

Автомобили23 часа

Дали знаете за што служи ова копче во автомобилот? Повеќето луѓе го користат погрешно

Со порастот на температурите, вклучувањето на клима уредот во автомобилот станува неопходно. Сепак, многумина не добиваат брзо и ефикасно ладење...

Магазин23 часа

Рецепт од нашите баби: Како да направите домашно кисело млеко?

Иако денес киселото млеко лесно се наоѓа во продавниците, вкусот на домашното кисело млеко не враќа во детството. Процесот на...

Lifestyle23 часа

Оревите за појадок – тајната за здравје и брзо слабеење

Ако сакате да ја подобрите когнитивната функција, да одржувате високо ниво на енергија и истовремено да поддржувате здрава исхрана, јаткастите...

Магазин23 часа

Intel со раст на акциите од 16% по назначувањето на нов извршен директор

Акциите на Intel забележаа раст од над 16% откако компанијата го именуваше Лип Бу Тан за нов извршен директор. Инвеститорите...

Автомобили23 часа

Како да ги поправите малите гребнатини на автомобилот (и што да избегнувате)

Гребнатините на автомобилот се неизбежни, без разлика дали се резултат на невнимание или надворешни фактори. Пред да одите во сервис,...

НАЈЧИТАНИ