Следете не

Храна

Денешна трпеза: Вкусни и сочни поховани тиквички

Објавено пред

на

Омилен начин за поховање на тиквички,едноставен и брз, а тиквичките остануваат меки и вкусни.

Состојки:

  • 2 тиквички
  • сол
  • 4 јајца
  • 150 гр презла
  • 200 гр брашно
  • Маслиново масло или сончогледово масло

Подготовка:

Излупете ги тиквичките и пресечете ги на кругчиња, ставете ги во подлабока чинија, насолете ги и измешајте ги со рацете. Оставете 10-15 минути да отстојат за да пуштат вода и исцадете ја. Јајцата изматете ги со вилушка, а секое кругче прво извалкајте го во брашно, потоа во јајца и конечно во презла.Ставете парче хартија за печење во тепсијата и ставете ги кругчињата, прелијте го секое кругче со малку маслиново масло. Печете во рерна на 220 степени околу 30 минути. За време на печењето, свртете ги тиквичките да се испечат и од другата страна. Уживајте!

Можете да ја видите подготовката во видеото:

Магазин

Вкусна пита со јаболка и рогач

Објавено пред

на

Подготовка: 75 минути

Состојки:

  • 4 јајца
  • 250 г пченично брашно
  • 100 г путер
  • 200 г шеќер
  • 125 г мелен рогач
  • 1 лажица гриз
  • 100 мл млеко
  • 4 јаболка
  • 100 г мед

Начин на подготовка:

  1. Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
  2. Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
  3. Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
  4. Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
  5. Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
  6. Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
  7. Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.

Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.

Прочитај повеќе...

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Прочитај повеќе...

Магазин

Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?

Објавено пред

на

Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.

Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.

„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.

„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.

Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?

„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj

/rd.com.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Кичево2 часа

Во сабота е првата проба на најмилите дечиња за кичевската „Бадникова поворка 2025“, нека биде до сега најголема, а сите дечиња гласно да го опеат Христовото Рождество!

Како и секоја година со исклучок на пандемијата, така и оваа по 13-ти пат под раководство на г-дин Бошко Сарафилоски,...

Временска прогноза2 часа

Долгорочна временска анализа: Месец декември ни носи чести врнежи од снег и дожд, а ќе биде постудено од ланска година!

Според она што можам да го кажам во поглед на долгорочното анализање на времето, оваа година декември месец ќе го...

Занимливости5 часа

Искористете го силниот момент на Биткоин и започнете да заработувате дневен профит

Со оглед на неодамнешниот пораст на биткоинот, платформата „BCHMiner“ претставува атрактивна можност за оние кои сакаат да заработат преку т.н....

Спорт6 часа

Комисијата за натпревари одлучи следните две кола да се одиграат без публика

Комисијата за натпревари во рамки на Фудбалската федерација на Македонија праќа информација до клубовите од Прва МФЛ и фудбалската јавност...

Магазин10 часа

Дали оставањето на полначот во штекер троши струја? Конечно решение за оваа навика

Дали полначот вклучен во штекерот троши струја кога не полни телефон? Ако често го оставате полначот постојано приклучен, не сте...

Магазин10 часа

Instagram: Ресетирајте ја вашата содржина

Instagram воведува нова опција за ресетирање на препораките за содржина. Instagram моментално тестира нова функција што им овозможува на корисниците...

Магазин10 часа

Snapdragon 8 Elite Gen 2: До 20% подобри перформанси со новата 3nm технологија

Qualcomm ја подготвува следната генерација на својот водечки мобилен процесор, Snapdragon 8 Elite Gen 2, кој ветува значителен скок во...

Магазин10 часа

Nvidia GeForce RTX 5000: Новата генерација графички картички пристигнува наскоро

Гејмерите и љубителите на графички картички имаат причина за возбуда: следната генерација на Nvidia GPU, серијата GeForce RTX 5000, е...

Магазин10 часа

Google Play Store зајакнува безбедноста: Нов филтер за почиста и побезбедна платформа

Google Play Store подготвува големо „чистење“ со нови безбедносни мерки кои имаат за цел да ги заштитат своите 2,5 милијарди...

Магазин10 часа

WhatsApp воведува транскрипција на гласовни пораки: Полесна и подостапна комуникација

WhatsApp претстави нова функција која овозможува претворање на гласовни пораки во текст, нудејќи подобра пристапност и приватност за корисниците. Оваа...

НАЈЧИТАНИ