Кичево Настани Случувања

Десет години од почетокот со работа на Правниот факултет во Кичево (ФОТО)

Со мала свеченост денес беше одбележана десет годишнината од почетокот со работа на Правниот факултет Кичево. На ова одбележување беа присутни првите луѓе на Универзитетот „Свети Климент Охридски“-Битола, во чии рамки работи овој факултет. Во склоп на денешната свеченост беа промовирани и новите додипломци и магистри, кои со овие академски титули се здобиле во изминатите 12 месеци.

-Точно пред една деценија започна со работа Правниот факултет во Кичево со дисперзирани студии во Битола и Струга. Отворањето на овој факултет во целост ги оправда очекувањата, бидејќи во рекордно краток период обезбеди кадровски решенија како и соодветна зграда која нуди максимални услови за работа како на студентите така и на професорите. Најдобра потврда за оправданоста од отворањето на овој факултет е бројот на запишани студенти во изминатите 10 години кој изнесува 3 267 од кои дипломирале 818, на постдипломски студии се запишале вкупно 342, а од нив магистрирале 178. Наскоро очекуваме да ги добиеме и првите доктори на правни науки – рече Гоце Велески, секретар на Правниот факултет – Кичево

Паралелно со одбележувањето на годишнината на факултетот беа промовирани и 131 додипломец и 54 магистри на правни науки, кои со овие степени на образование се здобиле во изминатите 12 месеци. Инаку кај додипломците првенец на генерација со просек 9,82 е Лаура Бајрами од Струга. На свеченоста свое обраќање имаше и деканот на факултетот Горан Илиќ и неговиот претходник во два мандати Илија Тодороски, а присутните ги поздрави и проректорот Светлана Николоска.

На свеченоста на голем број заслужни поединци професори и компании, кои придонеле во развојот на факултетот им беа доделени благодарници.

Инфо: Зоран Антоски