Храна
Домашна трпеза: За денес направете интегрални погачи
Состојки:
- 3 јајца
- 100 г бело брашно
- 100 г интегрално брашно
- 100 г црно брашно
- 250 г гриз
- 350 г свежо сирење
- 2 дл млеко
- 2 дл кисела вода
- 1 дл масло
- 1 прашак за пециво
- 1 лажица сусам
- 1 лажици семки од сончоглед
- 1 лажица семки од лен
- сол
Приготвување:
1. Одвојте ги белките од жолчките и изматете цврст снег.
2. Во соодветен сад помешајте ги гризот, белото, црното и интегралното брашно. Додадете прашак за пециво и полека измешајте.
3. Посебно помешајте млеко, зејтин и минерална вода.
4. Во смесата од жолчки наизменично додавајте ја мешавината од брашно и течност, па постојано матете. Потоа додадете прашак за пециво, здробено свежо сирење, сусам, лен, сончогледови семки и зачини по желба, па полека измешајте за да се добие воедначена смеса.
5. На крајот додадете го снегот од белки и полека измешајте.
6. Ставете ја смесата во соодветни калапи. Поросете одозгора со преостанатата мешавина од семки и ставете ги да се печат во загреана рерна на 200ºC додека не поруменат.
Магазин
Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?
Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.
Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.
„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.
„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.
Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?
„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj
/rd.com.
Магазин
Вкусна кремаста супа од домати
Состојки:
- 225 гр путер,
- 225 гр кромид,
- 60 гр мазно брашно,
- 1,5 кг сечкани конзервирани домати,
- 150 мл пилешки супа,
- 25 гр шеќер,
- 2 лажички сол,
- 1/3 лажичка бибер,
- 100 мл слатка павлака,
- 100 мл млеко 2 лажици мед
Подготовка:
Загрејте го путерот во голема тава и додадете го исечканиот кромид. Пропржете го кромидот на средна топлина додека не стане мек и проѕирен. Додадете го брашното и мешајте неколку минути, додека смесата не добие златна боја. Додадете сечкани конзервирани домати, густин, шеќер, сол и бибер. Кога ќе зоврие, намалете ја топлината и варете околу половина час. Мешајте повремено за да не изгори супата на дното. Тргнете ја од оган, измешајте ги млекото, павлаката и медот и со миксер направете крем супа.
Магазин
Рецепт за кремасто рижото кое ги исполнува сите критериуми за совршен ручек
Брзо, здраво, вкусно и со разумна цена – ова се четири критериуми кои прават одлично јадење, а рижото со спанаќ ги задоволува сите. Постојат многу рецепти за овој специјалитет што ќе ги сакаат вегетаријанците, па дури и децата кои не сакаат зеленчук, а овој е покремаст и повкусен од сите нив.
Во продолжение прочитајте рецепт за рижото со спанаќ и сирење кое е толку вкусно што и најголемите љубители на месо нема да размислат два пати за тоа.
Рижото со спанаќ и сирење – состојки:
- мала главица црвен кромид
- 2 чешниња лук
- 1,5 чаши ориз
- 150 – 200 гр замрзнат спанаќ
- 500 мл вода
- 1 коцка зеленчук за супа
- 200 мл крем за готвење
- 150 гр рендано сирење по желба
- зачини по желба
Рижото со спанаќ и сирење – подготовка:
- Кромидот и лукот ситно исечкајте ги и кратко пропржете ги на маслиново масло.
- Додадете го претходно измиениот ориз и замрзнатиот спанаќ.
- Прелијте со водата во која е растворена коцката за супа и зачинете по желба.
- Гответе на тивок оган додека оризот не ја впие речиси целата течност и додека не стане мек. Доколку е потребно, додадете повеќе вода за време на готвењето.
- Кога ќе се свари оризот, додадете го кремот за готвење.
- По две-три минути исклучете го огнот и додадете рендано сирење.
- Послужете го топло.
/Dnevnik
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за петок (19 април)
-
Кичево2 дена
ОУ Д-р „Владимир Полежиноски“ од Кичево оваа недела ќе биде домаќин на гости од Романија и Полска, додека утре ќе се одржи „Safe Spot Festival“
-
Култура17 часа
Кичевчанецот Зоран Стефаноски го претстави својот нов соло проект наречен Fly Above
-
Кичево1 ден
(ФОТО) Министерот за внатрешни работи Тошковски денес го посети ОВР Кичево, ПО Осломеј и Зајас
-
Балкан7 часа
Водителката Бојана Јанковиќ пронајдена мртва во нејзиниот стан, жалната вест силно одекна во Србија, колегите и блиските се простуваат од неа
-
Хороскоп6 часа
Хороскоп за сабота (20 април)
-
Кичево7 часа
(ВИДЕО) Конечно во етер „Spring Waltz“ на Лука Лазарески од Кичево, големиот виртуоз на пијано за кој допрва времето доаѓа..
-
Хроника2 дена
Вчера во кумановско се случила тешка сообраќајна несреќа, жител од Куманово се здобил со тешки телесни повреди костатирани во комплексот клиники „Мајка Тереза“ во Скопје.