Технологија

Google Chrome ќе ве предупреди ако користите компромитиранa лозинкa

Google за споредба користи база на податоци со повеќе од 4 милијарди кориснички имиња и лозинки, собрани во текот на годините во разни јавно објавени случаи на безбедносни слабости.

Секоја година, во светот, се крадат милиони лозинки и кориснички податоци. Во повеќето случаи, доволно е само да ја смените лозинката и со тоа да го намалите ризикот дека некој неовластено ќе влезе во некоја услуга што ја користите.Но, луѓето често се мрзливи и ја користат истата лозинка и корисничко име за повеќе услуги. Исто така, тие често не знаат дека нивните лозинки се хакирани од хакери кои можат да го користат или да го продадат на некој друг.Па дури и кога ја менуваат лозинката на едно место, забораваат дека треба да ја менуваат во сите други места каде што ја користат.Само за да ги предупредат корисниците на лозинки кои беа компромитирани, Google објави нов додаток за Google Chrome.

Password Checkup e додаток кој мирува додека корисниците сурфаат на интернет. Кога корисникот ќе пристапи на страница и ќе ја напише својата лозинка, Password Checkup ќе ја спореди со познатата база на податоци за украдени лозинки. Ако лозинката не постои во овие бази на податоци, таа нема да реагира. Меѓутоа, ако е пронајдена, ќе го предупреди корисникот да го промени.Google користи база на податоци за повеќе од 4 милијарди кориснички имиња и лозинки за споредба, кои ги собира во текот на годините во различни, јавно откриени, безбедносни слабости.Бидејќи просечниот корисник користи десетици или повеќе лозинки секој ден и често ги рециклира истите истите лозинки, таквата алатка може да го намали ризикот од хакерски напади во сметки.