Технологија

Google ја следи нашата локација дури и ако ја исклучиме функцијата Location History

Google чува разни информации за нас и, покрај она што го сакаме, и пребаруваме на интернет, ја знае нашата локација. Постојат голем број на корисници кои не се чувствуваат удобно со тоа Google да знае кај се и сакаат да ја оневозможат функцијата Location History.

Новата студија на Асошиејтед прес (АП), сепак, покажува дека дури и ако го направиме тоа, компанијата ќе продолжи да собира информации за локацијата и местата, што ги посетуваме. Овие податоци сигурно ќе загрижат многу луѓе.

Серијата тестови на АП покажува дека нови информации за корисниците продолжуваат да се собираат на серверите на Google. Ова вклучува домашни и канцелариски адреси, како и рути, што ги користиме најчесто во нашиот секојдневен живот. За пристап до оваа информација, компанијата ги користи координатите на Google Maps, податоците за пребарување во прелистувачот и нашата активност во другите апликации на паметните телефони. Излегува дека запирањето на Location History не е доволно за да се скриеме од Google.

Оневозможувањето на функцијата само го спречува Google да додава визуелни информации за местата, што ги посетуваме во нашата Timeline база на податоци. Ако сакате да спречите целосно компанијата да го следи вашето движење, потребно е да го отворите менито Settings и да откриете „Web And App Activity“ и да го исклучите овој инструмент со лизгачот до неговото име. На овој начин алгоритмите на компанијата автоматски ќе загубат пристап до GPS координатите, односно нема да „гледаат“ во реално време каде се наоѓате на интерактивната карта.