Забава Занимливости

Интересни факти за телото што не сте ги знаеле

Сите ние го земаме нашето тело здраво за готово, но има многу функции за кои не сме свесни. Ако бевме во можност да ги следиме сите овие функции, ќе бевме изненадени од она што нашето тело може да го направи.

Звукот на крцкање кои го произведуваат зглобовите, вратот и грбот, кога правиме движење, всушност е звукот на меурите кои се наоѓаат во течноста на зглобовите. Ова не е премногу болно, иако може да биде непријатно. Премногу крцкање може да доведе до оштетување на лигаментите.

Потта, всушност, нема непријатен мирис. Непријатниот мирис се јавува кога бактериите доаѓаат во контакт со соодветната течност. Нивниот измет е всушност она што мириса непријатно.

Многу инсекти, вклучувајќи скакулци, бубачки, црви, оски, гасеници и други, може да биде оброк богат со витамини и минерали. Луѓето низ целиот свет ги имаат овие мали животни на плочата, особено во Кина и Тајланд, а што се однесува до Европа, секогаш можете да јадете скакулци во некои холандски ресторани.

Хетерохромијата е феномен со различна боја на очите. Овој феномен е многу редок кај луѓето, но е чест кај животните, особено кај кучињата.

Мозокот е многу збрчкан орган. Ако се шири, може да ја достигне големината на перницата. До шестата година од животот, мозокот достигнува 90% од својот развој и продолжува да се развива во текот на својот живот.

Црниот дроб е орган кој има најдобра способност за регенерација. Ако има некоја болест или операција на црн дроб, тој ќе се опорави многу брзо. Тој ќе се врати во оригиналната форма во која претходно бил.

Мртвите клетки на кожата се состојат од кератин, исто како и косата и ноктите. Кератин формира цврсти делови од телото кај животните. Кератин бил пронајден во волна, крзно, копита, копита, канџи, боцки, школки, итн.

Околу 10.000 човечки клетки можат да застанат на врвот на иглата.
Слезината произведува од 2 до 6 чаши плунка (0,5-1,5 л) дневно.