Здравје и убавина
Истражување покажало кое време е погодно за појадок

Доста познато е дека појадокот е најважниот оброк во денот, но веста е дека експертите сметаат дека треба да се јаде во рани зори.
Имено, според новото истражување, појадувањето до 7 часот би можело да го продолжи животниот век.
Претходните истражувања покажаа дека јадењето доцна навечер го нарушува внатрешниот часовник на телото и го зголемува ризикот од развој на дијабетес тип 2 и срцеви заболувања. Сепак, само неколку студии се осврнаа на прашањето дали времето за појадок има слично влијание. Затоа научниците од Универзитетот во Њујорк сакале да откријат дали времето на првиот оброк во денот е поврзано со долговечноста.
За таа цел, тие неколку децении следеа повеќе од 34.000 Американци на возраст над 40 години.
Волонтерите го забележаа времето на оброци, а научниците ги споредија со стапката на смртност за време на студијата.
Резултатите, објавени во списанието Journal of Nutrition, покажаа дека оние кои појадувале помеѓу 6 и 7 часот наутро имале шест отсто помали шанси да умрат предвреме од сериозни болести како што се срцеви заболувања или рак, отколку оние кои појадувале редовно во 8 часот наутро како 12 отсто помал ризик од рана смрт од оние кои го консумирале првиот оброк во 10 часот, известува Б92.
Се смета дека прескокнувањето на појадокот или јадењето доцна го нарушува „часовникот за исхрана“ на телото – внатрешно програмирање кое го контролира ослободувањето на диететски хормони, како што е инсулинот.
Овој хормон помага во согорувањето на гликозата од крвотокот, а неговото ниво го достигнува својот врв во раните утрински часови. Јадењето подоцна може да значи дека телото постепено произведува помалку инсулин и го зголемува нивото на гликоза во крвта, што доведува до дијабетес и срцеви заболувања.
Извор: vesti-online
Здравје и убавина
Мувлата на овошјата може да доведе до несакани последици по здравјето на човекот

Ако мувла зафатила само еден дел од вашата храна, најверојатно мислите дека е безбедно да го отстраните тој дел и да си го изедете остантиот дел кој е „здрав“, без оглед дали се работи за овошје, зеленчук или можеби леб. Сепак, ако навистина правите вака, тоа е една многу лоша идеја.
На микроскопско ниво, мувлата расте во тенки влакна, кои се шират кружно, како корен на дрво.
Тие не се видливи со голо око, па дури и кога ќе се исече дел од местото кое видливо го зафатила мувла, дел од оваа заразна колонија останува и на остатокот од храната за кој сметате дека е сосема чист.
Ова најчесто се случува кај лебот, овошјето и зеленчукот, а со отргнувањето на мувлосаниот дел не сте го решиле проблемот целосно, бидејќи не сте ни свесни до каде е проширена оваа мувла.
Најдобро е ваквата храна, воопшто да не ја жалите и да ја фрлите, дури и да нема мувла, а на вас ви делува сомнително, подобро фрлете ја и купете свежа, бидејќи компликациите и проблемите кои можат да настанат во вашиот организам можат да бидат фатални.
Извор: Денар
Здравје и убавина
Apple подготвува AI асистент за здравје – пристигнува следната пролет

Apple активно ја проширува својата улога во вештачката интелигенција и дигиталното здравје, а најновиот чекор во оваа насока е Project Mulberry – напредна AI функција во апликацијата Health, која користи податоци од Apple Watch, iPhone и други уреди за да обезбеди персонализирани здравствени совети.
Како ќе работи Project Mulberry?
Според Марк Гурман, познат аналитичар за Apple, Project Mulberry ќе користи биометриски податоци што веќе се собираат од уредите на Apple:
-
Apple Watch ги следи отчукувањата на срцето и физичката активност.
-
AirPods може да собира податоци за дишењето и движењата.
-
iPhone и други уреди ја комплетираат сликата за здравјето на корисникот.
Врз основа на овие податоци, AI асистентот во Health ќе нуди препораки за подобрување на здравјето и кондицијата, слично како консултација со лекар.
Обучен од вистински медицински експерти
За да се осигури прецизноста на препораките, Apple ангажира вистински лекари за да го обучуваат AI моделот. Компанијата исто така планира отворање специјализиран центар во близина на Оукленд (Калифорнија), каде што експерти од различни области – спиење, исхрана, кардиологија, ментално здравје и физиотерапија – ќе снимаат едукативни видео содржини за новата услуга.
Внатрешно, оваа услуга се нарекува Health+, а Apple наводно бара познато медицинско лице кое ќе биде јавното лице на платформата.
Нови функционалности за корисниците
Покрај анализата на податоците и давањето совети, AI Health асистентот ќе воведе и нови можности:
-
Користење на камерата за проценка на формата на телото при вежбање.
-
Следење на исхраната и анализа на нутритивната вредност на оброците.
-
Кратки видео лекции за подобро разбирање на здравствените состојби и препораки за промена на животниот стил.
Кога доаѓа Project Mulberry?
Project Mulberry претставува нова фаза од претходно најавената иницијатива Project Quartz и сега е еден од приоритетите на Apple. Според Гурман, функцијата би можела да биде достапна со iOS 19.4, што значи дека нејзината премиера се очекува на пролет или лето следната година.
Apple против конкуренцијата
Apple не е првиот што влегува во оваа сфера – компании како Whoop и Oura веќе нудат AI асистенти кои анализираат здравствени податоци од уреди за носење. Сепак, Apple има предност со својот интегриран екосистем, што може да ја направи оваа функција подостапна и попрактична за корисниците.
Овој потег дополнително го забрзува трендот на интегрирање на вештачката интелигенција во уредите за носење, со цел да се подобри персонализираната здравствена заштита – едноставна, достапна и секогаш при рака.
Извор: ZD Net.
Здравје и убавина
Дознајте за храната која е богата со витаминот „Е“, а тој е и тоа како корисен за здравјето на човекот

Витаминот Е е вреден за здравјето и затоа е добро да се вклучи во менито во форма на одредена храна. Во спротивно, постои можност да се појават разни здравствени проблеми и болести. Оние што ги следат препораките можат да бидат смирени кога станува збор за антиоксиданти и заштита од продирање на штетни радикали.
Витаминот Е има корисен ефект врз изгледот на кожата и го забавува нејзиното стареење, а потоа ја намалува можноста за развој на хронични заболувања, но го штити и имунитетот. Ова се храна која е меѓу оние богати со овој витамин.
1. Маслинки
Ако сакате комбинација од горчина и сол, тогаш ова, главно грчка храна, е вистинскиот избор за вас. Без разлика дали се свежи или конзервирани во масло, маслинките обезбедуваат доволна количина на витамин Е. Поточно, 100 g на ден се доволни за 25 проценти од препорачаниот внес.
2. Авокадо
Ова овошје не е популарно без причина, бидејќи клиентите го препознаваат квалитетот. Едно авокадо придонесува со една третина од препорачаната дневна доза на витамин Е. Покрај свежата форма, може да се користи и за подготовка на салати, сос од гвакамоле, хумус, намази и сендвичи.
3. Семиња
Тука првенствено мислиме на сончоглед, сусам и тиква, кои исто така можат да бидат вклучени во разни јадења. Семките од сончоглед се во водство, бидејќи за само 50 гр добиваме се што е потребно.
4. Лешник
Лешник е камен овошје што има многу придобивки за организмот, како што е намалување на холестеролот и борба против кардиоваскуларните болести. Содржи калциум, магнезиум, витамин А, но и Е. Може да го консумирате суров или печен, или во форма на крем од лешници (секако, во ограничени количини).
5. Бадеми
По лешниците, ние исто така издвојуваме бадеми, кои се ефикасни како семките од сончоглед. Можностите за потрошувачка се различни, па затоа може да биде одлична закуска (повторно во ограничена количина), бадемовото млеко е одлична замена за кравјото млеко, додека бадемовото масло се користи во козметичката индустрија.
6. Спанаќ
Повеќето од нас се сеќаваат на морнарот Попај и неговите супер моќи откако го јаделе овој зеленчук. Богато е со калциум, фосфор, магнезиум, железо, како и витамин Е. Шолја варен спанаќ носи 20 проценти од препорачаната дневна доза. Се разбира, има и fansубители на свежа форма во салати.
7. Зелка
Овој зеленчук понекогаш се споредува со говедско месо, во однос на железо, калциум и протеини. Исто така е високо на списокот на храна што има антиинфламаторно дејство. Една чаша термички обработена зелка значи дека имате внесено дури 60 проценти витамин Е од потребната дневна количина.
8. швајцарска блитва
Како и спанаќот, блитвата е одлична по својата хранлива вредност. Без разлика дали сакате да изгубите тежина, да ги зајакнете коските, да го подобрите варењето или да спречите анемија, вие знаете што да направите. Сто грама од овој зеленчук обезбедува 15 проценти од препорачаната дневна количина на витамин Е.
9. Брокула
Не е тајна дека децата не сакаат, но брокулата за возрасни обезбедува најдобра детоксикација. Добар е за кожата, коските, но и како извор на витамин Е, а 100 грама од овој зелен зеленчук обезбедуваат 10 проценти од препорачаната дневна доза.
10. Папаја
Конечно, егзотична храна, која е исто така одлична за варење, кожа, одбранбен систем, а содржи и антиоксиданти. Може да се консумира свеж, но и замрзнат и да се користи за подготовка на сокови и шејкови. Едно овошје носи 20 проценти витамин Е, во однос на вкупната дневна препорака.
-
Кичево2 дена
ОВР Кичево во текот на вчерашниот ден со полни раце работа!
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за недела (27 април)
-
Хороскоп12 часа
Хороскоп за понеделник (28 април)
-
Кичево1 ден
(ВИДЕО) КУД „Рацин“ Кичево во полна сала вчера го реализираше традиционалниот „Велигденски концерт“ на песни и ора „Писмо дојде“
-
Спорт15 часа
ФФМ со експресно соопштение ја извести јавноста во врска со случајот ФК Гостивар
-
Здравје и убавина19 часа
Мувлата на овошјата може да доведе до несакани последици по здравјето на човекот
-
Скопје15 часа
СВР Скопје изрече 96 санкции, 41 од нив биле за возење со брзина поголема од дозволената