Култура Македонија Случувања

Коњаницата денес беше пречекана во Демир Хисар (ФОТО)

На платото пред зградата на локалната самоуправа, денес, Величенствено беа пречекани припадниците на Кичевско-Горнореканската-Мавровска-Демирхисарско-Ресенска коњаница, која се упати према Крушево, по повод големиот македонски национален и православен празник Илинден.

На средбата во кабинетот на градоначалникот, Стојановски топло ги поздрави и им упати честитки за патриотските подвизи за „Илинденскиот марш“, кој го организирааат во чест на Илинденците и Крушевската Република.

Членови на Мавровско – Горнореканската – Кичевско – Демирхисарска коњаница денеска ја изодуваат претпоследната етапа од илинденската маршрута.
Коњаницата вечерва ке престојува во опеаното и славно село Прибилци, каде што е организирана свеченост збогатена со жива музика.
Рано утрото ќе се упати кон славно Крушево каде што ќе учествуваат на првото илинденско дефиле во Крушево и традиционалната Манифестација „Илинденски марш“ која ќе трае се до 2. Август „Илинден“.

Традицијата која со години трае, ќе ја продолжат вечерва и комитите кои ќе пристигнат во Прибилци, а потоа ќе се упатат кон Крушево – извадок од официјалниот фејсбук статус на Општина Демир Хисар.