Следете не

Храна

Сите јадеме леблебија, а не сме свесни што му прави на организмот

Објавено пред

на

Наут или народски кажано леблебија. Обично ја грицкаме, онака фино посолена, но за жал многу ретко ја употребуваме во секојдневната исхрана за подготвување на превкусни јадења. Одгледување на наут е култура која иако до пред некоја деценија на големи површини се одгледуваше и кај нас, денес речиси и да нема домашно производство.

Во следниот прилог откриваме зошто да го користиме наутот, колку е корисен за нашето здравје и како да го искомбинираме во секојдневната исхрана.

Првично одгледуван на Медитеранот и Блискиот Исток, наутот, ги шири своите кулинарски влијанија низ области од целиот свет. Тој се истакнува во Италијанската, Грчката, Индиската, Шпанската, Португалската кујна и кујната на Блискиот Исток.

Иако најчест тип на наут се појавува во вид на круг и беж боја, има и други сорти кои вклучуваат бои како црна, зелена и црвена боја. Како и други мешунки како што се грав, грашок и леќа, наутот е ценет за неговата висока содржина на протеини и влакна, а исто така содржи неколку клучни витамини и минерали кои се знае дека имаат корист здравјето на луѓето.

МОЖНИ ЗДРАВСТВЕНИ ПРИДОБИВКИ ОД КОНЗУМИРАЊЕ НАУТ

Наутот е поврзан со голем број на можни здравствени придобивки за медицински состојби. Ние ќе ги разгледаме сите состојби каде што наутот нуди подобрување на здраствената состојба.

1. Дијабетес

Истражувањата покажаа дека луѓето со дијабетес тип 1 кои консумираат исхрана богата со растителни влакна имаат пониски нивоа на гликоза во крвта и тип 2 дијабетес може да се подобри на шеќер во крвта, липиди и нивоата на инсулин.

Насоки за исхраната на Американците им препорачува 21-25 грама влакна дневно за жени и 30-38 грама дневно за мажи.

2. Здравје на коските

Железо, фосфат, калциум, магнезиум, манган, цинк и витамин К содржи наутот и сите тие витамини ќе придонесат за градење и одржување на коскената структура и сила.

Иако калциум фосфат е важен во коскената структура, е неопходно за правилно коскена минерализација за внимателен баланс на двете минерали – потрошувачката на премногу фосфор со премногу мала доза на калциум може да резултира со губење на коскената маса.

Формирање на коскената матрица бара минерали манган, железо и цинк кои играат клучна улога во производството и созревање на колаген.

Ниски дози на витамин К се поврзани со зголемен ризик за фрактура на коските. Соодветна потрошувачка на витамин К е важно за добро здравје, како што тој делува како модификатор на матрицата протеини коските, ја подобрува апсорпцијата на калциум и може да ја намали уринарната екскреција на калциум.

3. Крвен притисок

Одржување на ниска натриум доза е од суштинско значење за намалување на крвниот притисок, сепак зголемување на внесот на калиум може да биде исто толку важно, заради ефект на вазодилатација .

4. Здравје на срцето

Поради високиот процент на растителни влакна, калиум, витамин Ц, витамин Б-6 содржината на сите е поддршка на здравјето на срцето.

Наутот содржи значителни количини на влакна, кои помагаат во намалување на вкупниот износ на холестерол во крвта, а со тоа се намалува ризикот од срцеви заболувања.

Во една студија, оние кои консумирале 4069 мг калиум дневно имале 49% помал ризик од смрт од исхемична срцева болест во споредба со оние кои консумираат помалку калиум (околу 1000 мг на ден).

5. За рак

Селенот е минерал кој не е присутен во повеќето овошје и зеленчук, но може да се најде во наутот. Тој игра улога во функцијата на црниот дроб на ензими, и помага при детоксикација на некои канцерогени состојки во телото. Покрај тоа, селенот го спречува воспалението и исто така се намалува растот на туморот.

Наут, исто така, содржи фолна киселина, која има улога во синтезата на ДНК и поправка, со што се спречува формирање на клетките на ракот на мутациите во ДНК-та.

Сапонини, кои се присутни во фитохемикалии наут, спречуваат множење на клетките на ракот и ширење низ телото.

Заради богатоста со растителни влакна се поврзува и со намален ризик од рак на дебелото црево.

Витаминот Ц функционира како моќен антиоксиданс и помага во заштита на клетките од штетата на слободните радикали.

6. Холестерол

Истражувањата покажуваат дека вклучувајќи наут во исхраната го намалува износот на липопротеините со ниска густина (ЛДЛ) холестерол во крвта.

7. Воспаленија

Холин е многу важна и разновидна храна во наутот која помага со спиење, движењето на мускулите, учењето и меморијата. Холинот, исто така, помага да се задржи на структурата на клеточните мембрани, помага во пренесувањето на нервните импулси, помага во апсорпцијата на маснотии и ги намалува хроничните воспаленија.

8. Дигестија и регуларност

Поради високата содржина на влакна, наутот помога да се спречи запек и промовирање на регуларноста за здрав дигестивен тракт.

9. Управување со тежината и ситост

Диететски влакна се општо признати како важни фактори во контрола на телесната тежина и олесување во дигестивниот систем. Овие соединенија зголемуваат ситост и го намалуваат апетитот, што ве прави да се чувствувате сити подолго време и со тоа намалувате на вкупниот внес на калории.

Конзумирање на овошје и зеленчук од сите видови веќе не е поврзана со намален ризик од многуте начин на живот во врска со здравствената состојба. Многу студии покажаа дека зголемување на потрошувачката на растителна храна како наут го намалува ризикот од прекумерна телесна тежина и вкупната смртност, дијабетес, срцеви заболувања и промовира здрав тен и коса, зголемена енергија.

Магазин

Како колач: пита со јаболка и ореви

Објавено пред

на

Состојки:

  • 6-7 јаболка
  • 200 гр ореви
  • 500 гр кора за пита
  • 250 гр шеќер
  • 1 лажичка цимет
  • 30 гр презла
  • 1 лимон
  • 80 гр путер
  • Шеќер во прав

Изрендајте ги јаболката, додадете сок од еден лимон и ренданата кора. Добро измешајте. Лимонот нема да дозволи јаболката да поцрнат. Додадете шеќер, цимет, презла и ореви (исечкани или мелени).

Добро измешајте. Ако се прави со тенки кори, ролатот направете го со 2 листа кора за пита. Еден лист кора премачкајте со растопен путер. Посипете малку фил и свиткајте во ролна.

Ставете го ролатот во намрсен плех. Врвот на ролатот прекријте го со стопен путер. Се пече во загреана рерна на 200°C 45 минути. Откако ќе се излади, посипете со шеќер во прав.

Прочитај повеќе...

Магазин

Дали знаевте дека компирот може да се замрзне: Еве како ќе го задржи добриот вкус и текстура

Објавено пред

на

Утврдено е мислењето на многу домаќинки дека компирот не треба да се замрзнува или повторно да се загрева. Но, тоа е сосема погрешно.

Доколку наидете на компири по поволна цена, слободно купете ги и замрзнете ги, но за да бидат вкусни, прво треба да ги сварите, пренесува Punkufer.

Најпрво излупете ги компирите и исечете ги во посакуваната форма – на кругови, стапчиња или коцки. Доколку не сте сигурни како ќе ги користите тогаш најдобро е да ги исечете на поголеми парчиња.

Загрејте големо тенџере со вода и додајте ги подготвените компири и варете додека не омекне, но да не се распадне, околу 3 до 5 минути за помали парчиња или 4 до 7 минути за поголеми парчиња. Точното време ќе зависи од големината на парчињата компири. Не солете ја водата.

Потоа изладете ги и исушете ги компирите: процедете ги компирите и префрлете ги во сад со ладна вода и неколку коцки мраз за веднаш да престанете со варењето. По неколку минути, повторно исцедете ги компирите и протресете ја цедалката за да се отстрани вишокот вода. Можете да ги исушите и со хартиена крпа.

Ставете ги компирите на голема тава за печење, распоредете ги да не се допираат и ставете ги во замрзнувач 6 до 12 часа или додека секое парче не се замрзне цврсто. После тоа, извадете ги парчињата компири и ставете ги во пластична кеса или сад што може херметички да се затвори. Вака замрзнатите компири ќе траат до три месеци.

Прочитај повеќе...

Магазин

Мора да пробате: Палачинки од тиква

Објавено пред

на

СОСТОЈКИ:

  • две чаши брашно
  • три лажички прашок за пециво
  • една лажичка сол
  • лажичка и пол цимет
  • половина лажичка мелен ѓумбир
  • половина кафена лажичка морско оревче
  • половина чаша кафеав шеќер
  • лажичка екстракт од ванила
  • чаша пире од тиква
  • две поголеми јајца
  • четири лажици стопен путер
  • чаша и пол млеко

Во поголем сад измешајте брашно, прашок за пециво, сол, цимет, ѓумбир и морско оревче.

Во друг сад изматете ги шеќерот, ванилата, пирето од тиква, јајцата, млекото и путерот.

Потоа соединете ги двете смеси, оставете да отстои десетина минути, па пржете во тава со малку масло додека палачинките не добијат убава боја од двете страни. Послужете со мед и коскесто овошје.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп27 минути

Хороскоп за вторник (29 ноември)

ОВЕН Пред да одлучите да направите промени, размислете добро дали само досадата ве мотивира. Имено, тоа не е доволна причина...

Македонија6 часа

Предмалку регистриран земјотрес во околината на Кичево од 2 степени

Слаб земјотрес со интензитет од 2 степени денеска е регистриран во близина на Кичево, известува 4News.mk Епицентарот бил на 17...

Македонија10 часа

Од ноќеска повторно малопродажната цена на горивата се намалува, еве по која цена ќе возиме..

Регулаторната комисија за енергетика и водни услуги донесе Одлука со која се врши намалување на малопродажните цени на нафтените деривати...

Македонија10 часа

Опасноста демне, вчера 953 санкционирани возачи кои возеле побрзо, дури 500 возила пречекориле брзина во населено место

Во текот на вчерашниот ден (27.11.2022) Министерството за внатрешни работи спроведе засилена акциска контрола на територијата на Република Северна Македонија...

Гејминг11 часа

Microsoft открива кога GTA VI може да биде објавена

Се појави документ со поим за можниот временски период на издавање на играта GTA 6. GTA (Grand Theft Auto) е...

Магазин11 часа

Збогум на авионски режим: 5G поврзување со мобилен телефон наскоро во текот на летот

Европската унија ја отвора вратата за инсталирање антени 5G во авионите за да им овозможи на патниците да остваруваат повици,...

Свет12 часа

Кина утре ќе го лансира вселенското летало Shenzhou-15 кон својата вселенска станица

КИНА ќе го лансира вселенското летало Shenzhou-15 до својата вселенска станица на 29 ноември во 23 часот (1508 часот по...

Автомобили12 часа

Светот се менува: Секој втор возач ќе се откаже од возилото до 2030 година?

Возачите ќе претпочитаат да користат услуги наместо да поседуваат автомобил. Водечката консултантска компанија за менаџмент и технологија BearingPoint сугерира дека...

Магазин12 часа

Маск потврди дека Twitter ги шифрира директните пораки (DM)

Новиот сопственик на Twitter , Илон Маск, потврди дека компанијата планира да воведе end-to-end енкрипција (E2EE) за директни пораки на...

Магазин12 часа

Маск се заканува дека ќе создаде алтернативен телефон доколку Apple и Google ја забранат апликацијата Twitter

Илон Маск, кој е сопственик на Twitter, изјави дека ќе создаде алтернативен телефон доколку неговата социјална мрежа биде забранета во...

НАЈЧИТАНИ