Следете не

Храна

Направете бомбици од сирење и маслинки

Објавено пред

на

Совршено мезе – еве како да направите бомбици од сирење и маслинки!

Состојки:

  • 160 гр ситно рендано тврдо сирење
  • 160 гр меко брашно
  • 113 гр путер
  • 36-40 парчиња полнети зелени маслинки, добро исцедени

Подготовка:

Измешајте ситно рендано сирење, брашно и стопен путер, замесете цврсто, но растегливо тесто.

Исечете го тестото на еднакви парчиња, израмнете ги на мали кругови во кои се вметнуваат исцедените маслинки и потоа формирајте еднакви топки.

Наредете ги на хартија за печење. Од оваа количина се добиваат 36-38 топки.

Загрејте ја рерната на 200 Целзиусови степени и печете ги топчињата околу 15-20 минути.

Lifestyle

Како да ги загреете тестенините и да ги одржувате вкусни, дури и во микробранова печка

Објавено пред

на

Понекогаш се случува да зготвите премногу тестенини за ручек или вечера, па да имате остатоци за следниот ден. Тестенините можат да бидат исто толку вкусни и следниот ден ако се загреат на правилен начин.

Ако често се случува вашите тестенини да станат суви и кашести по повторното загревање, со неколку совети од готвач, оваа ситуација лесно може да се избегне и тестенините повторно ќе бидат вкусни.

Што се случува со тестенините по готвењето?

Процесот на готвење тестенини ги извлекува скробовите, а кога ќе се оладат, тие поминуваат низ процес на ретроградација на скроб. Тоа значи дека скробот формира структура слична на гел која ќе се зацврсти кога тестенините ќе се оладат. Како резултат на тоа, тестенините можат да станат „гумени“ или кашести, што се должи на премногу вода.

Како правилно да ги загреете тестенините?

Еден од најдобрите начини да ги загреете тестенините и да ги задржите вкусни е да ги загревате како зеленчук. Во тенџере ставете малку вода, само да го покрие дното, и додајте една или две лажици маслиново масло (во зависност од количината на тестенини). Потоа додадете ги тестенините и варете ги на средна топлина, постојано мешајќи, околу 3 до 5 минути или додека не се загреат. Овој метод ќе ги остави тестенините жешки, но сè уште цврсти, а не кашести.

Што ако користите микробранова печка?

Микробрановата печка не е најдобриот избор за повторно загревање на тестенини, бидејќи топлината може да ја вшмукува влагата од храната, а тестенините стануваат суви и неапетитни. Ако микробрановата печка е вашата единствена опција, готвачот советува да додадете малку вода пред загревање. Водата ќе помогне да се одржат тестенините доволно хидрирани за да ја издржат високата температура на микробрановата печка, без да станат премногу влажни.

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Магазин

Вкусна пита со јаболка и рогач

Објавено пред

на

Подготовка: 75 минути

Состојки:

  • 4 јајца
  • 250 г пченично брашно
  • 100 г путер
  • 200 г шеќер
  • 125 г мелен рогач
  • 1 лажица гриз
  • 100 мл млеко
  • 4 јаболка
  • 100 г мед

Начин на подготовка:

  1. Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
  2. Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
  3. Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
  4. Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
  5. Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
  6. Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
  7. Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.

Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.

Прочитај повеќе...

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп5 часа

Хороскоп за понеделник (10 февруари)

ОВЕН Можеби се запрашувате какви обврски ве очекуваат на работно поле. Не ви е лесно да дојдете до извесност кога...

Свет8 часа

Маск не е заинтересиран да го купи „ТикТок“

Американскиот милијардер Илон Маск за германскиот неделник „Велт“ изјави дека не е заинтересиран да ја купи социјалната мрежа „ТикТок“. Маск...

Здравје и убавина14 часа

Зошто не треба да го задржувате кивањето во себе, како грда навика

Не можеме да го контролираме кивањето, а тогаш доаѓа до низа рефлексни активности, за чии последици и не размислуваме. Сите...

Магазин17 часа

Едноставен трик за малини, ова треба да го направите за истите да ги зачувате.

Ако малините не се користат веднаш, тие ја губат свежината и брзо се распаѓаат. За да ги зачувате, применете го...

Здравје и убавина21 час

Ова е еден од најздравите чаеви, го нормализира холестеролот, шеќерот во крвта и го обновува црниот дроб

Ако веќе не сте, пробајте чај од ѓумбир. Овој чај има необична арома, која ја даваат бројни испарливи и неиспарливи...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за недела (9 февруари)

ОВЕН Останете цврсто на земја и обидете се постојано да имате контрола врз она што треба да го направите до...

Кичево1 ден

(ВИДЕО) Вечерва салата во НУЦК „Кочо Рацин“ беше претесна да ги собере сите кичевчани кои максимално дадоа своја поддршка за лекување на Дејан Огненоски

Пред два часа заврши и официјалниот „Хуманитарен концерт“ чија цел беше од хуман карактер, за лекување на нашиот сограѓанин Дејан...

Скопје1 ден

Дури 570 санкции во главниот град, 150 од нив биле за возење со брзина поголема од дозволената

Согласно планот за засилени мерки во сообраќајот на подрачјето на СВР Скопје, во текот на 07.02.2025 полициски службеници од СВР...

Мобилни уреди2 дена

Имате iPhone? Овој вирус се појави прв пат во историјата на мобилниот уред и неговиот оперативен систем „iOS“

Апликациите што може да се преземат преку продавниците на Apple и Google кријат злонамерен код за читање слики од екранот,...

Спорт2 дена

Дали Антоан Гризман се сели во американската МЛС лига?

Французинот Антоан Гризман се поврзува со преселба во САД, но останува да одлучи клучниот човек за него Диего Симеоне, кој...

НАЈЧИТАНИ