Следете не

Храна

Направете домашна посна пица

Објавено пред

на

Оваа пица има навистина одличен вкус, а еве што ви треба за да ја приготвите:

Состојки за подготовка на тесто:
• 500 гр брашно
• 3 мали лажици сол
• 2 големи лажици шеќер
• 1 квасец или прашок за печиво
• 250 мл вода
• масло за готвење
Од овие состојки замесете го тестото додека не добие мазна и тркалезна форма. Оставете го во сад да стаса околу 1 час.

Состојки за фил за пица:
• 1-2 свежи црвени пиперки
• 70 гр зелје
• 1 кромид
• 70 гр маслинки
• кечап или доматен сос
• пченка

Начин на подготовка:
Тестото го расукуваме во правоаголно тавче. Премачкајте го со кечап или доматен сос по целата површина.
Пиперките ги сечкаме на ленти. Зелјето го обаруваме и ги сецкаме ситно. Кромидот го сецкме на кругчиња и секое кругче го одвојуваме.

Маслинките ги чистиме од семки и ги сечкаме на кругциња. Ана за овој рецепт употребила црни маслинки калмата.
Врз расуканото тестото редиме по следниот редослед: пиперки, зелје, кромид, маслинки и пченка.

По вкус, одозгора можете да изрендате малку свеж морков.

Магазин

Вкусна пита со јаболка и рогач

Објавено пред

на

Подготовка: 75 минути

Состојки:

  • 4 јајца
  • 250 г пченично брашно
  • 100 г путер
  • 200 г шеќер
  • 125 г мелен рогач
  • 1 лажица гриз
  • 100 мл млеко
  • 4 јаболка
  • 100 г мед

Начин на подготовка:

  1. Измешајте го брашното, едно јајце, една жолчка, шеќерот и путерот во кратко тесто. Оставете го тестото да одмори.
  2. Во меѓувреме, подгответе ја смесата со рогач: измешајте го мелен рогач со остатокот од шеќерот, млекото, јајцата и гризот до изедначена смеса.
  3. Излупете ги јаболката, исечете ги на половини и извадете ги семките.
  4. Расукајте го тестото и ставете го во калапот за пита, подигнувајќи ги страните. Прелијте ја смесата со рогач врз тестото.
  5. Јаболката исечкајте ги на тенки кришки и наредете ги одозгора.
  6. Печете ја питата во загреана рерна на 170°C околу еден час.
  7. Кога питата ќе се испече, извадете ја од рерната и премачкајте ја со мед.

Совет за сервирање: Послужете со малку шлаг и чоколадни струготини по желба.

Прочитај повеќе...

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Прочитај повеќе...

Магазин

Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?

Објавено пред

на

Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.

Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.

„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.

„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.

Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?

„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj

/rd.com.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп1 час

Хороскоп за вторник (3 декември)

ОВЕН Доколку во последно време ви недостига енергија и мотивација, денес треба да размислите за вежбање или физичка работа и...

Кичево4 часа

Во сабота е првата проба на најмилите дечиња за кичевската „Бадникова поворка 2025“, нека биде до сега најголема, а сите дечиња гласно да го опеат Христовото Рождество!

Како и секоја година со исклучок на пандемијата, така и оваа по 13-ти пат под раководство на г-дин Бошко Сарафилоски,...

Временска прогноза5 часа

Долгорочна временска анализа: Месец декември ни носи чести врнежи од снег и дожд, а ќе биде постудено од ланска година!

Според она што можам да го кажам во поглед на долгорочното анализање на времето, оваа година декември месец ќе го...

Занимливости7 часа

Искористете го силниот момент на Биткоин и започнете да заработувате дневен профит

Со оглед на неодамнешниот пораст на биткоинот, платформата „BCHMiner“ претставува атрактивна можност за оние кои сакаат да заработат преку т.н....

Спорт8 часа

Комисијата за натпревари одлучи следните две кола да се одиграат без публика

Комисијата за натпревари во рамки на Фудбалската федерација на Македонија праќа информација до клубовите од Прва МФЛ и фудбалската јавност...

Магазин12 часа

Дали оставањето на полначот во штекер троши струја? Конечно решение за оваа навика

Дали полначот вклучен во штекерот троши струја кога не полни телефон? Ако често го оставате полначот постојано приклучен, не сте...

Магазин12 часа

Instagram: Ресетирајте ја вашата содржина

Instagram воведува нова опција за ресетирање на препораките за содржина. Instagram моментално тестира нова функција што им овозможува на корисниците...

Магазин12 часа

Snapdragon 8 Elite Gen 2: До 20% подобри перформанси со новата 3nm технологија

Qualcomm ја подготвува следната генерација на својот водечки мобилен процесор, Snapdragon 8 Elite Gen 2, кој ветува значителен скок во...

Магазин12 часа

Nvidia GeForce RTX 5000: Новата генерација графички картички пристигнува наскоро

Гејмерите и љубителите на графички картички имаат причина за возбуда: следната генерација на Nvidia GPU, серијата GeForce RTX 5000, е...

Магазин12 часа

Google Play Store зајакнува безбедноста: Нов филтер за почиста и побезбедна платформа

Google Play Store подготвува големо „чистење“ со нови безбедносни мерки кои имаат за цел да ги заштитат своите 2,5 милијарди...

НАЈЧИТАНИ