Следете не

Магазин

Науката докажува дека луѓето се сè поглупави, еве зошто..

Објавено пред

на

Во текот на изминатиот век, секоја генерација растеше во поинтелигентни луѓе отколку нивните родители. На стандардни тестови за интелигенција, кои децата ги полагаа во повеќето земји од развиениот свет, на секои неколку години просекот се движеше нагоре. Она што беше просечно IQ во 1950 година е далеку под просекот измерен, на пример, во 1980 година.

Овој феномен го доби името Флинов ефект, по научникот Џејмс Флин од Нов Зеланд, кој беше првиот што го забележа овој тренд. Со оглед на тоа тестовите за интелигенција се стандардизираат редовно – калибрирани на голем број субјекти за да се проценат просеците и разликите – така и секоја генерација ќе постигне идентични резултати на тестот. Дури откако Флин и неговите колеги одлучија да ги споредат резултатите од повеќе генерации, тој сфати дека просекот се зголемува. Секоја деценија, просечниот коефициент за интелигенција се зголемувал за околу три поени. Она што во 1980 година бил IQ 100, доколку бил измерен во 1930 година, би бил IQ 115.

Флиновиот ефект важеше во поголемиот дел од 20 век – секоја генерација стана поинтелигентна, но сè повеќе податоци укажуваат дека овој тренд завршува и пресврт во друга насока. Колективниот коефициент на интелигенција, по сè изгледа, почна да се намалува низ целиот свет.

Што се случи?

Од раните 90-ти до денес, коефициентот на интелигенција почна да се намалува во развиениот свет. Овој тренд првпат го забележаа норвешките научници што ги проучуваа резултатите од тестовите за интелигенција на воените регрути помеѓу 1950 и 2002 година. Податоците од минатиот век во голема мера беа во согласност со Флиновиот ефект, но во средината на 90-тите години Флиновиот ефект исчезна и интелигенцијата почна да опаѓа.

Следуваа вознемирувачки потврди за новиот тренд, добиени од податоците за интелигенција од данските регрути, потоа податоци од Велика Британија собрани од самиот Флин. Според една студија од 2009 година, просечниот коефициент на интелигенција на 14-годишни Британци паднал за околу два поени меѓу 1980 и 2008 година.

Според сите расположиви податоци, Флиновиот ефект започнал да се забавува во осумдесеттите години на минатиот век, а целосно исчезнал во 90-тите години. Човештвото, се чини, го достигна врвот на колективната интелигенција и појде во обратна насока.

А што е IQ?

Циниците би рекле дека тоа е тест што ја мери „можноста да се решат тестови“. Бројни експерти, кои се занимаваат со истражување на интелигенцијата, а не можат да се согласат за заедничко дефинирање на општата интелигенција, но сепак би се согласиле дека тоа не е ирелевантен фактор.

Општата интелигенција главно се дефинира како брзина на учење, можност за справување во нови и непознати ситуации, можност за справување со комплексни предизвици. Не можеме да бидеме сигурни дека тестовите за интелигенција тестираат токму таква интелигенција, но што и да мерат овие тестови, тоа покажува значителна корелација со голем број позитивни исходи од животот.

Луѓето на кои им е измерен натпросечен коефициент на интелигенција се поуспешни во образованието и изборот на кариера, заработуваат повеќе од просечно, поретко завршуваат во затвор и генерално живеат подолго и поздраво. И покрај ова, тие не се посреќни од просечните и веројатно ќе страдаат од кратковидост.

Што го предизвика Флиновиот ефект?

За да се знае зошто тој исчезна, добро би било да се знае што воопшто го предизвикало. Влијанието на гените врз интелигенцијата е доста значајно, но не и круцијално.

Еднакво важни за развојот на интелигенцијата се и надворешните фактори – околината во која растеме, исхраната, колку често сме болни, поттикнувачко и стимулирачко опкружување и многу други фактори што досега не ги идентификувавме.

Интелигенцијата во многу аспекти е како висината – во текот на минатиот век, генерациите исто така сè повеќе растеа со пораст на просечната висина.

Иако гените за висина не се менувале ниту, пак, за интелигенцијата, децата пораснале во сè поздрава животна средина, со заразни болести, подобра исхрана и подобро образование.

Промените во општеството доведоа до различно изразување на гените што нè направија сè поинтелигентни.

Кои теории го објаснуваат падот?

Контроверзниот научник Ричард Лин е голем поборник на „дисгенетиката“ – поим спротивен од евгеника. Според него и неговите истомисленици, падот на коефициентот на интелигенција се јавува затоа што луѓето со понизок коефициент на интелигенција во современото општество имаат повеќе деца.

На хартија звучи логично – ова е премисата на култната комедија „Идиократија“ од 2006 година, во која образованите високоинтелигентни луѓе имаат сè помалку деца, додека губитниците што живеат во камп-приколки се размножуваат како зајаци. Лин за опаѓањето на интелигенцијата ги обвинува имигрантите од земјите каде што просечниот коефициент на интелигенција е помал отколку во земјите каде што е забележан пад, како што се Велика Британија, Норвешка и Данска, но најновата норвешка студија ги погреба сите негови тврдења. Научниците Бернт Братсберг и Оле Рогеберг од Рагнар Фриш центарот за економски истражувања во Осло објавија детална студија минатата година во престижното научно списание ПНАС, во кое се дадени многу убедливи аргументи дека и Флиновиот ефект и неговиот пресврт биле предизвикани од фактори на животната средина.

Како можеме да знаеме дека е виновна околината?

Братсберг и Рогберг го разгледувале развојот на коефициентот на интелигенција во рамките на одделни семејства – меѓу браќа и сестри кои припаѓаат на различни генерации и откриле дека пресвртот на Флиновиот ефект влијае и на семејствата, не само на просекот на целото население.

На пример, брат и сестра родени по 1990 година помеѓу кои има десет години разлика во возраста ќе имаат во просек меѓу половина и два бода разлика во коефициентот на интелигенција, при што помладиот брат или сестра има помал коефициент на интелигенција.

Норвешките научници ги проучувале и ги елиминирале сите други опции, како што се повеќе деца родени во семејства чии родители имаат просечен или понизок коефициент на интелигенција, или влијанието на миграцијата, за кое сметаат дека е занемарливо.

Интелигенцијата на помладите генерации опаѓа, околу два поени на секои десет години, и не се виновни ни дисгенетиката ни мигрантите, но овој пад е забележлив кај секое просечно семејство. Единствено преостанато објаснување е дека има нешто во околината во современото општество што ги спречува децата да се развиваат.

Што би можело да ги заглупавува децата?

Флин претпоставува, иако сè уште нема конкретни докази, дека културата на младите стагнирала или буквално заглупавела. Исто така, изразува загриженост дека младинската култура денес се фокусира првенствено на компјутери и видеоигри, наместо да читаат и да зборуваат едни со други. Експертот Ричард Греј, исто така, предупредува дека компјутерската култура, во денешно време засилена со паметни телефони, не го охрабрува читањето и им олеснува на младите луѓе да учат без разбирање, само за да ги поминат тестовите. Но, бројни студии постојано покажуваат дека играњето видеоигри го развива мозокот и го крева коефициентот на интелигенција.

Светската здравствена организација има уште едно едноставно и страшно објаснување: порастот на загадувањето на воздухот. Без оглед на заложбите на современите општества да го минимизираат загадувањето, особено во една еколошка земја како Норвешка, загадувањето на воздухот денес е глобална работа. Зголемувањето на микрочестичките во воздухот се проценува дека влијае на здравјето дури на 90 отсто од светската популација денес.

Исто како што подоброто здравје и подобрата храна долг период ги правеа децата попаметни, глобалното загадување може да биде одговорно за забавување и запирање на нивниот развој. Ако нешто итно не преземеме, прашањето не е само каков свет ќе им оставиме на нашите деца, туку и какви деца ќе оставиме на тој свет.

Хороскоп

Хороскоп за денес (24 јули) сабота

Објавено пред

на

ОВЕН
Се чувствувате подготвени да прифатите дополнителна работа што може да биде отскочна даска за вас и која може многу брзо да се исплати. Вие се обидувате да ги задоволите сите, блиски сте со вашите колеги, вие сте добар организатор и многу реални кога станува збор за можноста за напредок. Продолжете ја работата што ја започнавте.

БИК
Вашата интуиција е вашето главно оружје и успевате максимално да се посветите на нешто што ќе ви го предложи Шкорпија, која добро ја разбира вашата работа. Ако се занимавате со уметност, упорноста е одлика што доаѓа до целосен израз. Може да очекувате повик од некој што повеќе пати ви навестил дека би сакал да работи со вас.

БЛИЗНАЦИ
Ако сте во деловна врска со Јарец, можна е помала дискусија викендов, која веројатно ќе заврши добро, иако веќе долго време работите заедно, можно е проширување на деловната активност. Лесно ќе најдете компромисно решение ако сте подготвени да попуштите пред нешто. Ќе добиете новости од Рак.

РАК
Пријателите ја охрабруваат вашата амбиција заснована на реални основи и максимално да се вклучите во нешто што може да ви донесе нови шанси за напредување. Како дел од деловните состаноци, вие сте пред да остварите ново запознавање или да ја обновите соработката со некој со кого порано сте биле многу блиски.

ЛАВ
Со Овен и Стрелец ќе стекнете популарност и претставниците на вашиот знак заедно со Водолијата можат да бидат вклучени во некој голем проект што ќе им овозможи на вашите таленти да излезат во прв план. Обидете се да се прилагодите на новите услови за работа кои не се толку лоши, напротив, можно е да се преселите на ново работно место.

ДЕВИЦА
Периодов сте во вашиот елемент само ако знаете што сакате, но всушност имате и одредени ограничувања. Успевате љубезно да ги достигнете оние за кои се грижите, без оглед дали станува збор за професионален или емотивен живот. Внимавајте што потиснувате и како ги трошите парите.

ВАГА
Големите амбиции ве прават комуникативни и подготвени да започнете нови деловни активности, особено со оние кои се подготвени да ризикуваат, да влезат во нови проекти и да ви се придружат во деловна активност што ви е интересна. Можете да ја добиете понудата за која сонувавте, нешто крајно привлечно.

ШКОРПИЈА
Можен е голем напредок во работата со странци, во науката или во активност во која сте фокусирани на работа со млади луѓе. Ако се занимавате со спорт или работа што бара да немате трајно работно време, наскоро ќе остварите ненадеен повик од странство.

СТРЕЛЕЦ
Вие покажувате голема иницијатива и подготвеност да се занимавате со работни места што може да бидат отскочна штица за некои нови работни места. Со нетрпение чекате да се сретнете со Јарец, кој веројатно веќе ви предложил заеднички проект.

ЈАРЕЦ
Верувате во можност да продолжите да работите со некој што успеа да ве извади од чекор и подготвени сте да го направите првиот чекор за да продолжите со заедничките вложувања од кои сметате дека ќе имате многу корист, особено во финансиска смисла.

ВОДОЛИЈА
Очекувате добри вести од Лав или Вага кои имаат намера да се сретнат со вас за да разговараат за нов проект. Се обидувате да му дадете на Овенот да знаете дека не сте лути на неа, без оглед што всушност малку и се замерувате.

РИБИ
Еден од подобрите деновиза оние кои сакаат да се дружат со пријателите и веројатно ќе имаат можност да ги видат оние што не сте ги сретнале долго време. Ако добиете повик од некој што го запознавте ова лето, ќе бидете подготвени да разговарате деловно.

Прочитај повеќе...

Хороскоп

Редовен Хороскоп -( 23 јули )- петок

Објавено пред

на

ОВЕН
Денес Месечината кај Овенот ги истакнува деловните и личните односи што се сведуваат на одредени обврски и дискусии. Договорените работни места би можеле да ви се комплицираат бидејќи нечија морална поддршка во никој случај не станува конкретна поддршка на која сметате. Внимавајте. Позитивното размислување секогаш помага, но не претпоставувајте дека најдобро сценарио е она што се случува.

БИК
Денешниот распоред на планетите е идеален за Биковите емотивно да запознаат личност која е тврдоглава како вас. Треба да бидете пофлексибилни од вообичаеното, затоа што и двајцата имате премногу силни ставови за сè, па ако се различни работите нема да завршат многу добро. Наместо тоа, потенцирајте ги вашите најважни ставови и покажете колку сте подготвени да ги слушате неговите.

БЛИЗНАЦИ
Иако на Близнаците им треба многу време да направат промени во вашиот живот, вие сега сте подготвени за нив. Месечината ве охрабрува на нова идеја, започнете да вежбате или да одмарате здраво. Вашиот ентузијазам може да биде поголем отколку што можете да се справите во моментот. Внимателно испланирајте го вашиот распоред за да не се преоптоварувате со вашиот нов животен план.

РАК
Добродушната Месечина ги подобрува креативните способности на Ракот. Вие сте решени да им ја покажете на другите вашата спонтана страна и отворен пристап и сте многу сериозни во таа намера. другите ќе ве доживеат порелаксирано отколку што се должат на големата енергија што моментално е околу вас. Не плашете се да го користите за свој напредок.

ЛАВ
Денес им носи притисок на Лавовите на семејните обврски. Иако повеќе сакате да го поминете денот во лежерна забава, обврските за вас се приоритет. Вие би можеле да најдете позабавно отколку што очекувате во вашите обврски штом престанете да се спротивставувате на неизбежното и да го направите она што треба. Бидете трпеливи и вредни да добиете позитивни повратни информации што е можно поскоро.

ДЕВИЦА
Девиците би можеле да одлучат да го променат својот распоред во последен момент само за да видат дека не е така лесно. Обврските за кои сте се согласиле не се лесни за одложување затоа што одложувањето може да ви донесе проблеми. Мора да го исполните ветеното пред да започнете нови планови, затоа постапувајте соодветно.

ВАГА
Ваги, користете ја одлучувачката Месечина за да ги решите вашите финансиски проблеми. Планирајте го вашето трошење внимателно во следните неколку недели. Денешниот план ќе ви донесе добра прераспределба на финансиите, без оглед на буџетот што го имате. Во моментов сте во фаза каде што работите ги гледате подобро отколку што навистина се, затоа обидете се да се држите до реалноста што е можно повеќе.

ШКОРПИЈА
Затворете ги очите  Шкорпии и посакајте желба затоа што ќе се оствари. Но, немојте само да ги кажувате зборовите како зборови. Визуелизирајте во вашата глава резултатот што го сакате. Потоа, размислете што треба да направите за да ја остварите вашата идеја. Само тогаш кажете ја својата желба со зборови. Вие исто така може да разнесете свеќа бидејќи таквиот ритуал ќе ви помогне да го исполните денот на сонот.

СТРЕЛЕЦ
Се чини дека еден период од животот на Стрелецот е при крај, но во исто време тоа значи и нови можности што ве чекаат зад аголот. Оваа транзиција ви се чини поважна отколку што мислите. Не трошете енергија размислувајќи за она што го оставате зад себе. Вашиот ентузијазам за иднината што следи е клучна компонента на вашиот успех.

ЈАРЕЦ
Денес, Јарецот ќе се посвети во помагање на другите. но внимавајте додека не бидете сигурни дека сте ги решиле сите туѓи проблеми. Во следните недели влијанието на вашите пријатели и колеги врз вас ќе биде засилено, затоа денес внимавајте како се однесувате и се однесувате кон нив. Воспоставете свој начин на комуникација и врска што ви остава многу време и за себе, но не одбивајте помош.

ВОДОЛИЈА
Размислете сериозно за вашите долгорочни планови, драги Водолии, пред да ги започнете. Трошењето енергија на проекти кои не ви носат напредок кон вашите цели е само губење на време. Верувајте им на вашите инстинкти, денес тие се вашата најдобра водечка ѕвезда која ќе постави нови предизвици пред вас.

РИБИ
Риби, денес нема да дозволите никој да се меша во вашите намери. Месечината ви овозможува да гледате низ превезот на илузии во самото јадро на реалноста. Барем така ви изгледа, така што вашите идеи многу брзо почнуваат да се прикажуваат како непобитни факти. Бидете паметни и потпрете се на мислењето на доверливите луѓе во вашата проценка.

Прочитај повеќе...

Гејминг

Конами: Популарната игра „PES“ го менува името во „eFootball“ и станува бесплатна за играње

Објавено пред

на

Јапонската компанија „Конами“ објави дека популарната видео игра PES (Pro Evolution Soccer) се откажува и дека на нивната долгогодишна фудбалска серија им е дадено ново име и насока. PES ќе го замени името со „eFootball“, што ќе биде исклучиво дигитална, бесплатна игра што пристигнува на конзолите, но и на персоналните компјутери.

Фудбалските видео игри на реномираната јапонска компанија „Конами“ се појавија под името Вининг 11, а потоа во 2001 година станаа Pro Evolution Soccer, што долго време, особено во 2000-тите, според многумина беше многу подобро од Видео игра на ФИФА.

Играта е Фудбал ќе биде достапна уште во есен, а се очекуваат и верзии iOS и Android. Сè уште не е познато дали корисниците на рачниот прекинувач „Nintendo“ ќе можат да уживаат во него.

До зимата, сите верзии на играта ќе поддржуваат вкрстена игра, но играчите на мобилни верзии ќе престанат да користат контролери за играње против играчи кои користат конзоли и персонални компјутери.

Ова е огромен и значаен потег на „Конами“, кој вклучува премин од FOX Engine во новиот изграден на Anrial 4 (Unreal 4). Се чини дека сите верзии на играта ќе бидат функционално исти, што може да значи дека многу успешниот PES Mobile ќе биде укинат или заменет.

Продуцентот на серијата и долгогодишен програмер на ПЕС, Сејтаро Кимура, изјави дека еФудбал ќе добива редовни ажурирања и дека платените годишни верзии повеќе нема да бидат објавени, но играта ќе добие бесплатни годишни ажурирања за нови сезони.

Првично, еФудбал ќе понуди егзибициони натпревари, а вие ќе можете да изберете помеѓу девет клуба. Другите платени режими ќе се појават подоцна. Исто така, сè уште не е познато што ќе се случи со опцијата Мој клуб, но се претпоставува дека ќе биде заменет со неименуван режим за градење на тим.

Не е познато како нови тимови ќе бидат додадени во играта и како ќе функционираат режимите на еФудбал и монетизацијата, иако Конами објави распоред на планови за поддршка на играта по лансирањето.

ФОТО: printscreen / eFootball Official Trailer
Извор: Konami

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

ХороскопПред 3 часа

Хороскоп за денес (24 јули) сабота

ОВЕН Се чувствувате подготвени да прифатите дополнителна работа што може да биде отскочна даска за вас и која може многу...

СветПред 15 часа

Повеќе од 200 американски официјални лица добија мистериозна болест, ЦИА ја повикува Русија

Околу 100 вработени во ЦИА и членови на нивните семејства се меѓу 200-те американски службеници кои страдаат од мистериозниот синдром...

СветПред 15 часа

Автомобилот Тесла повторно ќе може да се купи со биткоин

На иницијатива на нејзиниот сопственик Илон Маск, компанијата Тесла, која произведува електрични автомобили, неколку пати го смени ставот кон криптовалутата...

СветПред 16 часа

На прагот на новата ера на откривање – НАСА ги објави плановите за Марс

Rover Perseverance се подготвува да го собере првиот примерок од карпи од Марс, објави во средата американската вселенска агенција. Собирањето...

Временска прогнозаПред 20 часа

Продолжува стабилното време со мала локална облачност, од недела многу топло, ова се деталите..

И понатаму продолжува периодот на стабилно, суво и сончево време со мала локална облачност. Повремено ќе има услови за изолирана...

На денешен денПред 1 ден

На денешен ден – 23 јули

1757 година – почина италијанскиот композитор Доменико Скарлати, виртуоз на чембало. Составил 555 сонати на чембало користејќи нова техника со...

ХороскопПред 1 ден

Редовен Хороскоп -( 23 јули )- петок

ОВЕН Денес Месечината кај Овенот ги истакнува деловните и личните односи што се сведуваат на одредени обврски и дискусии. Договорените...

ГејмингПред 1 ден

Конами: Популарната игра „PES“ го менува името во „eFootball“ и станува бесплатна за играње

Јапонската компанија „Конами“ објави дека популарната видео игра PES (Pro Evolution Soccer) се откажува и дека на нивната долгогодишна фудбалска...

Здравје и убавинаПред 1 ден

Светско, а сепак наше и кичевско, апи-центар „Грозданоски“ – „Нашата природна аптека за вдишување на здрав пчелин воздух“

По теркот на малкумината европски и балкански пчелари г-дин Зоран Грозданоски, сакајќи да ги прикаже благодетите на пчелите и пчелните...

СветПред 2 дена

Ливерпул е отстранет од списокот на светско културно наследство на УНЕСКО

Англискиот град Ливерпул вчера беше избришан од списокот на светско наследство на УНЕСКО, бидејќи новите згради ја нарушија убавината на...

НАЈЧИТАНИ