Следете не

Храна

Неодоливо вкусна посна мусака

Објавено пред

на

Ова традиционално јадење можете да го подготвите и за време на постот ако го подготвувате вака.

Состојки:

3 главици кромид

2 моркови

2 чешниња лук

250 грама соини трошки

Сушени растителни зачини

Сол, бибер

100 грама доматно пире

Пире од 500 грама комири

Подготовка:

  1. сварете ги трошките од соја и исцедете ја водата. Пропржете го кромидот, морковот, па додадете ги соините трошки и зачини. Можете да додадете и две до три капки бело вино. На крај ставете и доматно пире.
  2. Направете пире од компири, а потоа поделете го на два еднакви дела. Во плех ставете половина од подготвеното пире, па ставете фил и на крајот остатокот од пирето.
  3. Печете во рерна на 200 степени околу 20 минути. Јадењето може да го служите и ладно.

Магазин

Дали знаете зошто швајцарските сирења имаат дупчиња?

Објавено пред

на

Швајцарското сирење секогаш се опишува како сирење со дупчиња. Има цврсто тело и орев, но сладок вкус. Исто така, има многу малку сол во споредба со другите сирења, вели др. Марк Џонсон, истакнат научник во Центарот за истражување на млечни производи на Универзитетот во Висконсин.

Првпат е направен во 14 век во Швајцарија, поточно на Алпите.

„Тоа беше тврдо сирење кое имаше долг рок на траење и лесно можеше да се транспортира по планините каде што се произведуваше. Денес, пак, терминот швајцарско сирење не се однесува на тоа од каде доаѓа сирењето, туку на видот на сирењето, на тоа како се произведува сирењето – објасни тој.

„Производителите на сирење додаваат посебна бактерија наречена Propionibacterium shermanii. Оваа бактерија ферментира млечна киселина и произведува јаглерод диоксид. Јаглерод диоксидот се собира на одредени места во сирењето и создава големи меурчиња. Ниту едно друго сирење не ја користи оваа култура, освен швајцарското и другите верзии на швајцарско сирење, како што се baby Swiss, Maasdam, Jarlsberg и Emmentaler“, објаснува др. Марк Џонсон.

Можете ли да купите швајцарско сирење без дупки?

„Швајцарското сирење без дупки се нарекува „слепо швајцарско“, но тоа се смета за недостаток. Ако видите сирење означено со швајцарско кое нема дупки, тоа не е вистинско швајцарско сирење и нема да го има вкусот или текстурата што ја барате“, објасни тоj

/rd.com.

Прочитај повеќе...

Магазин

Вкусна кремаста супа од домати

Објавено пред

на

Состојки:

  • 225 гр путер,
  • 225 гр кромид,
  • 60 гр мазно брашно,
  • 1,5 кг сечкани конзервирани домати,
  • 150 мл пилешки супа,
  • 25 гр шеќер,
  • 2 лажички сол,
  • 1/3 лажичка бибер,
  • 100 мл слатка павлака,
  • 100 мл млеко 2 лажици мед

Подготовка:

Загрејте го путерот во голема тава и додадете го исечканиот кромид. Пропржете го кромидот на средна топлина додека не стане мек и проѕирен. Додадете го брашното и мешајте неколку минути, додека смесата не добие златна боја. Додадете сечкани конзервирани домати, густин, шеќер, сол и бибер. Кога ќе зоврие, намалете ја топлината и варете околу половина час. Мешајте повремено за да не изгори супата на дното. Тргнете ја од оган, измешајте ги млекото, павлаката и медот и со миксер направете крем супа.

Прочитај повеќе...

Магазин

Рецепт за кремасто рижото кое ги исполнува сите критериуми за совршен ручек

Објавено пред

на

Брзо, здраво, вкусно и со разумна цена – ова се четири критериуми кои прават одлично јадење, а рижото со спанаќ ги задоволува сите. Постојат многу рецепти за овој специјалитет што ќе ги сакаат вегетаријанците, па дури и децата кои не сакаат зеленчук, а овој е покремаст и повкусен од сите нив.

Во продолжение прочитајте рецепт за рижото со спанаќ и сирење кое е толку вкусно што и најголемите љубители на месо нема да размислат два пати за тоа.

Рижото со спанаќ и сирење – состојки:

  • мала главица црвен кромид
  • 2 чешниња лук
  • 1,5 чаши ориз
  • 150 – 200 гр замрзнат спанаќ
  • 500 мл вода
  • 1 коцка зеленчук за супа
  • 200 мл крем за готвење
  • 150 гр рендано сирење по желба
  • зачини по желба

Рижото со спанаќ и сирење – подготовка:

  1. Кромидот и лукот ситно исечкајте ги и кратко пропржете ги на маслиново масло.
  2. Додадете го претходно измиениот ориз и замрзнатиот спанаќ.
  3. Прелијте со водата во која е растворена коцката за супа и зачинете по желба.
  4. Гответе на тивок оган додека оризот не ја впие речиси целата течност и додека не стане мек. Доколку е потребно, додадете повеќе вода за време на готвењето.
  5. Кога ќе се свари оризот, додадете го кремот за готвење.
  6. По две-три минути исклучете го огнот и додадете рендано сирење.
  7. Послужете го топло.

/Dnevnik

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Спорт59 минути

Во недела град Велес е домаќин на футсал финале во рамките на „Купот на Македонија“, за трофејот ќе се борат „Клими“ и „Форца 2015“

Футсал екипита на Клими и Форца 2015 ќе се борат за трофејот во рамките на Купот на Македонија. Финалната пресметка...

Гејминг2 часа

World of Warcraft доаѓа на конзоли?

Идејата дека World of Warcraft би можел да дојде до конзолите е пуштена безброј пати, а изгледа дека Blizzard конечно...

Култура2 часа

Кичевчанецот Зоран Стефаноски го претстави својот нов соло проект наречен Fly Above

Неговиот седми музички проект „Fly Above“ штотуку е објавен на Youtube, зад себе има уште шест музички проекти наречени “The...

Lifestyle3 часа

Дали витаминот Д може да го запре процесот на стареење?

Витаминот Д долго време се сметаше за поволен кандидат бидејќи е важен за градење мускули и коски, кои имаат тенденција...

Магазин3 часа

Meta интегрира чет-бот со AI во пораките на Instagram

Зошто да разменувате пораки со пријателите кога можете со бот? Meta го инјектира истиот четбот во секоја апликација што ја...

Магазин3 часа

Apple во Кина ги отстрани WhatsApp и Threads од AppStore на барање на властите

Американскиот технолошки гигант Apple ги отстрани апликациите WhatsApp и Threads на Meta од својот App Storea во Кина. Тоа било...

Хороскоп16 часа

Хороскоп за петок (19 април)

ОВЕН Денес, се ќе се сведе на достигнувања, а не на тоа што сте или како се чувствувате за другите...

Кичево21 час

(ФОТО) Министерот за внатрешни работи Тошковски денес го посети ОВР Кичево, ПО Осломеј и Зајас

Мнистерот за внатрешни работи Панче Тошковски денеска беше во работна посета на Одделението за внатрешни работи Кичево и Полициските одделенија...

Спорт22 часа

(ФОТО) ФФМ и ДСУ за рехабилитација и образование „Св. Наум Охридски“ втор пат по ред организираа инклузивен фудбалски турнир

На тренинг центарот „Петар Милошевски”, втора година по ред Фудбалската федерација на Македонија во соработка со ДСУ за рехабилитација и...

Кичево24 часа

ОУ Д-р „Владимир Полежиноски“ од Кичево оваа недела ќе биде домаќин на гости од Романија и Полска, додека утре ќе се одржи „Safe Spot Festival“

Кичевското осново училиште Д-р „Владимир Полежиноски“ оваа недела ќе биде домаќин на гости од Романија и Полска во рамките на...

НАЈЧИТАНИ