Живот Забава

Ако користите некои од овие лекови или препарати – избегнувајте сончање

Некои лекарски третмани и терапии во никој случај не одат рака под рака со сончањето. Некои од лековите и помошните средства можат да предизвикаат тешки алергиски реакции по кожата, но и на самиот организам. Поради тоа, луѓето кога се подложени на такви терапии и лекови не треба да се изложуваат на сонце.

На пример доколку користите одделни антибиотици, анти-бејби пилули или сте на терапија на коритиостероиди, а сте планирале летување, консултирајте се со својот лекар.

Парфеми, дезодоранси, пилинзи и други козметички препарати во комбинација со сончевите зраци, можат да предизвикаат бурна реакција на кожата, како што е осипи, облици на ситни меурчиња, пликови, лупење на кожата и силно чешање.

КАКО ДА ЈА ОДБЕРЕТЕ НАЈДОБАРАТА КРЕМА ЗА СОНЧАЊЕ?

Кремите за сончање со заштитен фактор секојдневно се купуваат. Додека некои потрошувачи веруваат во одреден бренд, други сепак се водат по цените и желбите за да поминат најефтино.

Меѓутоа, лекарите советуваат креми со заштитен фактор 20, а најделотворна и најдобра е онаа крема која на декларацијата содржи ознака „SPF“ која укажува на заштита од УВБ и ППД кои, пак, укажуваат на заштита од УВ зраците, а нивната размена треба да биде 3:1 или 2:1.

Исто така потсетуваме дека кремите се нанесуваат половина час пред излегување на сонце. Децата до две години не би требало да се вадат надвор по високите температури, додека постарите деца треба да користат креми со поголем заштитен фактор.