Македонија Случувања

Утре ги славиме Св. Кирил и Методиј, ова треба да го направите, посебно ако сте ученик или студент

Православната црква утре ги прославува светите браќа Кирил и Методиј, кои ја ширеле христијанската вера и писменост. Празникот во црковниот календар е одбележан со црвено, што значи дека е тежок празник.

Народните верувања велат дека на овој ден не се пере, не се пушта правосмукалка, ниту пак се работат било какви тешки работи по дома. Добро е на овој празник децата да читаат книги, како добро би учеле во текот на целата година. Ова важи и за студентите. За да имаат успешна учебна година потребно е утре да читаат.

Leave a Comment