Социјални мрежи Технологија

Промени на Фејсбук: Секој корисник од сега ќе го добие ова

Фејсбук откри дека ја оценува сигурноста на корисниците, како би се изборил со ширењето лажни вести.

Фејсбук главно се потпира на пријави на корисниците како би оценил дали некоја приказна е вистинита или измислена, а оценката за сигурност на корисниците за тоа може дополнително да помогне.

Сепак социјалната мрежа не открила што се одредува која оценка ќе ја добие некој, но голема улога игра точноста на одбележувањето на одредени вести како лажни.

Ако некој пријави приказна како лажна, а луѓето од Фесјбук утврдат дека тоа е вистина, оценката полека расте.

Во случај да се утврди дека корисникот не е во право, оценката паѓа.