Свет Случувања

Крај брегот на Португалија откриен брод потонат пред четири века (ВИДЕО)

Нуркачки тим кој работеше во рамки на 10-годишен археолошки проект, крај брагот на Португалија откри остатоци од брод стар 400 години, за кој се верува дека потонал кај Лисабон на враќање од Индија, и бил полн со зачини.

„Од аспект на целокупното цивилизациско наследството, ова е откритие на деценијата. Во Португалија, ова е најважното откритие на сите времиња“, изјави Жорже Фрајра, директор на истражувачкиот проект. Тој потенцира дека остатоците се пронајдени во рамките на археолошки проект кој го работат во изминативе десет години.

Nau da Carreira da Índia descoberta no fundo do mar de Cascais

Durante uma dos mergulhos da campanha de 2018 do Projeto Municipal da Carta Arqueológica Subaquática de Cascais a equipa de arqueólogo da autarquia descobre Nau da Carreira da India naufragada ao largo do mar de Cascais. Veja aqui as imagens

Geplaatst door Câmara Municipal de Cascais op Maandag 24 september 2018

Во пронајдената руина и околу неа, 12 метри под морската површина, нуркачите пронајдоа зачини, девет бронзени топови со врежан португалски грб, кинеска керамика и школки кои биле користени како пари за трговија со робови во колонијалната ера.