Следете не

Здравје и убавина

Се за медот, како настанува и кои се лековитите својства

Објавено пред

на

Медот е прехрамбен производ кој домашните пчели го произведуваат од цветниот нектар или од другите излачувачки материи на растенијата. Тие го собираат, трансформираат, го мешаат со специфични материи кои самите ги произведуваат, го складираат и го оставаат да созрее во саќето на пчелината кошница.

Ако се приближиме до таа дрвена палата која лете нагостува 70 000 пчели, а зиме 15 000 збиени околу матицата, па во мир и тишина без нагли движења го набљудуваме движењето на илјадници пчели како ги пренесуваат поленот, прополисот, водата, но пред се некатарот, ќе сфатиме колкав труд е вложен во само еден килограм мед.

За секој килограм мед потребно е 70 000 пчели да посетат околу 7 000 000 цветови од коишто ќе го соберат слаткиот нектар намирисан со ензими сместени на дното од цветната чашка. Нектарот содржи сопствени ензими, но тоа сеуште не е мед. Кога ќе го вшмука, пчелата го меша со излачувањата од устата и од жлездите во грлото, а при враќањето во кошницата го предава од уста на уста на своите сестри за и тие да го збогатат со своите ензими. Дури откако смесата ќе биде готова, таа внимателно се става во саќето во одредено количество. За да се забрза постапката на сушење на медот, пчелите почнуваат да брмчат со крилјата и создаваат воздушна струја на самиот влез во кошницата. Така доведуваат сув воздух во внатрешноста на кошницата и тоа се додека медот не ја добие потребната влажност од околу 17%. Тогаш пчелите го затвараат саќето со восочен капак, но пред тоа во медот вшприцуваат еден дезинфициенс за да го зачуваат од било какви промени. Всушност, дезинфициенсот е мравја киселина сместена во посебни жлезди на екстремитетите. Пчеларот го вади саќето и го става во посебна центрифуга со помош на која го извелкува течниот мед кој потоа го остава да дозрее. По неколку месеци настанува природен производ со зачувани ензими, арома и мирис.

Хемиски состав на медот

Хемискиот состав на различни сорти мед е различен и зависи од видот на растенијата од кои е собран нектарот, како и од климатските услови.

Зрелиот мед е густ и содржи околу 60 различни материи. Во неговиот состав влегуваат: железото, сулфурот, бакарот, хлорот, калциумот, калиумот, натриумот, јодот, фосфорот, алуминиумот, магнезиумот, а во некои сорти се среќава и радиумот. Медот содржи и 0.5% минерални соли.

Медот не е само вкусен производ кој може да се употребува како десерт, туку претставува комплекс од хранливи елементи, витамини и други материи. Во неговиот состав влегуваат:

 • 76% шеќер ( глукоза околу 30 %, фрукотза околу 40-43% и сахароза 1-2%)
 • 5.5% други јаглехидрати
 • 17.2% вода
 • 1.2% органски киселини ( јаболкова, винска, лимонска, млечна, мравја и др.)
 • 0.8% азотни материи
 • минерални материи
 • витамини
 • ароматични и обоени материи (каротин, хлорофил и др.)
 • 0.18% восок и пепел.

Лековитите својства на медот

 • Превенција од канцер и кардиоваскуларни болести – медот содржи флавоноиди и антиоксиданти кои можат да помогнат во намалување на ризикот од развој на некои типови на канцер како и срцеви заболувања.
 • Медот го намалува ризикот од развој на улцери и други грастроинтестинални нарушувања.
 • Има антибактериско, антивирусно и антифунгално дејство.
 • Помага во намалување на кашлица и воспалено грло.
 • Помага во регулација на нивото на шеќер во крвта – иако медот содржи прости шеќери, сепак комбинацијата од глукоза и фруктоза не дозволува брзо покачување на нивото на шеќер во крвта.
 • Медот го зајакнува имуниот систем – комбинцијата од витамини, минерали и значајни елементи во трагови е одлична за потикнување на работата на имуниот систем.
 • Медот е одличен за кожата, ја храни и ја прави еластична и мека – подгответе си маска за лице со мед и чија семе која ќе ја направи вашата кожа сјајна, еластична и свежа.

/Драгана М.

/fitlife

Здравје и убавина

Светско, а сепак наше и кичевско, апи-центар „Грозданоски“ – „Нашата природна аптека за вдишување на здрав пчелин воздух“

Објавено пред

на

По теркот на малкумината европски и балкански пчелари г-дин Зоран Грозданоски, сакајќи да ги прикаже благодетите на пчелите и пчелните производи за да им станат подостапни на луѓето, се реши и официјално вчера го отвори апи-центарот Грозданоски.

Oвој апи центар се наоѓа во с.Осој – кичевско, на само неколку километри од градскиот метеж, во чиста и недопрена природна оаза, опколена со костен, багрем, липа… – сите убавини кои само пчелите умеат да ги ценат и почитуваат. Некои пчелари велат дека апи-центарот е природна аптека, некои велат дека тоа е вистинскиот воздух“, а Зоран вели дека ова е лек не само за телото, туку и за душата, бидејќи се вдишува воздух дирекно од пчелната кошница.

Вдишувањето аеросоли, матичен млеч, полен, прополис, пергата поволно делуваат и лечат:

✔️намален имунитет
✔️бронхитис
✔️астма (алергиска и неаргиска)
✔️ проблеми со синуси
✔️проблеми со дишните патишта
✔️алергии
✔️мигрена
✔️стрес
✔️ларингитис
✔️кардиоваскуларни заболувања
✔️нормализација на крвен притисок
✔️депресија
✔️пост-ковид закрепнување

Меѓутоа, ова не значи дека и здравите лиѓе и спортистите не треба да доаѓаат зашто девизата на апи центар „Грозданоски“ e

– „Здравите луѓе да стекнат посилен имунитет и никогаш да не се разболуваат, а тие што имаат проблеми со здравјето – да си заминат одовде здрави, живи, насмеани“

Додаваат: Повелете посетете не, уживајте со нас и нашите пчелни друштва за да и се радуваме на природата и здравјето заедно.

Контакт телефон: 077/915-750

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Неправилно миење на заби, може да придонесе до нивно лесно оштетување

Објавено пред

на

Кога агресивно ги миете забите, забот лесно може да се оштети, поради што забите можат да станат чувствителни, а реакцијата на топло и студ е првиот показател.

Како резултат на грубо четкање, може да се појават следниве проблеми:

Непцата се повлекуваат
Секој заб е заштитен со забната глеѓ, најтенкиот и најтврдиот површински слој на забот, кој може сериозно да се оштети со прекумерно четкање. Оштетувањето на забната глеѓ може да доведе до повлекување на непцата, изложувајќи го коренот на забот на опасност.

Според стоматолозите, околу 10 до 20 проценти од светската популација ги оштетила непцата со прекумерно четкање, најчесто со употреба на тврди четки за заби и високо абразивни пасти за заби.

Забите стануваат преосетливи
Кога емајлот на забот е оштетен, забите можат да станат преосетливи, но исто така можат да ја променат бојата.

Ако чувствувате болка кога пиете ладни или топли пијалоци или грицкате потешка храна, тогаш е време да го посетите стоматолог.

Делот од забот во близина на непцата не е сјаен и нема светла боја
Причината зошто делот од забот долж непцата е малку потемен од остатокот на забот е тоа што тие не се заштитени со емајл на забите. Кога непцата ќе почнат да се повлекуваат, делот од забот што е видлив има потемна боја и е многу почувствителен.

Без забната глеѓ што ги штити, тие се изложени на сите видови бактерии. Значи, проблемот оди сè подлабоко, загрозувајќи го целокупното здравје на усната шуплина.

Истрошена четка
Абразијата со четка за заби е најчеста причина за абење на забите, што значи дека многу луѓе ги мијат забите на погрешен начин. Ова се случува затоа што се става премногу притисок врз забите, најчесто со четки со тврди влакна, пишува Bright Side.

Четката за заби треба да има меки влакна, сметаат стоматолозите, а притисокот врз забите мора да биде умерен.

ФОТО: pixabay/pexels

Прочитај повеќе...

Здравје и убавина

Анализи за консумирање алкохол од 2010 и зачестеноста на карцином во 2020 година

Објавено пред

на

Експертите ги анализирале податоците за консумирање алкохол од 2010 година и зачестеноста на карцином во 2020 година.
Десетгодишниот период на разлика е земен затоа што многу видови на рак, како што се рак на усната шуплина, ларинксот и дојката (кај жени), се развиваат бавно, а веќе е утврдено дека тие имаат последователна врска со потрошувачката на алкохол.

Од минатогодишните 741.300 нови случаи на рак кои можат да бидат поврзани со консумирање алкохол, мажите сочинуваат 568.700, а жените 172.600.

Повеќето карциноми биле рак на хранопроводот, црниот дроб и дојката. Речиси 47 проценти од случаите се поврзани со тежок алкохолизам, кој авторите го дефинираа како внес на 60 или повеќе грама етанол алкохол на ден, или 6 или повеќе пијалоци.

Конзумирање од 20 до 60 грама на ден – 2-6 пијалоци – што авторите на студијата ги сметаат за „ризични“, сочинуваат 39,4 проценти од случаите. Умерено пиење, до 20 грама етанол алкохол, придонесе за развој на рак кај 14% од луѓето.

– „Итно треба да ја подигнеме свеста за врската помеѓу алкохолот и ризикот од рак“, додава Хариет Рамгеј, докторанд на Меѓународната агенција за истражување на ракот при СЗО.

Според неа, мора да се смислат стратегии за заштита на јавното здравје, како што се намалување на достапноста на алкохол, означување на алкохолни производи со предупредување и забрана за рекламирање на алкохолни пијалоци.

/vesti-online.com
ФОТО: rebcenter-moscow / pixabay

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

ХороскопПред 10 часа

Хороскоп за денес (24 јули) сабота

ОВЕН Се чувствувате подготвени да прифатите дополнителна работа што може да биде отскочна даска за вас и која може многу...

СветПред 23 часа

Повеќе од 200 американски официјални лица добија мистериозна болест, ЦИА ја повикува Русија

Околу 100 вработени во ЦИА и членови на нивните семејства се меѓу 200-те американски службеници кои страдаат од мистериозниот синдром...

СветПред 23 часа

Автомобилот Тесла повторно ќе може да се купи со биткоин

На иницијатива на нејзиниот сопственик Илон Маск, компанијата Тесла, која произведува електрични автомобили, неколку пати го смени ставот кон криптовалутата...

СветПред 23 часа

На прагот на новата ера на откривање – НАСА ги објави плановите за Марс

Rover Perseverance се подготвува да го собере првиот примерок од карпи од Марс, објави во средата американската вселенска агенција. Собирањето...

Временска прогнозаПред 1 ден

Продолжува стабилното време со мала локална облачност, од недела многу топло, ова се деталите..

И понатаму продолжува периодот на стабилно, суво и сончево време со мала локална облачност. Повремено ќе има услови за изолирана...

На денешен денПред 1 ден

На денешен ден – 23 јули

1757 година – почина италијанскиот композитор Доменико Скарлати, виртуоз на чембало. Составил 555 сонати на чембало користејќи нова техника со...

ХороскопПред 1 ден

Редовен Хороскоп -( 23 јули )- петок

ОВЕН Денес Месечината кај Овенот ги истакнува деловните и личните односи што се сведуваат на одредени обврски и дискусии. Договорените...

ГејмингПред 2 дена

Конами: Популарната игра „PES“ го менува името во „eFootball“ и станува бесплатна за играње

Јапонската компанија „Конами“ објави дека популарната видео игра PES (Pro Evolution Soccer) се откажува и дека на нивната долгогодишна фудбалска...

Здравје и убавинаПред 2 дена

Светско, а сепак наше и кичевско, апи-центар „Грозданоски“ – „Нашата природна аптека за вдишување на здрав пчелин воздух“

По теркот на малкумината европски и балкански пчелари г-дин Зоран Грозданоски, сакајќи да ги прикаже благодетите на пчелите и пчелните...

СветПред 2 дена

Ливерпул е отстранет од списокот на светско културно наследство на УНЕСКО

Англискиот град Ливерпул вчера беше избришан од списокот на светско наследство на УНЕСКО, бидејќи новите згради ја нарушија убавината на...

НАЈЧИТАНИ