Следете не

Lifestyle

Што прават успешните луѓе после работа?

Објавено пред

на

Сите имаме некакви навики по завршување на работните обврски, но што точно прават оние најуспешните? Хафингтон пост, се обиде да ги собере одговорите од најмоќните луѓе на светот, па пренесуваме дел од нивните совети.

Исклучување

Тоа значи дека по напуштањето на канцеларијата потребен ви е вистински одмор, па и да е само еден час. Исклучете се целосно и од мобилните телефони и од компјутерот. Не мора да значи дека ќе спиете, може да испиете кафе со пријател/ка, но без погледнување на телефонот или проверување на електронската пошта.

Излегување на пијалак

Умерената консумација на алкохол не може да ви наштети, па опуштање со еден пијалак добро ќе ви дојде.

Секс

Сексот го намалува крвниот притисок, така што се намалува ризикот од срцев удар и рак на простата, а го подобрува сонот. Сексуалната активност намалува одредени заболувања.

Свирење инструмент

Алан Русбрингер, уредник на Гардијан, секојдневно успева во распоредот да вметне дваесетминутно свирење на пијано. На тој начин се опушта и добива поголема мотивација за работа. Тоа не мора да биде токму пијано, туку било кој инструмент е добредојден, па и да сте почетници. Но, треба да знаете и дека слушањето добра музика, дејствува добро на расположението.

Екотерапија

Ова не е ништо комплицирано, едноставно прошетка или пикник на чист воздух.

Квалитетен сон

Ова не треба дополнително да се споменува, но оптимални часа на спиење морате да пронајдете.

Семејство

Дружење со семејството или со блиските пријатели секогаш доаѓа добро по напорниот работен ден. Не ги заборавајте, тие се секогаш тука кога нешто не ви оди како што треба.

Lifestyle

Кремаста супа од компири за студени денови: Брз и вкусен ручек за петмина

Објавено пред

на

Ако обожавате крем супи, оваа брзо подготвена верзија со компири ќе стане редовен дел од вашата трпеза! Еве како да ја подготвите совршената супа која ќе ве стопли во ладните денови.

Состојки:

  • 1 кг компири
  • 1 корен од магдонос
  • 1 мал корен од целер
  • 1 мал кромид
  • 500 ml густин или обична вода
  • Сол и бибер по вкус
  • Неколку парчиња сланина
  • 2 лажици путер
  • 200 ml слатка павлака

Подготовка:

  1. Подготовка на состојките:
    Излупете ги компирите, измијте ги и исечете ги на помали коцки. Излупете го коренот од магдонос, целерот и кромидот, па исечкајте ги на ситни коцки.
  2. Пржење на зеленчукот:
    Во голем сад за готвење, растопете го путерот на тивок оган. Додадете го кромидот и динстајте додека не омекне и не порумени. Потоа додадете ги целерот и магдоносот и динстајте уште 5 минути. На крајот, додадете ги компирите и мешајте околу 5 минути.
  3. Варење:
    Додадете сол и бибер по вкус, прелијте со густин или обична вода и оставете да се вари додека компирите не омекнат.
  4. Додавање павлака и блендирање:
    Откако компирите ќе се сварат, додадете ја слатката павлака и оставете да се вари уште 2 минути. Потоа тргнете ја супата од оган и обработете ја со рачен блендер додека не добиете кремаста текстура.
  5. Сланина:
    Исечкајте ја сланината на коцки и пропржете ја во тава без масло, на висока температура. Сланината ќе ја ослободи својата маснотија и ќе стане крцкава.
  6. Сервирање:
    Послужете ја супата со парчињата сланина одозгора. За дополнителен вкус, може да додадете рендано тврдо сирење, свеж сечкан магдонос или други зачини по желба.

Совети:

  • Ако сакате, додајте пропржени печурки заедно со сланината за уште побогат вкус.
  • Рендано пармезан или кашкавал врз супата ќе ја направи уште покремаста и повкусна.
  • За полесна опција, заменете ја слатката павлака со растителна алтернатива.

Совршена за зимските денови, оваа супа од компири ќе ги стопли сите околу вашата трпеза!

Извор: Dnevnik

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Здрави навики за исхрана за различни сезони: Како да ја прилагодите вашата исхрана на пролет, лето, есен и зима

Објавено пред

на

Секоја сезона носи свој уникатен сет на промени кои влијаат на нашето тело, расположение и потреби за хранливи материи. Прилагодувањето на вашата исхрана на сезонските промени не само што е добро за вашето тело, туку може да помогне во зајакнувањето на вашиот имунолошки систем, одржување на оптимална тежина и подобрување на целокупното здравје.

Преку овој текст ќе истражиме како да ја прилагодите исхраната во пролет, лето, есен и зима за оптимално здравје и ќе понудиме практични совети и идеи за секој период.

Пролет: Освежување и детоксикација

Пролетта е време на будење, детоксикација и обновување. По долгите зимски месеци, оваа сезона нуди можност за внесување свежи состојки, зголемување на внесот на влакна и ензими.

  • Овошје и зеленчук: Во пролетта има изобилство од млади, свежи производи како аспарагус, артишок, млад грашок, јагоди и цреши. Овие намирници се богати со витамини, минерали и антиоксиданси кои го стимулираат варењето и го зајакнуваат имунитетот.
  • Детоксикација: Зголемете го внесот на вода, свежи сокови од зелен лиснат зеленчук, лимон и ѓумбир за прочистување на црниот дроб и телото. Лесни супи и чаеви исто така помагаат.
  • Лесно варење: Пролетната храна треба да биде лесна. Избегнувајте тешки, масни оброци, а фокусирајте се на свежи салати и супи.
  • Цели зрна: Интегрални житарки како овес и киноа обезбедуваат стабилна енергија и го поддржуваат чистењето на телото.

Лето: Хидратација, свежина и лесни оброци

Летото носи топлина и зголемен ризик од дехидрација, па затоа е важно да се фокусирате на храна која освежува и хидрира.

  • Хидратација: Зголемете го внесот на течности преку вода, овошни салати, ледени чаеви и смути. Намирници како краставица и лубеница обезбедуваат природна хидратација.
  • Свежо овошје и зеленчук: Домати, пиперки, малини, праски и кајсии се богати со антиоксиданси и витамин Ц, кои ја штитат кожата од штетното сончево зрачење.
  • Лесни оброци: Фокусирајте се на салати, ладни супи (газпачо) и зеленчук на скара. Овие оброци се лесно сварливи и ја намалуваат тежината на организмот.
  • Природни пијалоци: Наместо газирани пијалоци, пијте билни чаеви како нане и камилица, или природни ледени чаеви со мед и лимон.

Есен: Зајакнување на имунолошкиот систем и подготовка за зима

Есента носи изобилство од сезонски намирници кои помагаат да се подготвиме за студените месеци.

  • Сезонски зеленчук и овошје: Тиква, јаболка, круши, грозје и зелка се богати со растителни влакна и витамини. Тиквата е одлична за супи и чорби.
  • Зачини и билки: Топлите зачини како цимет и ѓумбир го загреваат телото и го зајакнуваат имунитетот. Чаеви со мед и зачини се идеални за заштита од настинки.
  • Топли оброци: Чорби и печени јадења од сезонски зеленчук го одржуваат енергетскиот баланс и го зголемуваат чувството на ситост.
  • Зајакнувачи на имунитетот: Витамините А, Ц, Д и цинкот се клучни. Консумирајте овошје и зеленчук богати со витамин Ц и размислете за суплементи со витамин Д.

Зима: Енергија, топлина и поддршка за телото

Зимата е период кога на телото му е потребна повеќе енергија и поддршка за справување со ниските температури.

  • Топли и хранливи оброци: Супи и чорби направени од коренест зеленчук како моркови и компири обезбедуваат калории и хранливи материи.
  • Имунитет преку храна: Цитрусното овошје, кивито, лукот и кромидот помагаат во борбата против настинките. Пробиотиците од јогурт и ферментирана храна ја одржуваат здрава цревната микрофлора.
  • Здрави масти: Маслиновото масло, јаткастите плодови и масните риби обезбедуваат омега-3 масни киселини и енергија.
  • Хидратација и топли пијалоци: Топли чаеви со мед и лимон, како и домашно какао, обезбедуваат хидратација и ја подобруваат циркулацијата.

Општи совети за исхрана во текот на целата година

  • Варијација и сезонски избор: Избирајте сезонски производи кои се посвежи и побогати со хранливи материи.
  • Балансирани оброци: Секој оброк треба да содржи протеини, здрави масти, сложени јаглехидрати, влакна и многу зеленчук.
  • Умереност: Следете ги сигналите на телото и прилагодете ја количината на храна според вашите потреби.
  • Готвење дома: Подгответе свои оброци за да ја намалите преработената храна и да експериментирате со нови рецепти.
  • Уживање во храната: Пробајте нови комбинации и вкусови за да ја направите исхраната повозбудлива.

Прилагодувањето на вашата исхрана на сезонските промени придонесува за оптимално здравје и виталност. Следејќи ги овие совети, ќе го поддржите вашето тело и ќе ја одржите енергијата во текот на целата година.

Извор: N1Info

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Кардиолозите предупредуваат: Ова е најштетниот вид кафе за вашето срце

Објавено пред

на

За многумина кафето е незаменлив дел од утринската рутина. Но, дали сте знаеле дека начинот на кој го подготвувате кафето може да има значително влијание врз здравјето на вашето срце? Според кардиолозите, еден вид кафе може да биде особено штетен.

Каков вид кафе е најлош за срцето?

Кардиолозите, како др. Едо Паз и др. Сем Сетарех, истакнуваат дека кафето со многу шеќер, како што се засладените капучина, карамел макијата и други ароматизирани пијалоци, е најштетниот избор за вашето срце. Овие пијалоци содржат:

  • Големи количини шеќер, што може да доведе до оштетување на крвните садови и зголемување на ризикот од срцеви заболувања.
  • Нездрави масти, кои придонесуваат за таложење наслаги во артериите.
  • Стотици калории, кои можат да водат до зголемена телесна тежина и дополнителни здравствени проблеми.

Зошто шеќерот и кофеинот се опасна комбинација?

Според др. Сетарех, комбинацијата на шеќер и кофеин може да предизвика стресна реакција во организмот, зголемување на крвниот притисок и забрзување на срцевиот ритам. Со текот на времето, ова може да доведе до воспаленија, наслаги во артериите и повисок ризик од срцеви заболувања.

Користите од умерено пиење црно кафе

Од друга страна, истражувањата покажуваат дека умереното консумирање на црно кафе без шеќер може да има позитивни ефекти врз кардиоваскуларното здравје. Црното кафе содржи антиоксиданти кои:

  • Го подобруваат здравјето на крвните садови.
  • Го намалуваат ризикот од срцева слабост.
  • Помагаат во намалување на воспаленијата.

Кардиолозите препорачуваат внесување на максимум една до две шолји црно кафе дневно.

Како да го направите кафето поздраво?

Ако не можете да се откажете од засладеното кафе, еве неколку совети за да го направите поздраво:

  1. Пригответе го дома: Така ќе имате целосна контрола врз количината на шеќер и други додатоци.
  2. Користете цимет: Наместо шеќер, додадете цимет за природен вкус и антиоксидантни својства.
  3. Заменете го шеќерот: Изберете незасладено растително млеко или природни засладувачи.
  4. Одлучете се за поедноставни опции: Црно кафе, еспресо или кафе со незасладено млеко се најдобри избори за вашето срце.

Умереноста е клучот

Др. Паз потенцира дека пиењето кафе во умерени количини е најважно. „Пијам само една шолја црно кафе секое утро, а потоа продолжувам со вода или пијалоци без кофеин“, изјавува тој.

Заклучок

Кафето може да биде здраво за срцето, но сè зависи од начинот на подготовка и консумација. Одлучете се за едноставни, природни опции и избегнувајте засладени и калорични пијалоци. Со умереност и правилен избор, можете да уживате во кафето без грижа за вашето здравје.

Извор: Index

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Македонија4 часа

Во охридската Општа Болница вработена нападнала колешка во работно време

На 24.01.2025 во 13.25 часот во СВР Охрид е пријавено дека вработена во Општата болница во Охрид физички нападнала своја колешка...

Кичево5 часа

„Саншајн Кидс“ – Кичево со серија бесплатни работилници за еманципација и едукација во рамките на проектот #BeHerVoice.

Граѓанското здружение од Кичево „Саншајн Кидс“ Ве поканува да учествувате во уникатна серија работилници за еманципација и едукација организирани во...

Спорт6 часа

(ВИДЕО) Имплементирање на ВАР системот ќе ја врати сигурноста на терените и кај инвеститорите, младите селекции ќе го добијат вистинскиот третман

Претседателот на ФФМ, г-дин Масар Омерагиќ во интервју за ТРТ Балкан говори за неговата визија како да се подобрат состојбите...

Временска прогноза8 часа

Температурна инверзија, ладно во градовите, магла и топло на превоите и котлините

Голема температурна инверзија имаме  и ова утро и претпладне во Македонија, котлините се многу поладни од планинските места и Скијачките...

Македонија11 часа

Среќен роденден за нашиот непреболен ангел, најголемата македонска ѕвезда, наш Тоше Проески, вечна слава!

Денес 25.01.2025 изминуваат 44 години од раѓањето на најголемата македонска ѕвезда, нашиот ангел Тоше Проески. Човекот кој со својот огромен...

Хороскоп18 часа

Хороскоп за сабота (25 јануари)

ОВЕН Денес целиот ваш труд ќе делува како залуден, но не грижете се за затоа што успехот ќе дојде брзо....

Социјални мрежи23 часа

Нов тренд по интернет, ТикТок се забранува во САД, се појавија низа огласи каде што најскап мобилен уред со веќе постоечка апликација се продава за 75.000 долари

Додека Apple и Google одбиваат да го вратат TikTok во нивните е-продавници за апликации додека не го купи американска компанија,...

Спорт1 ден

Футсал Македонија до 19 години оствари значајна победа над Гибралтар во рамките на првиот натпревар од претквалификацискиот турнир за пласман на ЕП во Молдавија

Футсал репрезентацијата на Македонија до 19 години забележа значајна победа над Гибралтар со 3:1 во рамките на првиот натпревар од...

Македонија1 ден

Мигрантите не запираат на ГП „Богородица“, овој пат приведено лице од Турција во својство на превозник, уапсени лица од Египет и Сирија

На 24.01.2025 во 02.00 часот полициски службеници од Полициската станица за граничен надзор и граничен премин Богородица го лишиле од...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за петок (24 јануари)

ОВЕН Слушајте ги другите повеќе од себе. Луѓето околу вас и оние со кои деловно соработувате сега повеќе гледаат од...

НАЈЧИТАНИ