Македонија Случувања

Тепаното 14-месечно девојче го губи видот поради повредите

Претходно, мајката изјавила дека детето паднало од кревет, но кратко потоа од полицијата, МТСП и лекарскиот тим беше потврдено дека тоа не е вистина.

Претепаното 14-месечно девојче, кое беше примено во Ургентниот центар минатата недела, го губи видот поради оштетување на очните нерви, како последица на повредите на главата, дознава Телма.

За утре е закажано магнетно снимање на главата и соодветни лекарски прегледи, за да може да се констатира колкаво е оштетувањето на видот. По цели осум дена, уште нема одговор кој го претепал бебето, нанесувајќи му тешки телесни повреди, скршеници на нозете и крварење во кревет.

Полицијата ја задржа 20-годишната мајка во полициска станица, па ја пушти. Сега министерката за труд и социјална политика Мила Царовска ја чува во засолниште за жртви од насилство, а се соменва дека социјалните центри имаат капацитет да ги превенираат ваквите случаи.

Осми ден истрагата ја води обвинителството, а МВР е на терен. Мајката ја искомплицира истрагата отако посочи дека живеела една недела кај маж и биле изложени на насилство со бебето. Тој човек во полиција кажа дека прв пат ги гледа, а ототгаш нема нови полициски детали, наведе Телма.