Следете не

Lifestyle

3 зачини кои можат негативно да влијаат на телото! Често ги користите, а не знаете дека можат да бидат штетни

Објавено пред

на

Солта е една од намирниците со која е важно да се внимава.

Многу луѓе не размислуваат за тоа, но зачините всушност можат да имаат различни ефекти врз вашето здравје. Секако, тоа зависи од количината и начинот на консумирање, па ако е несоодветна, може да доведе дури и до влошување.

Повеќето луѓе ги користат овие три зачини речиси секој ден, а прекумерното консумирање доведува до несакани ефекти.

Лути зачини

Луѓето кои имаат чувствителен стомак или гастроинтестинални заболувања (гастритис) може да имаат дополнителни проблеми како што се иритација, па дури и појава на хемороиди доколку често користат лути зачини.

Сол

Технички гледано, солта не е зачин, туку минерал, но се користи секој ден за зачинување на храната. Нејзиното прекумерно консумирање доведува до разни проблеми како што се ризикот од кардиоваскуларни заболувања и зголемување на крвниот притисок.

Мускатов орев

Многумина не знаат дека оваа храна, во големи количини, всушност може да биде токсична и да предизвика симптоми како што се дезориентација, халуцинации и симптоми слични на мамурлак.

Сепак, треба да се истакне дека иако овие зачини, кога се консумираат во прекумерни количини, можат да имаат негативни ефекти, кога се користат во умерени количини можат да бидат дел од здравата исхрана.

/Informer

Lifestyle

Колку долго можете да стоите на една нога? Овој тест открива како стареете

Објавено пред

на

Способноста да балансирате на едната нога може да открие многу за вашето здравје и брзината на стареење. Според ново истражување од Клиниката Мајо, способноста за рамнотежа на едната нога опаѓа побрзо со возраста отколку силата на стисокот или коленото, што ја прави одличен показател за физиолошко стареење.

Зошто е важна рамнотежата?

Добрата рамнотежа е клучна за одржување на независноста и квалитетот на животот во староста. Таа зависи од координацијата на видот, вестибуларниот систем и соматосензорните системи.

  • Д-р Кентон Кауфман, директор на Лабораторијата за анализа на движење во Клиниката Мајо, вели:
    „Ако имате лоша рамнотежа, постои зголемен ризик од паѓање, што може да доведе до сериозни повреди.“

Како беше спроведена студијата?

Истражувањето вклучувало 40 здрави лица на возраст од 52 до 83 години, каде што се тестирале нивната рамнотежа, одењето и мускулната сила. За тестот за рамнотежа, учесниците стоеле на влошки за мерење на сила во четири различни позиции:

  1. На двете нозе со отворени и затворени очи
  2. На доминантна и недоминантна нога со отворени очи

Секој тест траел по 30 секунди. Резултатите покажале дека способноста за балансирање на едната нога опаѓа најбрзо, особено на недоминантната нога.

Што покажуваат резултатите?

  • Губењето на рамнотежата е поврзано со зголемен ризик од падови, кои се водечка причина за повреди кај постарите лица.
  • Според Националниот институт за стареење, повеќе од четвртина од луѓето над 65 години доживуваат пад секоја година.
  • Д-р Кауфман објаснува:
    „Ако не можете да стоите на една нога најмалку пет секунди, ризикот од паѓање е значително зголемен. Од друга страна, стоење на една нога 30 секунди укажува на одлична рамнотежа.“

Други откритија од студијата

  • Силата на стисокот и силата на коленото исто така се намалуваат со возраста, но не толку драстично како рамнотежата.
  • Брзината на одење кај учесниците не покажала значителни промени со возраста, а не се забележани разлики помеѓу мажите и жените.

Како да ја подобрите рамнотежата?

Иако стареењето е неизбежно, можете да ја подобрите рамнотежата со редовни вежби:

  1. Стоење на една нога — Оваа едноставна вежба помага во координација на мускулите и стабилноста.
  2. Таи чи и носење тежина — Дополнителни вежби кои ја подобруваат рамнотежата.
  3. Редовна физичка активност — Одржувањето на активностите како бицепс кадрици и истегнување може да го подобри целокупното здравје.

Д-р Кауфман советува:
„Ако не ги користите своите способности, ги губите. Но, ако ги користите, ги одржувате.“

Овие едноставни вежби не бараат специјална опрема и можат да се прават секој ден за подобра рамнотежа и поактивно стареење.

Извор: 24hours

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо

Објавено пред

на

Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.

1. Долготрајна термичка обработка

Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.

2. Маринирање на месото

Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.

3. Изматете го месото

Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.

4. Посолување на месото

Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.

5. Исечете го месото на тенки парчиња

Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.

Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.

Извор: N1Info

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези

Објавено пред

на

Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.

Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:

  1. Газирани пијалоци
    Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години.
  2. Лекови против болки
    Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите.
  3. Прекумерна физичка активност
    Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите.
  4. Билни додатоци во исхраната
    Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи.
  5. Лекови за металоиди (PPIs)
    Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест.
  6. Стрептококно воспалено грло
    Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.

Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.

Извор: Danas

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Автомобили5 минути

Како да го продолжите животниот век на вашиот акумулатор?

Често се слушаат тврдења дека акумулаторите траат колку што е гаранцијата плус неколку месеци. Сепак, факт е дека многу акумулатори...

Автомобили8 минути

Истражување: Возачите најзадоволни од овие автомобилски брендови

Кои автомобилски брендови ги имаат најзадоволните клиенти во САД? Според истражувањето на JD Power за индексот на задоволство на купувачите...

Без категорија11 минути

Gmail наскоро би можел да понуди привремени адреси за е-пошта

Google можеби ќе воведе нова функција за Gmail, која ќе овозможи креирање привремени адреси за е-пошта за различни намени, пренесува...

Магазин15 минути

Google ја објави листата на уреди за Android 16: Постарите Pixel телефони сепак нема да бидат пензионирани

Google најави претходна верзија на Android 16 и потврди проширена поддршка за серијата Pixel 6, носејќи добри вести за корисниците...

Магазин19 минути

Apple ги прекинува iCloud backup и Safari синхронизацијата за постари уреди

Apple најави значајни промени во барањата за користење на функциите за резервна копија на iCloud и синхронизација на обележувачите во...

Магазин21 минута

Претставен нов фотоапарат – Sony A1 II

Sony го претстави својот нов фотоапарат – A1 II. Sony A1 II ги задржува сите можности на својот претходник, додека...

Хороскоп13 часа

Хороскоп за среда (20 ноември)

ОВЕН Оваа недела ќе бидете склони кон вљубување. Важно е да ја оставите гордоста настрана и да пристапите на личност...

Кичево15 часа

Пополнета рубрика 2024: „Зошто вредиТ да си од Кичево“ – некои натписи сигурно за прв пат ќе ги прочитате

Кога ќе те прашаат: „Од кај си?“, ти им викаш: „Од Кичево“. Е, често пати потоа те гледаат коцкесто бидејќи...

Автомобили19 часа

Во оваа земја е забрането да се управува автомобил во зимска јакна, причината е едноставна..

Шпанија е земја во која е нелегално да се вози автомобил облечен во јакна. Значи, ако возите со зимска јакна...

Магазин24 часа

Доаѓа нова Gmail опција што ќе ги воодушеви оние кои сакаат анонимност

Google развива нова функција наречена Shielded Email, која ќе им овозможи на корисниците да креираат привремени адреси за е-пошта, обезбедувајќи...

НАЈЧИТАНИ