Следете не

Lifestyle

4 природни начини за бојадисување велигденски јајца

Објавено пред

на

Се ближи Велигден, а многу домаќинки веќе размислуваат како да ги бојадисаат јајцата на поубав и покреативен начин. Иако индустриските бои во прашок се најчест избор, постојат и традиционални методи со кои може да добиете природни и уникатни нијанси – без хемикалии и со состојки што веројатно веќе ги имате дома.

Во продолжение ви претставуваме четири проверени и целосно природни техники кои ќе им дадат богата, трајна боја на велигденските јајца.

1. Лушпи од кромид (луковина)

Еден од најстарите и најпопуларни начини на природно бојадисување.
Постапка:

  • Наполнете тенџере со лушпи од кромид

  • Додајте околу 2 литра вода (за 10 јајца), 2 лажици сол и 1 лажица оцет

  • Ставете ги јајцата и варете ги околу 10 минути на умерен оган

  • Оставете ги да се изладат во истата течност

Совет: За да добиете шари, можете да ставите лисја или билки врз јајцата, да ги завиткате во најлонски хулахопки и така да ги варите.

2. Сок од вишни или цреши

Овој метод дава светло црвена нијанса.
Постапка:

  • Истурете сок од вишни или цреши во тенџере

  • Додајте малку сол и оцет

  • Варете ги јајцата 10 минути

  • Потоа оставете ги во сокот додека целосно не се изладат

Колку подолго стојат во течноста, толку поинтензивна ќе биде бојата.

3. Цвекло

Сакате длабока црвена или виолетова боја? Цвеклото е вистинскиот избор.
Постапка:

  • Измешајте сок од цвекло со вода, сол и оцет

  • Варете ги јајцата до вриење, па уште 10 минути на умерен оган

  • За посветла боја, разредете го сокот со повеќе вода

  • Оставете ги јајцата во течноста додека не се изладат

4. Мелена пиперка

Изненадувачки ефективна техника за топли, земјени нијанси.
Постапка:

  • Во 1 литар вода ставете 4 лажици мелен благ пипер

  • Додајте сол и оцет

  • Варете до вриење, па уште 10 минути

  • Оставете ги јајцата во течноста додека не се изладат

Важно: Не користете лута пиперка – може да ја промени аромата на јајцата.

Дополнителен совет:
Јајцата за бојадисување не треба да бидат ниту премногу свежи, ниту престари. Најдобро е да се користат јајца стари околу една недела – полесно се лупат по варењето.

Овие природни методи не само што се ефективни, туку носат и доза на традиција, креативност и боја на вашата велигденска трпеза.

Извор: Kurir

Lifestyle

Смути наутро – да или не? Предности и недостатоци на популарниот појадок

Објавено пред

на

Фото: Fanny Gustafsson @ unsplash

Брзи сме, зафатени и постојано сме во движење – а смутито изгледа како совршено утринско спасение во чаша. Ставате банана, малку спанаќ, го завртувате блендерот и појадокот е готов. Но, дали е навистина доволно „јак“ за да издржиме до ручек? И дали е секогаш толку здрав како што изгледа на Инстаграм?

Смутијата станаа популарни уште пред години и сè уште се слават како брз и здрав појадок. Но со текот на времето, прашањата околу нивната вистинска корист сè повеќе излегуваат на површина.

Предности на смутито:

Смутијата се исклучително лесни за подготовка и можат да бидат богати со хранливи материи – ако се направени правилно. Комбинацијата од овошје, зеленчук, протеини, здрави масти и влакна создава избалансиран оброк што може да ве одржи сити подолго време.

Дополнително, смутито содржи повеќе овошје и зеленчук отколку што би изеле наеднаш. Тоа го прави одлично за хидратација и освежување, особено во лето – кога комбинација со мраз и кокосова вода звучи како мини СПА за стомакот.

Недостатоци што треба да се имаат на ум:

Главниот проблем е шеќерот. Дури и ако користите само овошје, комбинацијата од банана, манго и јагоди може да донесе и до 30–40 грама шеќер по порција. А ако додадете мед или засладено млеко, лесно може да премине во десерт, а не здрав појадок.

Друг чест проблем е што смутито не ве држи сити долго. Без доволно протеини и влакна, може да огладнете за два часа. Калориите исто така лесно се потценуваат – една банана, овесно млеко, путер од бадеми и протеин во прав брзо можат да надминат калориите на цел ручек.

И уште нешто – шеќерот и киселината во овошјето се штетни за забите. Ако пиете смути секое утро, исплакнете ја устата со вода или користете сламка.

Како да го направите смутито подобро:

  • Додадете протеини (грчки јогурт, растителни протеини)

  • Не претерувајте со овошје (максимум 1–2 вида)

  • Вклучете влакна (чиа, ленено семе, овес)

  • Внесете здрави масти (лажичка путер од кикирики или неколку бадеми)

Заклучок:

Смутијата можат да бидат одличен појадок – но само ако ги направите паметно. Ако ве држат сити, не предизвикуваат шеќерен пад и одговараат на вашето темпо – уживајте во нив. Но, ако сте повеќе за јајца и тост – тоа е исто така сосема во ред. Бидејќи најздравиот појадок е оној што ви одговара вам.

Извор: 6yka

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Како да ослабете без вежбање? Еве 13 начини

Објавено пред

на

Фото: i yunmai @ unsplash

Иако слабеењето најчесто се поврзува со диета и физичка активност, постојат и ефикасни начини за губење тежина без вежбање.

Ако не ви е омилена теретаната, имате здравствени ограничувања или едноставно немате време – следниве 13 совети ќе ви помогнат да ослабете без напор.

1. Изберете свежа и непреработена храна

• Фокусирајте се на овошје, зеленчук, цели зрна, мешунки, семиња и јаткасти плодови
• Избегнувајте преработена храна полна со шеќери и масти
• Две третини од чинијата нека бидат растителни намирници, остатокот – посни протеини и млечни производи

2. Внесувајте повеќе протеини и влакна

• Протеините градат мускули и даваат подолготрајно чувство на ситост
• Влакната го подобруваат варењето и го стабилизираат шеќерот во крвта
• Вклучете јајца, риба, мешунки, овошје и житарки во исхраната

3. Гответе дома што е можно почесто

• Дома имате контрола врз порциите и состојките
• Надворешните оброци често се калорични и со многу сол и масти

4. Купувајте паметно

• Направете список за пазарење додека сте сити
• Избегнувајте преработени закуски – носете јаткасти плодови или свежо овошје
• Не пазарете гладни

5. Пијте доволно вода

• Водата го намалува апетитот ако се пие пред јадење
• Ладната вода може да го забрза метаболизмот на краток рок
• Минимално 1.5–2 литри дневно

6. Избегнувајте калории од пијалоци

• Газирани пијалоци, засладени чаеви и алкохол содржат празни калории
• Пијте вода со лимон, незасладен чај или црно кафе

7. Јадете бавно и свесно

• Џвакајте темелно и направете пауза меѓу залакот
• Избегнувајте јадење пред екрани
• Така ќе препознаете кога сте сити и ќе избегнете прејадување

8. Користете помали чинии

• Помалите чинии создаваат илузија дека јадете повеќе
• Ова ви помага во контролата на порциите

9. Спијте доволно

• Недостатокот од сон го зголемува апетитот и желбата за слатки
• Спијте 7–9 часа дневно за хормонска рамнотежа

10. Намалете го стресот

• Стресот го зголемува хормонот кортизол кој поттикнува таложење масти
• Медитација, длабоко дишење и прошетки можат да помогнат

11. Консумирајте пробиотици

• Го балансираат варењето и ја подобруваат цревната флора
• Природни извори: јогурт, кефир, ферментирана храна

12. Следете го напредокот

• Важно е редовно да се мерите – еднаш неделно е доволно
• Водете евиденција за вашата тежина и исхрана

13. Препознајте го емоционалниот глад

• Јадењето поради досада, тага или стрес е честа навика
• Наместо храна, пробајте разговор, прошетка или водење дневник

Заклучок:

Слабеењето не мора да значи потење во теретана. Со овие едноставни навики, можете да постигнете резултати без напорни тренинзи – сè што ви треба е малку свесност и дисциплина во секојдневните избори.

Извор: krenizdravo

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Како настанал компирот? Откриен е неочекуван заеднички предок со доматот

Објавено пред

на

Фото: Lars Blankers @ unsplash

Компирот е една од најпопуларните намирници на планетата. Без разлика дали е варен, печен или пржен, милиони луѓе секојдневно консумираат некаков облик на компир.

Компирот е богат со:

  • Витамин Ц

  • Калиум

  • Влакна

  • Отпорен скроб (корисен за дигестивниот систем)

  • Природно е без глутен

• Се одгледуваат над 5.000 сорти компири низ целиот свет.

Потекло на компирот

• Потекнува од Андите во Јужна Америка, каде што првпат бил одгледан од древните цивилизации.
• Се проширил низ светот по 16 век, по доаѓањето на Европејците во Америка.

Научно откритие: Компирот и дивиот домат имаат заеднички предок

Во нова студија објавена во списанието Cell, научниците анализирале 450 геноми од култивирани компири и 56 геноми од диви видови. Откриле:

• Компирот потекнува од природно вкрстување пред околу 9 милиони години.
• Вкрстувањето се случило меѓу:

  • Растение од родот Etuberosum (сродник на компирот, без клубени)

  • Растение од родот див домат
    • Овие растенија имале заеднички предок пред 14 милиони години, што овозможило создавање на нов хибрид.

Развој на клубени и прилагодување

• Гените што кај доматите создаваат плодови, кај компирот довеле до развој на клубени.
• Тоа му овозможило на компирот да преживее во сурови планински услови и да се прошири.

Значењето на компирот денес

• Компирот е еден од најважните прехранбени производи на човештвото, според геномскиот биолог Санвен Хуанг од Кинеската академија за земјоделски науки.
• Резултатите од истражувањето можат да помогнат во подобрување на одгледувањето на компири, особено во услови на климатски промени.

Извор: Dnevnik

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Спорт4 часа

Во петок започнува новата сезона на првата македонска фудбалска лига, првото дерби ќе се одигра во Тетово, подоцна Вардар го дочекува Пелистер

Новата сезона во Првата македонска фудбалска лига започнува во петок, на 8 август, и веднаш носи возбудливи натпревари. Првото дерби...

Македонија6 часа

СВР Охрид истакна детали за приведувањето на српскиот пејач

На 03.08.2025 година во 00,10 часот, на спортски стадион во Охрид, полициски службеници од криминалистичката полиција при СВР Охрид, од...

Lifestyle9 часа

Смути наутро – да или не? Предности и недостатоци на популарниот појадок

Брзи сме, зафатени и постојано сме во движење – а смутито изгледа како совршено утринско спасение во чаша. Ставате банана,...

Lifestyle9 часа

Како да ослабете без вежбање? Еве 13 начини

Иако слабеењето најчесто се поврзува со диета и физичка активност, постојат и ефикасни начини за губење тежина без вежбање. Ако...

Магазин9 часа

Дали е безбедно да се полни мобилен телефон на јавно достапни USB порти и да се користи јавен Wi-Fi?

Јавно достапните USB порти и Wi-Fi мрежите можат да бидат навистина корисни кога сте во движење и ви треба брз...

Lifestyle9 часа

Како настанал компирот? Откриен е неочекуван заеднички предок со доматот

Компирот е една од најпопуларните намирници на планетата. Без разлика дали е варен, печен или пржен, милиони луѓе секојдневно консумираат...

Магазин9 часа

Samsung Galaxy S26: Поголема батерија и потенок дизајн

Се појавуваат нови детали за наредната генерација на Samsung телефони, Galaxy S26, кои треба да се појават следната година. •...

Магазин9 часа

Apple достигна нов рекорд: Продадени три милијарди iPhone уреди

Apple официјално достигна уште една историја во своето постоење – испорачани се вкупно три милијарди iPhone уреди ширум светот. Оваа...

Хороскоп22 часа

Хороскоп за недела (3 август)

Овен Можно е да не доаѓаат финансии онака како што ги очекувате. Тоа ви го менува концептот за работата. Саканата...

Кичево1 ден

(ФОТО) Вчера официјално заврши дводневниот музички настан во Кичево, каде домашните музички имиња беа дел од одличните гала вечери!

Вчера и официјално се реализира и завршната гала концертна вечер во Кичево.  „Addicted“ и Бојан Трајкоски, Алексо Тришоски, Бранислав Стојаноски,...

НАЈЧИТАНИ