Следете не

Lifestyle

Истражувањето открива: Како одложувањето на алармот влијае на нас?

Објавено пред

на

Според новото истражување на Универзитетот Нотр Дам во Индијана, 57 отсто од возрасните обично сакаат да дремнат откако ќе се вклучи алармот, па потребни се неколку „ѕвончиња“ за конечно да се разбудат и да станат од кревет. Научниците предупредија на опасностите од одложувањето, тврдејќи дека тоа може да ги наруши нашите циклуси на спиење, бидејќи исклучувањето на будилникот и враќањето на спиење – предизвикува нашето тело да „мисли“ дека сме во следниот циклус на спиење, кој се нарушува кога Ние всушност се будиме И покрај оваа теорија, нема навистина многу податоци за ефектите од одложувањето на станувањето.

„Повеќето од она што го знаеме за дремењето е земено од податоците за спиењето, стресот или поврзаните однесувања“, рече Стивен Метингли, водечки автор на студијата и постдокторски истражувач во Нотр Дам, кој ја спроведе студијата со колегата Арон Стригел, професор по компјутер. науката и инженерството.

„Бардилници, паметни телефони, сите тие имаат копчиња за одложување. Медицинскиот установа генерално е против користењето на тоа одложување, но кога баравме факти кои неспорно го докажаа тоа – немаше. Сега имаме податоци за да докажеме колку е вообичаено ова однесување, а сè уште има толку многу што не знаеме за практиката на одложување по будилникот“, велат авторите.

Во студијата учествувале 450 возрасни лица кои работеле со полно работно време и пополнувале дневни анкети и прашалник за нивните навики за спиење.

Уредите што ги носеле биле користени и за мерење на времетраењето на спиењето и отчукувањата на срцето на учесниците. Наодите објавени во списанието Sleep покажуваат дека жените дремеле 50 отсто повеќе од мажите.

Во меѓувреме, студијата ги разгледа и преференциите за тоа кога учесниците сакаат да спијат и да се будат, и откри дека типот „був“ сака почесто да дреме и дека воопшто таквите луѓе се поуморни.

Сепак, ова не мора да значи дека постојат причинско-последични врски помеѓу останувањето буден до доцна и тоа да се биде помалку активен.

„Сепак, овие статистички податоци претставуваат резултати засновани на само мал број луѓе“, забележа Матингли.

„Не знаеме за различни возрасни групи како што се тинејџерите, членовите на домаќинството со пониски приходи или некој од групите кои се – од различни причини – повеќе лишени од сон од испитаниците во оваа студија“, додаде тој.

Исцрпеноста како главна причина Инаку – „Не можам да станам од кревет на првото ѕвонење на будилникот“ и „Затоа што ми е удобно во кревет“ – беа главните причини и одговори за одложувањето на станувањето.

Иако причините се поврзани, истражувачите истакнаа дека исцрпеноста може да биде причина за игнорирање на будилникот, бидејќи Центарот за контрола на болести проценува дека секој трет Американец не спие доволно.

„Многу луѓе одложуваат и го одложуваат будилникот затоа што многу луѓе се хронично уморни“, рече Матингли.

Иако истражувачите признаа дека „препораката против одложување е добро основана“, тие сепак посочија некои придобивки од одложувањето.

„Ако успорите и бидете повнимателни кога седнувате зад воланот и одите на работа, тоа би можело да биде добро и корисно“, рече Матингли.

„Некој стрес може да биде добар – затоа имаме одговор, а има време и место за тоа. „Може да има моменти кога притискањето на копчето за одложување е всушност корисно“, велат авторите на студијата.

Матингли и Стригел велат дека се потребни повеќе истражувања за негативните ефекти од дремењето и ги советуваат луѓето да слушаат што им треба на нивните тела кога станува збор за доволно сон.

/alo

Lifestyle

Како брзо да го отпушите одводот без хемикалии: трик со топла вода и течност за садови

Објавено пред

на

Фото: Steven Ungermann @ unsplash
Фото: Steven Ungermann @ unsplash

Затнатиот одвод е чест проблем во секое домаќинство — водата престанува да се исцедува, а мијалникот почнува да испушта непријатни звуци и мириси. Наместо повторно да се потпирате на неефикасни мешавини од сода бикарбона и оцет, постои многу поедноставно и поефикасно решение.

Зошто одводите се затнуваат

Причината е секојдневното наталожување на маснотии, остатоци од храна и детергенти во цевките. Со текот на времето, тие формираат слој што ја блокира водата и предизвикува непријатен застој.

Иако комбинацијата од сода бикарбона и оцет е популарна за природно чистење, експертите предупредуваат дека таа не е ефикасна против маснотии. Причината е што содата е база, а оцетот киселина — нивната реакција создава само вода со малку сол, без вистински ефект за растворање на маслото во одводот.

Едноставно решение со течност за садови

Она што навистина функционира е топла вода во комбинација со течност за миење садови. Детергентот е создаден да ги разградува маснотиите и маслото, а топлината помага да се олабават наслагите во цевките.

Еве како:

  1. Загрејте околу 250 до 500 мл вода (околу 250–500 мл).

  2. Додадете околу 120 мл течност за миење садови.

  3. Оставете ја мешавината да отстои неколку минути.

  4. Истурете ја топлата смеса внимателно во одводот.

  5. Почекајте неколку минути и проверете дали водата тече побрзо.

Ако забележите подобрување, но водата сè уште се исцедува побавно од вообичаено, повторете го процесот уште еднаш или двапати.

Резултат

По неколку минути, ќе видите како водата повторно непречено се исцедува, а мијалникот останува чист и функционален — без употреба на скапи и агресивни хемикалии.

Извор: B92

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Како да препознаете вистинско маслиново масло – едноставен трик што секој може да го направи дома

Објавено пред

на

Фото: Dimitri Karastelev @ unsplash
Фото: Dimitri Karastelev @ unsplash

Маслиновото масло е едно од највредните и најкористените производи во секое домаќинство. Но, токму поради неговата популарност, на пазарот често се појавуваат фалсификати и мешавини со поевтини растителни масла. Експертите предупредуваат дека дури и производи кои се рекламираат како „екстра девствено“ не секогаш се вистински.

Вкусот открива многу

Ако вкусот на маслото е премногу благ или потсетува на сончогледово масло, тоа е јасен знак дека се работи за разреден или индустриски преработен производ. Вистинското маслиново масло има лесно горчлив и пикантен вкус кој останува на непцето.

Бојата не е секогаш показател

Домашното маслиново масло не мора да биде совршено бистро. Често е малку заматено, со златно-зелени нијанси, особено кога се гледа на природна светлина. Напротив, претерано проѕирно масло со униформна боја може да биде преработено и да содржи адитиви.

Внимавајте на цената и пакувањето

Квалитетното маслиново масло ретко е евтино. Ако цената е сомнително ниска, тоа најчесто значи дека производот е мешавина или не е од вистинско потекло. Проверете ја декларацијата – вистинските производители секогаш наведуваат од каде потекнува маслото и кога е произведено.

Домашен тест за проверка

Наједноставниот начин да проверите дали маслото е природно е следниот:
Ставете мала количина во фрижидер на неколку часа. Ако маслото се згрутчи или стане густо, тоа е добар знак дека е вистинско маслиново масло. Ако остане целосно течно, веројатно содржи примеси од други масла.

Извор: RTCG

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Совршена кајгана за неколку минути: Тајната состојка што прави чуда

Објавено пред

на

Фото: Imad 786 @ unsplash
Фото: Bakd&Raw by Karolin Baitinger @ unsplash

Кајганата со кремаста текстура е еден од најбрзите и највкусни оброци што можете да ги подготвите — идеален избор за доручек или брза вечера. Но, како да се постигне таа совршена, мека и мазна текстура?

Иако многумина веруваат дека млекото е клучната состојка за кремаста кајгана, експертите велат дека тоа е една од најчестите грешки.

Зошто млекото не е вистинскиот избор?

Хенри О’Конор, основач на брендот Better Eggs, објаснува дека додавањето млеко во јајцата всушност може да ја влоши текстурата, правејќи ги јајцата „гумени“ и без вкус.

„Кога млекото и јајцата се готват заедно, протеините коагулираат и влагата се извлекува. Резултатот е сува и гумаста кајгана“, вели О’Конор.

Истражувањата на порталот Tasting Table го потврдуваат ова. Тие откриле дека кајганата со додадено млеко често излегува сунѓереста и без кремастост, бидејќи дополнителната течност испарува при готвењето, оставајќи јајца без влага.

Тајната состојка за совршена кајгана

Наместо млеко, О’Конор препорачува да користите павлака.

„Започнете со свежи, висококвалитетни јајца и гответе ги полека и нежно. За да добиете вистинска кремастост, додадете малку павлака“, советува тој.

Овој едноставен трик додава природна мазност и богат вкус, без ризик од преварување или губење на текстурата.

Клучот е во температурата

Дури и без павлака, тајната на добрата кајгана е во контролата на топлината. Гответе јајцата на тивок оган, мешајте постојано и не додавајте премногу течности.

Со правилна техника и свежи состојки, можете секогаш да уживате во совршено кремаста кајгана — без капка млеко!

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хроника1 час

Д-р Лазаров: Страшна и трагична сообраќајка на Плетвар, внимавајте по патиштата луѓе, две лица загинаа, другите се борат за живот

Две лица го загубија животот, а уште петмина се повредени во тешка сообраќајна несреќа што попладнево се случи во близина...

Спорт6 часа

Во „Лига Ц“, Унгарија, Азербејџан и Андора се противниците на Македонската женска фудбалска репрезентација за квалификациите за светското првенство во Бразил

Во седиштето на УЕФА денес беа извлечени противниците за лигашката фаза од квалификациите за Светското првенство во женски фудбал, кое...

Фото: Steven Ungermann @ unsplash Фото: Steven Ungermann @ unsplash
Lifestyle11 часа

Како брзо да го отпушите одводот без хемикалии: трик со топла вода и течност за садови

Затнатиот одвод е чест проблем во секое домаќинство — водата престанува да се исцедува, а мијалникот почнува да испушта непријатни...

Фото: CardMapr.nl @ unsplash Фото: CardMapr.nl @ unsplash
Магазин11 часа

Apple Maps наскоро ќе прикажува реклами – нов начин на монетизација

Apple планира да воведе реклами во својата апликација Apple Maps, што значи дека корисниците наскоро ќе можат да гледаат платени...

Кичево12 часа

Вечерва во НУЦК „Кочо Рацин“ ќе се одржи целовечерен концерт на Ансамблот „Македонија“, бидете дел и уживајте

Ансамблот „Македонија“ претставува репрезент на македонската традиционална култура при Музичката Академија на Универзитетот „Гоце Делчев“ – Штип. Единствен во државата,...

Хороскоп24 часа

Хороскоп за вторник (4 ноември)

ОВЕН Расположението ви е нестабилно, ова е еден од оние денови кога е подобро да се повлечите и да поминете...

Кичево1 ден

Д-р Јовановски е новиот градоначалник на град Кичево, човек кој ќе ја врати довербата во заедништвото и меѓуетничкото разбирање

Вчера на локалните избори во втор круг победи Д-р Александар Јовановски. Кандидатот кој водеше граѓанска кампања на локалните избори се...

Фото: Dimitri Karastelev @ unsplash Фото: Dimitri Karastelev @ unsplash
Lifestyle1 ден

Како да препознаете вистинско маслиново масло – едноставен трик што секој може да го направи дома

Маслиновото масло е едно од највредните и најкористените производи во секое домаќинство. Но, токму поради неговата популарност, на пазарот често...

ФОТО: Unsplash.com @ Anh Nhat ФОТО: Unsplash.com @ Anh Nhat
Магазин1 ден

Galaxy S26, S26+ и S26 Ultra ќе донесат подобри камери и поголеми батерии

Како што се приближува крајот на годината, сè повеќе информации излегуваат за новата серија на Samsung Galaxy S26. Според најновите...

Фото: Bryan Angelo @ unsplash Фото: Bryan Angelo @ unsplash
Магазин1 ден

Amazon инвестира 1,6 милијарди долари во Холандија

Amazon планира да инвестира 1,6 милијарди долари во Холандија во следните три години. Компанијата продолжува да изненадува со своите амбициозни...

НАЈЧИТАНИ