Следете не

Lifestyle

Топло или ледено кафе: Кое е подобро да се пие и дали е едното поздраво од другото?

Објавено пред

на

Кога станува збор за ледено наспроти топло кафе, разговорите имаат тенденција да се фокусираат на личниот вкус. Но, што е со здравјето? Дали двете верзии на кафе различно влијаат на човечкото тело и дали разликите се доволно силни за да гарантираат трајни промени во вашата потрошувачка на кофеин?

За да дознае, HuffPost разговараше со Др. Маџид Басит, кардиолог во Меморијал Херман во Шугар Ленд, Тексас.

Басит рече дека нема многу истражувања на оваа тема, но забележала една разлика: „Се покажа дека топлото кафе има поголеми количини на антиоксиданси, кои можат да понудат здравствени придобивки. Но, потребни се повеќе истражувања“, додаде таа.

Студијата од 2018 година во Scientific Reports го потврдува ова. Истражувачите од Универзитетот Томас Џеферсон откриле дека топлото кафе има повисоки нивоа на антиоксиданси, кои можат да го спречат или забават оштетувањето на клетките, во споредба со ладното кафе.

Но, што ако сакате да добиете дополнителна доза кофеин?

Тогаш работите стануваат незгодни. Кофеинот е многу променлив во свареното кафе и зависи од голем број фактори, вклучувајќи ги и користените зрна. Иако студијата на Американското хемиско друштво од 2020 година покажа дека методите на подготовка произведуваат малку повисоки нивоа на кофеин од методите на ладно пиво, важно е да се забележи дека разликите не беа доволно големи за да се надминат горенаведените варијабли. Така, генерално, ќе добиете солидна доза на кофеин без разлика дали кафето ќе го пиете топло или ладно.

„Кофеинот има и позитивни и негативни ефекти врз телото“, објасни Басит. „Тоа ја зголемува будноста на мозокот и општото ниво на енергија, но исто така ќе ја зголеми стомачната киселина што доведува до стомачни тегоби кај некои луѓе“. Кардиологот спомна и зголемено мокрење, крвен притисок и отчукување на срцето, заедно со намалување на способноста на телото да апсорбира калциум, што може да доведе до помала густина на коските.

Да резимираме: Просечната шолја топло кафе има малку повеќе антиоксиданси и приближно исто количество кофеин како неговата поладна верзија. Генерално, студиите не открија големи разлики во тоа како човечкото тело реагира на двете форми на кафе. Топло или ладно, кафето се чини дека е генерално добро за вас.

Според студија на Универзитетот во Колорадо од 2017 година, пиењето кафе неделно може да ги намали шансите за срцев удар за дури 7%. Серијата од три студии од 2022 година презентирани на 71-та годишна научна сесија на Американскиот колеџ за кардиологија дополнително поддржуваат дека кафето е добро за здравјето на срцето.

Сепак, постои една карактеристика на топлата шолја кафе која многу ја разликува од ладното кафе, а нема никаква врска со консумирањето: мирисот на топлото кафе.

Според една студија од 2008 година објавена во Журналот за земјоделска и прехранбена хемија, постои врска помеѓу вкусот на гравот и „потенцијалната антиоксидантна активност или активност за ослободување од стрес“.

Користејќи стаорци во лабораториски експеримент, истражувачите откриле дека само еден мирис на топло кафе е доволно за да се намали заморот и нивото на стрес. „Бидејќи топлото кафе има повеќе пареа, можно е овој ефект да се подобри со топлото кафе во споредба со ладното кафе“, рече Басит. Кардиологот, сепак, истакнува и дека нема дефинитивно истражување на оваа тема и дека многу од резултатите би можеле да се поврзат со плацебо ефектот.

Оттука, излегува дека битката помеѓу топлото и ладното кафе сè уште вреди да се дебатира.

/HuffPost

Lifestyle

Трикот за совршено сварени јајца

Објавено пред

на

Фото: David B Townsend @ unsplash
Фото: David B Townsend @ unsplash

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем еднаш се сретнал со непријатната сиво-зелена жолчка или со лушпа што тешко се лупи.

За среќа, постои едноставен метод во четири чекори кој гарантира совршени резултати секој пат.

1. Почнете со студена вода

Јајцата најпрво се ставаат во тенџере, а дури потоа се прелеваат со ладна вода. Ако се додадат во веќе зовриена вода, многу полесно можат да се скршат.

2. Кратко вриење

Ставете го тенџерето на силен оган и почекајте водата да зоврие. Штом ќе почне да врие, тргнете од оган и веднаш покријте. Тајната е во тоа што јајцата не остануваат долго на висока температура, што ја спречува жолчката да добие зелена нијанса.

3. Времето е клучно

Должината на „стоење“ во топлата вода зависи од текстурата што ја посакувате:

  • 4–5 минути → меко варени јајца

  • 7–8 минути → средно варени

  • 10–12 минути → тврдо варени

4. Ладна водена бања

Веднаш по варењето, исцедете ја топлата вода и јајцата потопете ги во сад исполнет со многу ладна вода и коцки мраз. Овој „шок“ ја прекинува термичката обработка и ја зачувува совршената текстура на жолчката и белката. Ако планирате да ги излупите, нежно потчукнете ги за да ја испукате лушпата и оставете ги во водата подолго време – потоа ќе се лупат лесно и рамномерно.

Извор: Nezavisne

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Објавено пред

на

Фото: Dev Benjamin @ unsplash
Фото: Dev Benjamin @ unsplash

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната. Но, не секоја намирница е погодна за замрзнување – кај некои целосно се менува вкусот, текстурата и дури и хранливата вредност.

Пржена храна

По одмрзнувањето, пржената храна ја губи крцкавоста и станува мека и мрсна. Маслото се распределува нерамномерно и го уништува вкусот.

Јајца

Варените јајца стануваат густи и гумени, а нивниот вкус се менува на непријатен начин.

Зеленчук со многу вода

Краставици, зелена салата и слични зеленчуци ја губат цврстината и стануваат како каша. Доматите, исто така, го менуваат изгледот и вкусот по одмрзнувањето.

Компири

  • суров компир – никогаш не замрзнувајте! По одмрзнувањето станува чуден, со сладок вкус.

  • преработен компир (помфрит, крокети) – може да се замрзне без големи промени.

Млечни производи

Јогуртот и павлаката стануваат воденести или зрнести. Меките сирења (како крем сирење, бри) ја губат мазноста и добиваат грд изглед. Дури и тврдите сирења не остануваат исти ако подолго се чуваат во замрзнувач.

Тестенини и ориз

Варени тестенини и ориз после замрзнување стануваат лепливи и ја губат формата.

Извор: SD

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Применете ги овие едноставни трикови и облеката ќе мириса долго по перењето

Објавено пред

на

Фото: PlanetCare @ unsplash
Фото: PlanetCare @ unsplash

Многумина се соочуваат со ист проблем: облеката изгледа чиста по перењето, но свежиот мирис многу брзо исчезнува. Понекогаш, дури и веднаш по сушењето, алиштата немаат арома каква што очекуваме. Причината често се крие во мали грешки при перењето. Со неколку едноставни навики, облеката може да остане миризлива, мека и свежа значително подолго.

Користете омекнувач во вистинско време

Една од најчестите грешки е додавањето омекнувач уште на почетокот од перењето, заедно со детергентот. Многу поефикасно е омекнувачот да се додаде кон крајот, при последното плакнење. На тој начин, неговиот мирис се задржува подолго на ткаенината.

Внимавајте на количината на детергент и омекнувач

Следете ги упатствата на пакувањето. Премногу детергент го отежнува плакнењето и остава траги на облеката, додека премалку не ја мие доволно. Истото важи и за омекнувачот – недоволна количина е едвај забележлива, а преголема може да предизвика непријатност или иритација на кожата.

Одберете соодветна температура

Температурата на перење има клучна улога. Пониските температури ја чуваат бојата и ја продолжуваат трајноста на материјалите. На пример, фармерките е најдобро да се перат ретко и, по можност, рачно – така го задржуваат својот облик и интензитет на бојата.

Сушете на свеж воздух, но не на директно сонце

Сушењето е исто толку важно колку и самото перење. Најдобро е алиштата да се сушат на свеж воздух, но да се избегнува директната сончева светлина, бидејќи таа ги избледува боите. Сушењето во сенка е идеално решение – облеката останува мека, со пријатен мирис и без оштетувања.

Не заборавајте на машината за перење

Ако алиштата и понатаму имаат непријатен мирис по перењето, проблемот може да е во самата машина. Редовното чистење, како и проверката дали правилно ја загрева водата, често го решаваат овој проблем и го подобруваат квалитетот на перењето.

Извор: SD

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хроника10 минути

Вчера утро на магистралниот пат Кичево-Охрид се случила трагична сообраќајка каде животот го загуби младо момче од кичевско

На 05.10.2025 околу 06:30 часот во ОВР Кичево е пријавено дека на магистралниот пат Кичево-Охрид, над с.Попоец, се случила сообраќајна...

Кичево2 часа

Денес се одбележува 82 години од најкрвавата битка кај с.Кленоец кичевско, додека на денешен ден загинал и Јосиф Јосифовски-Свештарот

Денес се одбележува 82 годишнина од една од најкрвавите битки во Втората светска војна што се одиграла во Македонија, наречена...

Хороскоп15 часа

Хороскоп за понеделник (6 октомври)

ОВЕН Брзиот раст што му се случува на Овенот во последно време, овој викенд може да биде малку премногу за...

Временска прогноза20 часа

Од утре повторно дождливо време, додека на планините и планинските превои не е изклучена можноста за нов снег

Под влијание на нов поголем влажен бран од запад и од северозапад од ноќва кон утрешниот ден (понеделник 6 октомври)...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за недела (5 октомври)

ОВЕН Ќе бидете склони да се заљубите оваа недела. Важно е да ја оставите гордоста настрана и да и приоѓате...

Спорт2 дена

Кичевски ФК Напредок како во старите добри времиња, 4 погодоци против ФК Скендербегу на градски!

ФК Напредок во досегашниот дел од првенството одигра 3 и оствари 3 одлични победи. Уште една одлична фудбалска претстава на...

Кичево2 дена

(ФОТО) Директорот на БЈБ Јанев денес во посета на Кичево, Осломеј и Зајас

Во рамки на денешната работна агенда директорот на БЈБ г-дин Александар Јанев ги посети полициските одделенија во Зајас и Осломеј,...

Хороскоп3 дена

Хороскоп за сабота (4 октомври)

ОВЕН Можно е денес да бидете под голем притисок и да не ви биде лесно сите задачи да ги извршите...

Фото: David B Townsend @ unsplash Фото: David B Townsend @ unsplash
Lifestyle3 дена

Трикот за совршено сварени јајца

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем...

Фото: Dev Benjamin @ unsplash Фото: Dev Benjamin @ unsplash
Lifestyle3 дена

Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната....

НАЈЧИТАНИ