Lifestyle
Сезоната на костенот започна, но некои луѓе не треба да го јадат

Сезоната на костен трае од октомври до декември, што на многумина им е омилено есенско овошје.
Иако е јаткасто овошје, неговата текстура се разликува од другите намирници од ова семејство, бидејќи костенот е со малку маснотии и многу вода.
Порција од 100 грама сирови костени обезбедува 170 калории, два грама протеини, 2,7 грама масти, 36,6 грама јаглени хидрати, седум грама шеќер, 500 милиграми калиум и 5,5 грама влакна.
Здравствени придобивки од костенот
Тие се извор на антиоксиданси
Костените содржат низа заштитни антиоксиданси, вклучувајќи витамин Ц и каротеноиди лутеин и зеаксантин, плус низа растителни соединенија вклучувајќи полифеноли како што се галска киселина и танини.
Овие хранливи материи и растителни соединенија ги штитат клетките од оштетување и може да помогнат во заштитата од хронични болести.
Тие се здрави за срцето
Како извор на полифеноли како што се галска и елагична киселина, костените можат да помогнат во заштитата на срцето од оксидативен стрес. Костените се и добар извор на калиум, кој е важен за регулирање на крвниот притисок.
Тие имаат висока содржина на влакна
Костените се одличен извор на влакна кои го поддржуваат варењето. Влакната, исто така, делуваат како пребиотик, поттикнувајќи ги цревните бактерии и за возврат помагаат да се одржи здрава цревна и цревна флора.
Тие можат да ја подобрат контролата на шеќерот во крвта
Иако костените содржат повеќе јаглехидрати од другите јаткасти плодови, дополнителните влакна што ги содржат помагаат да се регулира нивното ослободување.
Антиоксидансите во костените, како што се галските и елагичните киселини, се чини дека го подобруваат одговорот на нашите клетки на инсулин, што ја прави контролата на шеќерот во крвта поефикасна.
Тие можат да помогнат во контролата на тежината
Костенот може да помогне да се намали апетитот во споредба со другите јаткасти плодови. Тие исто така имаат помалку масти и калории.
Покрај тоа, ветувачките студии за животни сугерираат дека додавањето костени во исхраната може да го намали таложењето на стомачни масти.
Дали костените се безбедни за секого?
Костените се во категоријата на осум јаткасти плодови кои претставуваат чест ризик од алергија. Некои луѓе може да бидат алергични на костени иако толерираат, на пример, кикирики и обратно.
Суровите костени се безбедни за повеќето луѓе, но бидејќи содржат танини, може да предизвикаат варење и гадење кај некои луѓе, особено кај оние со заболување на црниот дроб или бубрезите.
Луѓето кои се склони кон алергии или имаат алергија на јаткасти плодови, дефинитивно треба да се консултираат со својот лекар пред да ги вклучат во исхраната, пренесува index.hr.
Lifestyle
Цезар салата: Диететска, заситувачка и вкусна – нема да бидете гладни со часови

Цезар салатата е еден од најпопуларните оброци за оние што сакаат лесен, но заситувачки ручек или вечера. Богата со протеини и свежи состојки, оваа салата ќе ве држи сити со часови, а притоа е едноставна за подготовка.
Потребни состојки:
• 250 г бело пилешко месо
• 100 г сланина
• 5 парчиња бисквити (исечени на коцки)
• 1 глава зелена салата
• 1 чаша кисела павлака
• Мајонез по вкус
• Маслиново масло за пржење
• 1 домат
• 1 чешне лук
• Сок од најмалку половина лимон
• Сол и бибер по вкус
• Рендан пармезан по вкус
Подготовка:
Пилешкото месо исечете го на коцки и пропржете го на маслиново масло додека не добие златна боја. Потоа во истиот сад кратко испржете ја ситно сечканата сланина и лукот.
Во голема чинија измешајте ја зелената салата со подготвеното пилешко месо, сланината, лукот и исечканиот домат.
Во посебен сад измешајте ја киселата павлака, мајонезот и сокот од лимон, па со добиениот дресинг прелијте ја салатата.
На крај, додадете ги испржените бисквити и наросете со рендан пармезан.
Совет: За уште побогат вкус, можете да додадете маслинки или варено јајце.
Оваа салата е одличен избор за оброк кој комбинира свежина, кремаст дресинг и крцкави елементи – идеално за летните денови или како лесна вечера.
Извор: Alo
Lifestyle
Еве колку често треба да ја миете косата во лето: Ќе бидете шокирани

Експертите препорачуваат дека миењето коса секој ден во лето може да биде корисно, особено во топлите месеци.
• Зошто секојдневно миење?
Заменик-главниот медицински службеник во AXA Health Insurance објаснува дека ако страдате од алергии на полен, кои се чести и во лето, секојдневното туширање со топла (но не врела) вода ќе ви помогне да ја заштитите кожата. Препорачливо е користење хипоалергенски сапуни и шампони.
• Совет од трихолог
Менди Бухнер, сертифициран трихолог, нагласува дека ако многу пливате или се потите, миењето коса секој ден е добра пракса. Важно е скалпот да биде чист и здрав за да се поттикне растот на косата. Ако не е секој ден, тогаш барем секој втор ден.
• Заштита од сушење
Главната грижа при често миење е сушење на косата. Бухнер советува употреба на хидратантни производи со есенцијални липиди кои ја враќаат изгубената влага. За дополнителна заштита, носете шапка и користете SPF производи за скалпот за време на престој на сонце.
• Што ако имате проретчена коса?
Експертите велат дека околу 80% од мажите и речиси половина од жените се соочуваат со овој проблем. Постојат ефикасни третмани, но најдобро е да се консултирате со дерматолог за индивидуален пристап.
Извор: Informer
Lifestyle
Путерски кифли: подобри од пекарски — меки, воздушести и неодоливи

Ако сакате домашно печиво што ќе го надмине вкусот на она од пекарница, овие путерски кифли се вистинскиот избор. Меки како душа и совршени за појадок, се подготвуваат лесно, а резултатот е повеќе од вреден.
Потребни состојки:
• 600 г обично брашно
• 250 мл млеко
• 100 г путер
• 100 г шеќер
• 1 кесичка сув квасец
• 1 јајце
• 50 мл млака вода
• 1 лажичка сол
За премачкување:
• 2 лажици ладно млеко
• 1 жолчка од јајце
Подготовка:
• Загрејте ја рерната на 220°C.
• Растопете го путерот во топлото млеко.
• Растворете го квасецот во млаката вода.
• Во длабок сад измешајте брашно, шеќер, сол, јајце, растворен квасец и смесата со путер.
• Месете со миксер или рачно додека не добиете мазно и еластично тесто.
• Покријте го тестото со чиста крпа и оставете го да нарасне околу 1 час, додека не се дуплира неговата големина.
• Подгответе плех со хартија за печење.
• Кога тестото ќе нарасне, внимателно измесете го и поделете го на 12 еднакви делови.
• Направете топчиња и обликувајте ги во кифли.
• Наредете ги во плехот и оставете ги да нараснат уште малку додека се загрева рерната.
• Премачкајте ги кифлите со мешавината од млеко и жолчка од јајце.
• Печете околу 15 минути, додека не добијат убава златна боја.
Уживајте во овие домашни путерски кифли додека се топли!
-
Временска прогноза20 часа
Сепак следува промена на времето во Македонија, ова се метео информациите според Попоски
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за петок (4 јули)
-
Кичево2 дена
(ФОТО) ТППЕ Кичево: Нов случај со запалена дива депонија во кичевско
-
Македонија1 ден
Времена измена на сообраќај со пренасочување на делница „Пресека-Песочан“ на автопат А2 Кичево-Охрид
-
Спорт17 часа
Во недела започнува традиционалниот турнир во мал фудбал во с.Староец кичевско
-
Скопје1 ден
МВР за пофалба, експресно го пронајдоа мотоциклистот кој усмрти пешак
-
Хороскоп4 часа
Хороскоп за сабота (5 јули)
-
Автомобили15 часа
Генијален трик за заштеда на гориво: Сè зависи од едно копче во автомобилот