Lifestyle
Калифорнија сака да го забрани кафето без кофеин

Кафето без кофеин останува предмет на дебата поради загриженоста за безбедноста на неговото производство.
Законодавците од Калифорнија бараат забрана за кафе без кофеин или задолжителни промени на рецептите за елиминирање на метилен хлоридот, хемикалија поврзана со зголемен ризик од рак. Метилен хлорид, кој исто така се наоѓа во отстранувачот на боја, најчесто се користи за екстракција на кофеин од зрна кафе за време на производството. И ЕПА и Меѓународната агенција за истражување на ракот го класифицираа метилен хлоридот како „веројатно канцероген“, поради неговата поврзаност со различни видови на рак.
Пратеничката Елоиз Рејес (Демократ) воведе предлог-закон наречен AB2066, кој предлага забрана за кафе без кофеин направено со оваа хемикалија, со што се наметнуваат парични казни од 10.000 долари за производителите кои не го почитуваат. Покрената е загриженост за упорноста на хемикалијата во кафето без кофеин, што е во спротивност со тврдењата на индустријата за целосно отстранување за време на обработката.
Аргументи „за“ и „против“
Проектот за чиста етикета на американската групација на потрошувачи откри дека 10 од 25 тестирани марки на кафе без кофеин, вклучувајќи ги Amazon Fresh и Kroger’s, содржеле траги од метилен хлорид во 2020 година. Иако нивоата беа под препорачаниот максимум на ФДА од 10 делови на милион, законот има за цел да го забрани таквото кафе без кофеин во Калифорнија до 2027 година.
Американската национална асоцијација за кафе се спротивставува на законот, нарекувајќи го „забрана за кафе без кофеин“. Бил Мареј од гореспоменатото американско здружение тврди дека научните докази ја поддржуваат безбедноста на методот за преработка на кафе без кофеин, европски метод, преовладувачкиот метод кој користи метилен хлорид. Гореспоменатиот метод, иако широко се користи, се соочува со потенцијална елиминација, ризикувајќи со недостиг од залихи без кофеин кафе и зголемување на цените за потрошувачите.
Потегот на Калифорнија поттикна дебата за тоа дали да се забрани и кафето без кофеин направено со алтернативни методи, како што се јаглерод диоксид и вода. Во моментов, околу 10 отсто од Американците, или 26 милиони луѓе, консумираат кафе без кофеин дневно, а повеќето залихи се увезуваат од Германија.
Во меѓувреме, американската ФДА ја разгледува петицијата од Фондот за заштита на животната средина за забрана на метилен хлорид во кафето без кофеин. И покрај одобрението од ЕУ и ФДА, сè уште постои загриженост за потенцијалните здравствени ризици на хемикалијата, дури и ако студиите директно не го поврзуваат кафето без кофеин со негативните здравствени ефекти.
Во поширок контекст, претходните студии ја поврзаа изложеноста на метилен хлорид со зголемен ризик од рак и разни здравствени компликации. Американскиот центар за контрола на болести (ЦДЦ) го истакнува потенцијалното оштетување на очите, кожата, црниот дроб и срцето, при што работниците во одредени индустрии се изложени на поголем ризик.
/Daily Mail
Lifestyle
Трикот за совршено сварени јајца

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем еднаш се сретнал со непријатната сиво-зелена жолчка или со лушпа што тешко се лупи.
За среќа, постои едноставен метод во четири чекори кој гарантира совршени резултати секој пат.
1. Почнете со студена вода
Јајцата најпрво се ставаат во тенџере, а дури потоа се прелеваат со ладна вода. Ако се додадат во веќе зовриена вода, многу полесно можат да се скршат.
2. Кратко вриење
Ставете го тенџерето на силен оган и почекајте водата да зоврие. Штом ќе почне да врие, тргнете од оган и веднаш покријте. Тајната е во тоа што јајцата не остануваат долго на висока температура, што ја спречува жолчката да добие зелена нијанса.
3. Времето е клучно
Должината на „стоење“ во топлата вода зависи од текстурата што ја посакувате:
-
4–5 минути → меко варени јајца
-
7–8 минути → средно варени
-
10–12 минути → тврдо варени
4. Ладна водена бања
Веднаш по варењето, исцедете ја топлата вода и јајцата потопете ги во сад исполнет со многу ладна вода и коцки мраз. Овој „шок“ ја прекинува термичката обработка и ја зачувува совршената текстура на жолчката и белката. Ако планирате да ги излупите, нежно потчукнете ги за да ја испукате лушпата и оставете ги во водата подолго време – потоа ќе се лупат лесно и рамномерно.
Извор: Nezavisne
Lifestyle
Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната. Но, не секоја намирница е погодна за замрзнување – кај некои целосно се менува вкусот, текстурата и дури и хранливата вредност.
Пржена храна
По одмрзнувањето, пржената храна ја губи крцкавоста и станува мека и мрсна. Маслото се распределува нерамномерно и го уништува вкусот.
Јајца
Варените јајца стануваат густи и гумени, а нивниот вкус се менува на непријатен начин.
Зеленчук со многу вода
Краставици, зелена салата и слични зеленчуци ја губат цврстината и стануваат како каша. Доматите, исто така, го менуваат изгледот и вкусот по одмрзнувањето.
Компири
-
суров компир – никогаш не замрзнувајте! По одмрзнувањето станува чуден, со сладок вкус.
-
преработен компир (помфрит, крокети) – може да се замрзне без големи промени.
Млечни производи
Јогуртот и павлаката стануваат воденести или зрнести. Меките сирења (како крем сирење, бри) ја губат мазноста и добиваат грд изглед. Дури и тврдите сирења не остануваат исти ако подолго се чуваат во замрзнувач.
Тестенини и ориз
Варени тестенини и ориз после замрзнување стануваат лепливи и ја губат формата.
Извор: SD
Lifestyle
Применете ги овие едноставни трикови и облеката ќе мириса долго по перењето

Многумина се соочуваат со ист проблем: облеката изгледа чиста по перењето, но свежиот мирис многу брзо исчезнува. Понекогаш, дури и веднаш по сушењето, алиштата немаат арома каква што очекуваме. Причината често се крие во мали грешки при перењето. Со неколку едноставни навики, облеката може да остане миризлива, мека и свежа значително подолго.
Користете омекнувач во вистинско време
Една од најчестите грешки е додавањето омекнувач уште на почетокот од перењето, заедно со детергентот. Многу поефикасно е омекнувачот да се додаде кон крајот, при последното плакнење. На тој начин, неговиот мирис се задржува подолго на ткаенината.
Внимавајте на количината на детергент и омекнувач
Следете ги упатствата на пакувањето. Премногу детергент го отежнува плакнењето и остава траги на облеката, додека премалку не ја мие доволно. Истото важи и за омекнувачот – недоволна количина е едвај забележлива, а преголема може да предизвика непријатност или иритација на кожата.
Одберете соодветна температура
Температурата на перење има клучна улога. Пониските температури ја чуваат бојата и ја продолжуваат трајноста на материјалите. На пример, фармерките е најдобро да се перат ретко и, по можност, рачно – така го задржуваат својот облик и интензитет на бојата.
Сушете на свеж воздух, но не на директно сонце
Сушењето е исто толку важно колку и самото перење. Најдобро е алиштата да се сушат на свеж воздух, но да се избегнува директната сончева светлина, бидејќи таа ги избледува боите. Сушењето во сенка е идеално решение – облеката останува мека, со пријатен мирис и без оштетувања.
Не заборавајте на машината за перење
Ако алиштата и понатаму имаат непријатен мирис по перењето, проблемот може да е во самата машина. Редовното чистење, како и проверката дали правилно ја загрева водата, често го решаваат овој проблем и го подобруваат квалитетот на перењето.
Извор: SD
-
Кичево2 дена
(ФОТО) Директорот на БЈБ Јанев денес во посета на Кичево, Осломеј и Зајас
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за недела (5 октомври)
-
Спорт2 дена
Кичевски ФК Напредок како во старите добри времиња, 4 погодоци против ФК Скендербегу на градски!
-
Хороскоп14 часа
Хороскоп за понеделник (6 октомври)
-
Кичево1 час
Денес се одбележува 82 години од најкрвавата битка кај с.Кленоец кичевско, додека на денешен ден загинал и Јосиф Јосифовски-Свештарот
-
Временска прогноза19 часа
Од утре повторно дождливо време, додека на планините и планинските превои не е изклучена можноста за нов снег