Lifestyle
Дали вашите јагоди брзо скапуваат? Со оваа состојка ќе останат свежи до три недели

Јагодите се омиленото сезонско овошје на многумина. Сепак, нивниот животен век е многу краток и тие имаат тенденција брзо да се влошуваат.
Сигурно сте забележале колку брзо јагодите се влошуваат откако ќе ги купите. Сепак, постои еден трик кој ќе ви помогне да ја продолжите нивната свежина, а се што ви треба е бел оцет.
Авторите Ариел Клајн и Саманта Лефлер од Real Simple го открија овој трик со кој јагодите можат да останат свежи и до три недели, пренесува Klix.ba.
Измешајте бел оцет со вода во сооднос 1:3 и натопете ги јагодите неколку минути. После тоа, нежно исушете ги и чувајте ги во херметички сад во фрижидер.
Белиот оцет е популарен конзерванс благодарение на неговата „оцетна киселина“ – супстанца што му дава на оцетот поларизирачки, лут мирис. Кога во него се ставаат овошје и друг зеленчук, нивната киселост се зголемува, а сите преостанати микроорганизми се убиваат во тој процес.
Белиот оцет делува така што ја зголемува киселоста на овошјето, што го спречува растот на мувлата и ја продолжува свежината. Ако оцетот не ви е по вкус, можете едноставно да ги замрзнете јагодите.
Може да се чуваат во замрзнувач до 10 до 12 месеци и брзо да се одмрзнат во ладна вода. На тој начин, секогаш ќе имате свежи јагоди за смути или како додаток на јогурт или житарки.
/N1Info
Lifestyle
Цезар салата: Диететска, заситувачка и вкусна – нема да бидете гладни со часови

Цезар салатата е еден од најпопуларните оброци за оние што сакаат лесен, но заситувачки ручек или вечера. Богата со протеини и свежи состојки, оваа салата ќе ве држи сити со часови, а притоа е едноставна за подготовка.
Потребни состојки:
• 250 г бело пилешко месо
• 100 г сланина
• 5 парчиња бисквити (исечени на коцки)
• 1 глава зелена салата
• 1 чаша кисела павлака
• Мајонез по вкус
• Маслиново масло за пржење
• 1 домат
• 1 чешне лук
• Сок од најмалку половина лимон
• Сол и бибер по вкус
• Рендан пармезан по вкус
Подготовка:
Пилешкото месо исечете го на коцки и пропржете го на маслиново масло додека не добие златна боја. Потоа во истиот сад кратко испржете ја ситно сечканата сланина и лукот.
Во голема чинија измешајте ја зелената салата со подготвеното пилешко месо, сланината, лукот и исечканиот домат.
Во посебен сад измешајте ја киселата павлака, мајонезот и сокот од лимон, па со добиениот дресинг прелијте ја салатата.
На крај, додадете ги испржените бисквити и наросете со рендан пармезан.
Совет: За уште побогат вкус, можете да додадете маслинки или варено јајце.
Оваа салата е одличен избор за оброк кој комбинира свежина, кремаст дресинг и крцкави елементи – идеално за летните денови или како лесна вечера.
Извор: Alo
Lifestyle
Еве колку често треба да ја миете косата во лето: Ќе бидете шокирани

Експертите препорачуваат дека миењето коса секој ден во лето може да биде корисно, особено во топлите месеци.
• Зошто секојдневно миење?
Заменик-главниот медицински службеник во AXA Health Insurance објаснува дека ако страдате од алергии на полен, кои се чести и во лето, секојдневното туширање со топла (но не врела) вода ќе ви помогне да ја заштитите кожата. Препорачливо е користење хипоалергенски сапуни и шампони.
• Совет од трихолог
Менди Бухнер, сертифициран трихолог, нагласува дека ако многу пливате или се потите, миењето коса секој ден е добра пракса. Важно е скалпот да биде чист и здрав за да се поттикне растот на косата. Ако не е секој ден, тогаш барем секој втор ден.
• Заштита од сушење
Главната грижа при често миење е сушење на косата. Бухнер советува употреба на хидратантни производи со есенцијални липиди кои ја враќаат изгубената влага. За дополнителна заштита, носете шапка и користете SPF производи за скалпот за време на престој на сонце.
• Што ако имате проретчена коса?
Експертите велат дека околу 80% од мажите и речиси половина од жените се соочуваат со овој проблем. Постојат ефикасни третмани, но најдобро е да се консултирате со дерматолог за индивидуален пристап.
Извор: Informer
Lifestyle
Путерски кифли: подобри од пекарски — меки, воздушести и неодоливи

Ако сакате домашно печиво што ќе го надмине вкусот на она од пекарница, овие путерски кифли се вистинскиот избор. Меки како душа и совршени за појадок, се подготвуваат лесно, а резултатот е повеќе од вреден.
Потребни состојки:
• 600 г обично брашно
• 250 мл млеко
• 100 г путер
• 100 г шеќер
• 1 кесичка сув квасец
• 1 јајце
• 50 мл млака вода
• 1 лажичка сол
За премачкување:
• 2 лажици ладно млеко
• 1 жолчка од јајце
Подготовка:
• Загрејте ја рерната на 220°C.
• Растопете го путерот во топлото млеко.
• Растворете го квасецот во млаката вода.
• Во длабок сад измешајте брашно, шеќер, сол, јајце, растворен квасец и смесата со путер.
• Месете со миксер или рачно додека не добиете мазно и еластично тесто.
• Покријте го тестото со чиста крпа и оставете го да нарасне околу 1 час, додека не се дуплира неговата големина.
• Подгответе плех со хартија за печење.
• Кога тестото ќе нарасне, внимателно измесете го и поделете го на 12 еднакви делови.
• Направете топчиња и обликувајте ги во кифли.
• Наредете ги во плехот и оставете ги да нараснат уште малку додека се загрева рерната.
• Премачкајте ги кифлите со мешавината од млеко и жолчка од јајце.
• Печете околу 15 минути, додека не добијат убава златна боја.
Уживајте во овие домашни путерски кифли додека се топли!
-
Временска прогноза1 ден
Сепак следува промена на времето во Македонија, ова се метео информациите според Попоски
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за петок (4 јули)
-
Кичево2 дена
(ФОТО) ТППЕ Кичево: Нов случај со запалена дива депонија во кичевско
-
Хороскоп10 часа
Хороскоп за сабота (5 јули)
-
Македонија1 ден
Времена измена на сообраќај со пренасочување на делница „Пресека-Песочан“ на автопат А2 Кичево-Охрид
-
Спорт23 часа
Во недела започнува традиционалниот турнир во мал фудбал во с.Староец кичевско
-
Скопје2 дена
МВР за пофалба, експресно го пронајдоа мотоциклистот кој усмрти пешак
-
Автомобили22 часа
Генијален трик за заштеда на гориво: Сè зависи од едно копче во автомобилот