Lifestyle
Природните антиоксиданси како одговор на стареењето на клеткит

На забавувањето на стареењето на клетките може да се влијае и природно.
Антиоксидансите можат да ги спречат реакциите на оксидација предизвикани од слободните радикали. Меѓу овошјето, кивито заслужува истакнато место во заштитата од стареење и дегенеративни болести.
Шипинките и другите црвени плодови исто така носат бројни придобивки за нашето тело, како и:
Боровинки
Тие често се сметаат за еден од најдобрите извори на природни антиоксиданси меѓу сите овошја. Содржат високо ниво на антоцијани, кои им ја даваат карактеристичната сина боја и поседуваат силни антиоксидантни својства, пишува Healthline.
Малини
Богати со витамин Ц, кверцетин и елагична киселина, малините се познати по нивната способност да ги неутрализираат слободните радикали.
Јагоди
Покрај тоа што се вкусни, јагодите се богати со витамин Ц и флавоноиди, вклучувајќи го и фисетинот, кој покажа потенцијална корист во борбата против когнитивниот пад поврзан со возраста.
Јаболка
Јаболката се многу добар извор на витамин Ц и група на антиоксиданси наречени полифеноли. Особено кожата на јаболкото содржи високо ниво на овие соединенија.
Грозје
Ова овошје е богато со ресвератрол, еден вид полифенол кој доби големо внимание поради неговите ефекти врз долговечноста и кардиоваскуларното здравје.
Портокали
Познати по содржината на витамин Ц, агрумите како што се портокалите се исто така богати со флавоноиди, како што е хесперидинот, кој може да има антивоспалителни својства и да го подобри имунолошкиот систем.
Но, тие сигурно не се единствените: витаминот А и витаминот Е кои се наоѓаат во авокадото, на пример, помагаат и во одложување на стареењето на ткивата и се спротивставуваат на ефектите на слободните радикали.
Цели зрна
Често читаме како потрошувачката на интегрални житарки за време на оброците, како замена или алтернатива на рафинираните, е гаранција за внесување на овие супстанции со антиоксидантна ефикасност.
За разлика од рафинираните житарки, интегралните житарки ги содржат сите три дела од зрното: микроб, ендосперм и трици. Повеќето хранливи материи и антиоксиданси се концентрирани во триците и никулците. Токму затоа тие се богати со фенолни соединенија, витамини и минерали кои имаат антиоксидативно дејство.
Црниот грав и црвениот грав се особено познати меѓу мешунките по нивната висока содржина на антиоксиданси. Други како што се леќата и наутот се исто така добри извори на антиоксиданси, но во малку помали количини од црниот и црвениот грав.
Кожата на мешунките е особено богата со овие соединенија бидејќи делува како заштитна бариера за семето, концентрирајќи антиоксиданси кои можат да ги заштитат мешунките од стресови на околината, како што се УВ зрачењето и патогени.
Јадењето на овие мешунки со нивните лушпи го зголемува внесот на корисни антиоксиданси, придонесувајќи за здрава и заштитна исхрана.
Растителни масла (особено маслиново)
Зачинување на вашите оброци со сурови растителни масла, особено екстра девствено маслиново масло, е уште еден корисен начин да останете здрави.
Зачини
Кога сме кај зачините, зачините како куркумата и ѓумбирот и ароматичните билки како мајчина душица, жалфија, рузмарин и оригано се одлични додатоци во исхраната.
Пијалок
Меѓу пијалоците, зелениот чај е концентрат на корисни хемиски соединенија. Лесно може да се конзумира за појадок или преку ден.
Кафето и какаото исто така имаат свои предности.
/N1Info
Lifestyle
Напиток што ги топи килограмите, го чисти телото и забрзува метаболизмот – резултатите се видливи за 7 дена

Ако сакате да се ослободите од тврдокорните маснотии на стомакот, чувството на тежина и надуеноста – а немате време за диети и интензивен тренинг – овој природен напиток може да биде вистинскиот избор.
Потполно природен, евтин и лесен за подготовка, овој пијалок:
-
го забрзува метаболизмот
-
го исфрла вишокот вода
-
ги чисти цревата од насобрани токсини
Како делува напитокот?
-
Забрзува варење и ја активира дигестивната функција.
-
Го намалува апетитот, особено ако се пие навечер.
-
Го прочистува телото, што помага во елиминирање на вишокот килограми.
Рецепт за напиток што топи масти
Состојки:
-
1 лимон (свежо исцеден)
-
1 лажица мелен лен или чиа семки
-
1 лажичка цимет
-
200 мл млака вода (не врела!)
-
По желба: малку мед
Подготовка:
-
Во чаша млака вода додајте лимонов сок, цимет и лен/чиа семки.
-
Добро измешајте и оставете да отстои 10 минути за да набабрат семките.
-
Пијте го напитокот секоја вечер околу 21 часот, најмалку еден час по вечерата.
Зошто се пие навечер?
Најдобар ефект има во периодот од 21 до 23 часот, кога телото природно влегува во фаза на детоксикација. Во тој период, внесот на лесен природен лаксатив и согорувач на масти има зголемено дејство.
Наутро ќе ја забележите разликата: помал стомак, без надуеност и чувство на тежина.
Дополнителни совети за побрзи резултати
-
Пијте минимум 1,5 литри вода дневно
-
Избегнувајте газиран сок и бел леб
-
Пешачете најмалку 15 минути дневно
-
Спијте редовно и доволно
Важно предупредување
Напитокот не е препорачлив за:
-
Бремени жени
-
Доилки
-
Лица со чир или хронични проблеми со варењето
Секогаш консултирајте се со лекар ако имате постоечки здравствени состојби.
Извор: SD
Lifestyle
Дали патувате со авион на одмор? Еве како да спакувате сè што ви е потребно во рачниот багаж

Патувањето со авион често значи предизвик околу пакувањето, особено ако сакате да носите само рачeн багаж. Но, со неколку практични совети, можете лесно да спакувате сè што ви е потребно за одмор, да заштедите време и да го намалите стресот.
Зошто да патувате само со рачен багаж?
-
Го избегнувате чекањето на лента за багаж.
-
Нема ризик од загубен куфер.
-
Заштедувате на трошоци за чекиран багаж.
-
Сè што ви е потребно е со вас во текот на целото патување.
Како паметно да го организирате пакувањето?
-
Направете список на потребните работи
Составете список на основните работи што ви се потребни и зачувајте го на телефонот за лесно прилагодување пред секое патување. -
Користете организатори за багаж
Куферите со вградена компресија или посебни торбички за организирање помагаат полесно да го искористите просторот. -
Замотајте ја облеката наместо да ја превиткувате
Замотувањето на облеката заштедува простор и ја намалува можноста за туткање. -
Пополнете ги сите празнини
-
Ставете чорапи во чевлите.
-
Ремените наредете ги по рабовите на куферот.
-
Накитот ставете го во кутија за очила за сонце.
-
-
Паметно пакување на тоалетни производи
-
Користете шишенца за повеќекратна употреба за вашите омилени лосиони и течности.
-
Понесете примероци од козметика кои сте ги добиле во продавница – идеални се за патување.
-
-
Искористете ја перницата за патување за дополнителен простор
Извадете го полнењето и наполнете ја со чорапи, панталони или пижами. Така добивате повеќе простор без да загубите на удобност. -
Заштитете ја облеката од валкани чевли
Ставете чевлите во посебна торба или искористете капи за туширање за да ги покриете ѓоновите и да ја заштитите облеката.
Бонус совети
-
Ако патувате со рачен багаж, проверете ги ограничувањата на авиокомпанијата за димензии и тежина.
-
Секогаш носете најобемната облека (палта, чизми) на себе за да заштедите простор.
Со овие практични трикови, пакувањето за одмор со рачен багаж ќе стане многу полесно, а патувањето поудобно и поефикасно.
Извор: Vecernji
Lifestyle
Колку често треба да се перат кујнските крпи? Еве што велат експертите за хигиена

Кујнските крпи се еден од најкористените, но и најчесто запоставените предмети кога станува збор за одржување на хигиената во домот. Со еден потег бришеме раце, чинии или работни површини, а потоа крпата ја оставаме да се суши на столче, радијатор или кујнски елемент. Иако на прв поглед изгледа чиста, кујнската крпа може да биде вистинско жариште на бактерии и други микроорганизми.
Зошто кујнските крпи се ризични за хигиената?
Како што објаснува микробиологот Џејсон Тетро, кујнските крпи собираат:
-
бактерии
-
вируси
-
габи
Овие микроорганизми лесно се размножуваат бидејќи влажната крпа, на која често остануваат микроскопски остатоци од храна, е совршена средина за нивен раст. Особено опасно е ако крпата остане влажна подолго време.
Колку често треба да се перат кујнските крпи?
Фреквенцијата на перење зависи од тоа како и за што ја користите крпата:
-
Ако ја користите за подготовка на храна, бришење површини и чистење остатоци: перејте ја на секои неколку дена.
-
Ако ја користите само за сушење на раце или садови: може да ја менувате еднаш неделно (најмногу 7 дена).
Како правилно да ги перете кујнските крпи?
За максимална хигиена:
-
Перете ги одделно од другите алишта.
-
Користете топла вода и квалитетен детергент.
-
Додајте белило доколку материјалот дозволува, за уништување на микробите.
-
Сушете ги на висока температура, бидејќи тоа дополнително елиминира преостанати микроорганизми.
Совет за крај
Кујнската крпа може да изгледа чиста, но тоа не значи дека е безбедна. Честото перење и сушење на високи температури се едноставни чекори кои значително ја зголемуваат хигиенската безбедност во вашата кујна.
Извор: Danas
-
Кичево1 ден
Во сабота традиционална „Мото парада 2025“ по повод „Петровден“, именден на нашиот градски храм „Св.Петар и Павле“
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за вторник (8 јули)
-
Спорт2 дена
(ВИДЕО) Екипата на „Рибник-Добреноец“ го освои првото место на традиционалниот турнир во мал фудбал по повод „Иванден“ с.Староец
-
Хороскоп21 час
Хороскоп за среда (9 јули)
-
Временска прогноза14 часа
Пред нас ладен бран на Балканот, на Алпите веќе е опснежено!
-
Lifestyle1 ден
Напиток што ги топи килограмите, го чисти телото и забрзува метаболизмот – резултатите се видливи за 7 дена
-
Скопје2 дена
Лишен од слобода скопјанец, подметнал пожар во Ѓорче Петров
-
Магазин1 ден
Најдобрите телефони на Xiaomi можеби ќе добијат голема промена