Lifestyle
Костени од рерна: Едноставен рецепт за совршена есенска ужина

Совршените вкусови на овој шумски деликатес ни се на располагање во моментов и едноставно не можеме да го пропуштиме.
Варени или печени, солени или слатки, костените се секогаш вкусни, па ако во близина немате специјална тава за костени, еве еден практичен совет.
Дали сте од оние луѓе кои едвај чекаат костените да заземат стратешки места во вашиот град, а потоа да не освојат со нивните прекрасни есенски мириси?
Ние сме, о да… И затоа, еве еден краток совет како да го направите истото, а можеби и подобро, дома, бидејќи освен тоа што се многу фини, постојат многу причини зошто имаме почесто да јадете костени.
За почеток, не ризикувајте непотребни повреди со тапи ножеви и сечење на кората на крстови или кругови, потребна ви е само една долга линија по целиот костен и тоа се прави со назабен нож за леб.
После тоа, во тенџере со вода ставете ги костените . Вклучете ја топлината и варете додека не зоврие водата, а потоа исцедете ги, ставете ги во сад за печење и печете ги на 220 степени 20 до 25 минути . Кога ќе бидат готови, завиткајте ги во кујнска крпа и оставете ги да одморат неколку минути.
Погледнете ги другите трикови во видеото! Пријатно.
Lifestyle
Напиток што ги топи килограмите, го чисти телото и забрзува метаболизмот – резултатите се видливи за 7 дена

Ако сакате да се ослободите од тврдокорните маснотии на стомакот, чувството на тежина и надуеноста – а немате време за диети и интензивен тренинг – овој природен напиток може да биде вистинскиот избор.
Потполно природен, евтин и лесен за подготовка, овој пијалок:
-
го забрзува метаболизмот
-
го исфрла вишокот вода
-
ги чисти цревата од насобрани токсини
Како делува напитокот?
-
Забрзува варење и ја активира дигестивната функција.
-
Го намалува апетитот, особено ако се пие навечер.
-
Го прочистува телото, што помага во елиминирање на вишокот килограми.
Рецепт за напиток што топи масти
Состојки:
-
1 лимон (свежо исцеден)
-
1 лажица мелен лен или чиа семки
-
1 лажичка цимет
-
200 мл млака вода (не врела!)
-
По желба: малку мед
Подготовка:
-
Во чаша млака вода додајте лимонов сок, цимет и лен/чиа семки.
-
Добро измешајте и оставете да отстои 10 минути за да набабрат семките.
-
Пијте го напитокот секоја вечер околу 21 часот, најмалку еден час по вечерата.
Зошто се пие навечер?
Најдобар ефект има во периодот од 21 до 23 часот, кога телото природно влегува во фаза на детоксикација. Во тој период, внесот на лесен природен лаксатив и согорувач на масти има зголемено дејство.
Наутро ќе ја забележите разликата: помал стомак, без надуеност и чувство на тежина.
Дополнителни совети за побрзи резултати
-
Пијте минимум 1,5 литри вода дневно
-
Избегнувајте газиран сок и бел леб
-
Пешачете најмалку 15 минути дневно
-
Спијте редовно и доволно
Важно предупредување
Напитокот не е препорачлив за:
-
Бремени жени
-
Доилки
-
Лица со чир или хронични проблеми со варењето
Секогаш консултирајте се со лекар ако имате постоечки здравствени состојби.
Извор: SD
Lifestyle
Дали патувате со авион на одмор? Еве како да спакувате сè што ви е потребно во рачниот багаж

Патувањето со авион често значи предизвик околу пакувањето, особено ако сакате да носите само рачeн багаж. Но, со неколку практични совети, можете лесно да спакувате сè што ви е потребно за одмор, да заштедите време и да го намалите стресот.
Зошто да патувате само со рачен багаж?
-
Го избегнувате чекањето на лента за багаж.
-
Нема ризик од загубен куфер.
-
Заштедувате на трошоци за чекиран багаж.
-
Сè што ви е потребно е со вас во текот на целото патување.
Како паметно да го организирате пакувањето?
-
Направете список на потребните работи
Составете список на основните работи што ви се потребни и зачувајте го на телефонот за лесно прилагодување пред секое патување. -
Користете организатори за багаж
Куферите со вградена компресија или посебни торбички за организирање помагаат полесно да го искористите просторот. -
Замотајте ја облеката наместо да ја превиткувате
Замотувањето на облеката заштедува простор и ја намалува можноста за туткање. -
Пополнете ги сите празнини
-
Ставете чорапи во чевлите.
-
Ремените наредете ги по рабовите на куферот.
-
Накитот ставете го во кутија за очила за сонце.
-
-
Паметно пакување на тоалетни производи
-
Користете шишенца за повеќекратна употреба за вашите омилени лосиони и течности.
-
Понесете примероци од козметика кои сте ги добиле во продавница – идеални се за патување.
-
-
Искористете ја перницата за патување за дополнителен простор
Извадете го полнењето и наполнете ја со чорапи, панталони или пижами. Така добивате повеќе простор без да загубите на удобност. -
Заштитете ја облеката од валкани чевли
Ставете чевлите во посебна торба или искористете капи за туширање за да ги покриете ѓоновите и да ја заштитите облеката.
Бонус совети
-
Ако патувате со рачен багаж, проверете ги ограничувањата на авиокомпанијата за димензии и тежина.
-
Секогаш носете најобемната облека (палта, чизми) на себе за да заштедите простор.
Со овие практични трикови, пакувањето за одмор со рачен багаж ќе стане многу полесно, а патувањето поудобно и поефикасно.
Извор: Vecernji
Lifestyle
Колку често треба да се перат кујнските крпи? Еве што велат експертите за хигиена

Кујнските крпи се еден од најкористените, но и најчесто запоставените предмети кога станува збор за одржување на хигиената во домот. Со еден потег бришеме раце, чинии или работни површини, а потоа крпата ја оставаме да се суши на столче, радијатор или кујнски елемент. Иако на прв поглед изгледа чиста, кујнската крпа може да биде вистинско жариште на бактерии и други микроорганизми.
Зошто кујнските крпи се ризични за хигиената?
Како што објаснува микробиологот Џејсон Тетро, кујнските крпи собираат:
-
бактерии
-
вируси
-
габи
Овие микроорганизми лесно се размножуваат бидејќи влажната крпа, на која често остануваат микроскопски остатоци од храна, е совршена средина за нивен раст. Особено опасно е ако крпата остане влажна подолго време.
Колку често треба да се перат кујнските крпи?
Фреквенцијата на перење зависи од тоа како и за што ја користите крпата:
-
Ако ја користите за подготовка на храна, бришење површини и чистење остатоци: перејте ја на секои неколку дена.
-
Ако ја користите само за сушење на раце или садови: може да ја менувате еднаш неделно (најмногу 7 дена).
Како правилно да ги перете кујнските крпи?
За максимална хигиена:
-
Перете ги одделно од другите алишта.
-
Користете топла вода и квалитетен детергент.
-
Додајте белило доколку материјалот дозволува, за уништување на микробите.
-
Сушете ги на висока температура, бидејќи тоа дополнително елиминира преостанати микроорганизми.
Совет за крај
Кујнската крпа може да изгледа чиста, но тоа не значи дека е безбедна. Честото перење и сушење на високи температури се едноставни чекори кои значително ја зголемуваат хигиенската безбедност во вашата кујна.
Извор: Danas
-
Кичево20 часа
Вчера во Кичево при засилена акциска контрола на МВР изречени 86 санкции во еден ден
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за четврток (10 јули)
-
Временска прогноза1 ден
Од ноќеска брз продор на засилен ладен ветер, кој создава дополнителен проблем со пожарите
-
Хороскоп7 часа
Хороскоп за петок (11 јули)
-
Македонија16 часа
(ФОТО) МВР: Фатени тројца малолетници, со бензин, петарди и запалка
-
Скопје2 дена
Повторно целосно прекинат сообраќајот кон Граничниот премин Блаце поради пожар
-
Скопје13 часа
Лишени уште две лица во Скопје, фатени како предизвикуваат пожар
-
Македонија21 час
ЦУК: Вчера најмногу повици до сега во еден ден