Lifestyle
Совети за најлесен начин за лупење, готвење и печење костени: Не мора да се трудите за да уживате во нив

Започнува сезоната на печени костени и сега ќе уживаме во овие вкусни есенски плодови до срце. Ќе ви откриеме неколку совети за подготовка на костени за да ве убедиме дека тоа не мора да биде толку тешка и макотрпна задача како што мислите.
Многумина тврдат дека готвењето е најлесниот начин за подготовка на овие плодови, бидејќи се што треба да направите е да ги ставите во тенџере полн со ладна, малку солена вода. Ако костените не се особено големи, ќе бидат готови за половина час.
А потоа доаѓа понапорниот дел од задачата – лупење.
Еве еден мал трик: лупењето ќе ви биде полесно ако костените, додека се уште се топли , прво ги завиткате во влажна крпа и ги оставите така завиткани неколку минути.
Многумина тврдат дека највкусните костени се печат на скара, но некако се сомневаме дека ќе запалите оган токму поради таа причина и затоа ви го обрнуваме вниманието на тоа дека добро загреаното тавче е погодно за подготовка на мала количина костени. За оваа метода, важно е претходно да се засечат, а тавата треба да се покрие и повремено да се протресува.
Модерното време носи современи методи, па затоа печењето во микробранова печка моментално е во пораст . За овој метод, костените треба да се исечат , а микробрановата треба да се загрее на максимална температура. Кога ќе почнат да крчкаат, тие се готови , што обично се случува во рок од пет минути.
Можете да ги подготвите и во обична рерна, а за таа цел најдобро е да ги засечете и да ги испрскате со вода. Рерната треба да биде на максимална температура, а времето за печење зависи од големината на плодовите, но најчесто се готови за 10 до 20 минути.
Lifestyle
Цезар салата: Диететска, заситувачка и вкусна – нема да бидете гладни со часови

Цезар салатата е еден од најпопуларните оброци за оние што сакаат лесен, но заситувачки ручек или вечера. Богата со протеини и свежи состојки, оваа салата ќе ве држи сити со часови, а притоа е едноставна за подготовка.
Потребни состојки:
• 250 г бело пилешко месо
• 100 г сланина
• 5 парчиња бисквити (исечени на коцки)
• 1 глава зелена салата
• 1 чаша кисела павлака
• Мајонез по вкус
• Маслиново масло за пржење
• 1 домат
• 1 чешне лук
• Сок од најмалку половина лимон
• Сол и бибер по вкус
• Рендан пармезан по вкус
Подготовка:
Пилешкото месо исечете го на коцки и пропржете го на маслиново масло додека не добие златна боја. Потоа во истиот сад кратко испржете ја ситно сечканата сланина и лукот.
Во голема чинија измешајте ја зелената салата со подготвеното пилешко месо, сланината, лукот и исечканиот домат.
Во посебен сад измешајте ја киселата павлака, мајонезот и сокот од лимон, па со добиениот дресинг прелијте ја салатата.
На крај, додадете ги испржените бисквити и наросете со рендан пармезан.
Совет: За уште побогат вкус, можете да додадете маслинки или варено јајце.
Оваа салата е одличен избор за оброк кој комбинира свежина, кремаст дресинг и крцкави елементи – идеално за летните денови или како лесна вечера.
Извор: Alo
Lifestyle
Еве колку често треба да ја миете косата во лето: Ќе бидете шокирани

Експертите препорачуваат дека миењето коса секој ден во лето може да биде корисно, особено во топлите месеци.
• Зошто секојдневно миење?
Заменик-главниот медицински службеник во AXA Health Insurance објаснува дека ако страдате од алергии на полен, кои се чести и во лето, секојдневното туширање со топла (но не врела) вода ќе ви помогне да ја заштитите кожата. Препорачливо е користење хипоалергенски сапуни и шампони.
• Совет од трихолог
Менди Бухнер, сертифициран трихолог, нагласува дека ако многу пливате или се потите, миењето коса секој ден е добра пракса. Важно е скалпот да биде чист и здрав за да се поттикне растот на косата. Ако не е секој ден, тогаш барем секој втор ден.
• Заштита од сушење
Главната грижа при често миење е сушење на косата. Бухнер советува употреба на хидратантни производи со есенцијални липиди кои ја враќаат изгубената влага. За дополнителна заштита, носете шапка и користете SPF производи за скалпот за време на престој на сонце.
• Што ако имате проретчена коса?
Експертите велат дека околу 80% од мажите и речиси половина од жените се соочуваат со овој проблем. Постојат ефикасни третмани, но најдобро е да се консултирате со дерматолог за индивидуален пристап.
Извор: Informer
Lifestyle
Путерски кифли: подобри од пекарски — меки, воздушести и неодоливи

Ако сакате домашно печиво што ќе го надмине вкусот на она од пекарница, овие путерски кифли се вистинскиот избор. Меки како душа и совршени за појадок, се подготвуваат лесно, а резултатот е повеќе од вреден.
Потребни состојки:
• 600 г обично брашно
• 250 мл млеко
• 100 г путер
• 100 г шеќер
• 1 кесичка сув квасец
• 1 јајце
• 50 мл млака вода
• 1 лажичка сол
За премачкување:
• 2 лажици ладно млеко
• 1 жолчка од јајце
Подготовка:
• Загрејте ја рерната на 220°C.
• Растопете го путерот во топлото млеко.
• Растворете го квасецот во млаката вода.
• Во длабок сад измешајте брашно, шеќер, сол, јајце, растворен квасец и смесата со путер.
• Месете со миксер или рачно додека не добиете мазно и еластично тесто.
• Покријте го тестото со чиста крпа и оставете го да нарасне околу 1 час, додека не се дуплира неговата големина.
• Подгответе плех со хартија за печење.
• Кога тестото ќе нарасне, внимателно измесете го и поделете го на 12 еднакви делови.
• Направете топчиња и обликувајте ги во кифли.
• Наредете ги во плехот и оставете ги да нараснат уште малку додека се загрева рерната.
• Премачкајте ги кифлите со мешавината од млеко и жолчка од јајце.
• Печете околу 15 минути, додека не добијат убава златна боја.
Уживајте во овие домашни путерски кифли додека се топли!
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за сабота (5 јули)
-
Хороскоп11 часа
Хороскоп за недела (6 јули)
-
Скопје20 часа
Лишен од слобода „бајач“ од скопско, измамил брачен пар од Берово за 400.000 евра, сè претставувал истерувач на духови и магии
-
Автомобили2 дена
Генијален трик за заштеда на гориво: Сè зависи од едно копче во автомобилот
-
Lifestyle2 дена
Цезар салата: Диететска, заситувачка и вкусна – нема да бидете гладни со часови
-
Временска прогноза1 ден
Денес многу топло, додека утре краткотрајна дестабилизација и услови за дожд
-
Магазин2 дена
Apple Watch Ultra 3 доаѓа наскоро – еве што знаеме досега
-
Временска прогноза2 часа
Преку ден „пекол“, од ноќеска заладување со локален дожд, ова се метео информациите