Следете не

Lifestyle

Познат готвач открива каде грешиме кога правиме пире од компири

Објавено пред

на

Пирето од компири е омилен прилог во многу домаќинства, особено за јадења со месо и риба. Меѓутоа, иако изгледа лесно за подготовка, според познатиот британски готвач Маркус Веринг, многу луѓе прават истите грешки кога го подготвуваат овој популарен прилог.

Маркус Веринг, готвач кој ја водеше ресторантската кујна на ресторанот „Маркус Белгравиа“ со Мишелин ѕвезда, го сподели својот рецепт за пире од компири во својата книга „Marcus Everyday“. Тој открива некои од најчестите грешки што ги прават многу домаќинки и готвачи, а кои може да го направат пирето помалку вкусно или со неправилна текстура.

Што прават повеќето луѓе погрешно кога прават пире?

„Млекото, путерот, солта и биберот често се користат во пирето за да се подобри вкусот, но сепак, извлекувањето на совршено пире не е толку лесно колку што изгледа“, вели Веринг. За да го добиете најдоброто пире од компири, тој препорачува следниве важни точки:

Рамномерно сечење на компирите

За пирето да биде кремасто и со добра текстура, важно е компирите да бидат со слична големина. Откако ќе ги измиете, излупите и исушите компирите, треба да ги исечете на коцки со иста големина. Ако не го направите ова, помалите парчиња ќе се сварат побрзо и ќе впијат премногу вода, додека поголемите парчиња ќе останат неварени. Рамномерното сечење на компирите е клучно за совршено пире.

Варијте ги компирите на тивок оган

Многумина погрешно ги варат компирите на висока температура, но според Веринг, компирите треба да се варат на тивок оган. Ако компирите се сварат на превисока температура, надворешната страна ќе биде сварена пред средината, што ќе резултира со невкусно и водено пире. Важно е компирите да се варат на умерен оган, така што ќе се сварат рамномерно и ќе добијат совршена текстура.

Не брзајте после варењето

Клучниот совет што го дава Веринг е „не брзајте“. Откако компирите ќе се сварат, треба да се исцедат и да се остават да отстојат околу пет минути. Ова ќе овозможи вишокот течност да се исцеди, а топлината ќе навлезе во јадрото на компирот, што ќе ја подобри текстурата и ќе овозможи полесно комбинирање со путер, сирење или кајмак.

Трик за совршено пире

„Кога компирите се целосно сварени, но не се распаднат, исцедете ги и оставете ги да отстојат неколку минути. Потоа, благо протресете ги и вратете ги во тавата, но не на оган. Компирите треба да бидат доволно жешки за да го впијат путерот“, додава Веринг.

Со овие совети, вашето пире од компири ќе биде кремасто, вкусно и со совршена текстура, како од ресторанот!

Извор: B92

Lifestyle

Еве колку често треба да ја миете косата во лето: Ќе бидете шокирани

Објавено пред

на

Фото: kevin Baquerizo @ unsplash

Експертите препорачуваат дека миењето коса секој ден во лето може да биде корисно, особено во топлите месеци.

Зошто секојдневно миење?
Заменик-главниот медицински службеник во AXA Health Insurance објаснува дека ако страдате од алергии на полен, кои се чести и во лето, секојдневното туширање со топла (но не врела) вода ќе ви помогне да ја заштитите кожата. Препорачливо е користење хипоалергенски сапуни и шампони.

Совет од трихолог
Менди Бухнер, сертифициран трихолог, нагласува дека ако многу пливате или се потите, миењето коса секој ден е добра пракса. Важно е скалпот да биде чист и здрав за да се поттикне растот на косата. Ако не е секој ден, тогаш барем секој втор ден.

Заштита од сушење
Главната грижа при често миење е сушење на косата. Бухнер советува употреба на хидратантни производи со есенцијални липиди кои ја враќаат изгубената влага. За дополнителна заштита, носете шапка и користете SPF производи за скалпот за време на престој на сонце.

Што ако имате проретчена коса?
Експертите велат дека околу 80% од мажите и речиси половина од жените се соочуваат со овој проблем. Постојат ефикасни третмани, но најдобро е да се консултирате со дерматолог за индивидуален пристап.

Извор: Informer

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Путерски кифли: подобри од пекарски — меки, воздушести и неодоливи

Објавено пред

на

Фото: David Fartek @ unsplash

Ако сакате домашно печиво што ќе го надмине вкусот на она од пекарница, овие путерски кифли се вистинскиот избор. Меки како душа и совршени за појадок, се подготвуваат лесно, а резултатот е повеќе од вреден.

Потребни состојки:
600 г обично брашно
250 мл млеко
100 г путер
100 г шеќер
1 кесичка сув квасец
1 јајце
50 мл млака вода
1 лажичка сол

За премачкување:
2 лажици ладно млеко
1 жолчка од јајце

Подготовка:
• Загрејте ја рерната на 220°C.
• Растопете го путерот во топлото млеко.
• Растворете го квасецот во млаката вода.
• Во длабок сад измешајте брашно, шеќер, сол, јајце, растворен квасец и смесата со путер.
• Месете со миксер или рачно додека не добиете мазно и еластично тесто.
• Покријте го тестото со чиста крпа и оставете го да нарасне околу 1 час, додека не се дуплира неговата големина.
• Подгответе плех со хартија за печење.
• Кога тестото ќе нарасне, внимателно измесете го и поделете го на 12 еднакви делови.
• Направете топчиња и обликувајте ги во кифли.
• Наредете ги во плехот и оставете ги да нараснат уште малку додека се загрева рерната.
• Премачкајте ги кифлите со мешавината од млеко и жолчка од јајце.
• Печете околу 15 минути, додека не добијат убава златна боја.

Уживајте во овие домашни путерски кифли додека се топли!

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Три начини на кои тестенините можат да ви помогнат да ослабете

Објавено пред

на

Фото: Nicholas Grande @ unsplash

Кога ќе се споменат тестенини и слабеење во иста реченица, многумина веднаш помислуваат на јаглехидрати кои треба да се избегнуваат. Но, вистината е поинаква: тестенините можат да бидат дел од здрав и одржлив план за исхрана. Со неколку паметни трикови, омиленото јадење може да стане ваш сојузник во губењето килограми.

Еве како:

1. Не заборавајте на протеините

  • Една порција тестенини (250-300 калории) содржи скроб кој може да предизвика скокови на шеќер во крвта, што потоа води до нагло опаѓање и желба за повеќе јаглехидрати.

  • Решението? Комбинирајте ги тестенините со извор на протеини за да ги стабилизирате нивоата на шеќер и да останете сити подолго.

  • Препорака: протеините треба да зафаќаат околу ¼ од вашата чинија.

  • Одлични избори:

    • Лосос, туна, ракчиња – богати со омега-3 масни киселини.

    • Посно пилешко – лесно и хранливо.

    • Грав и леќа (за вегани) – додаваат влакна и протеини, а даваат кремаст или богат вкус.

2. Не плашете се од здравите маснотии

  • Мононезаситените и полинезаситените масти го намалуваат „лошиот“ LDL холестерол и го поддржуваат здравјето на срцето.

  • Тие се варат подолго од јаглехидратите, што значи дека ќе се чувствувате сити подолго.

  • Како да ги додадете:

    • Користете 1 лажица маслиново масло (119 калории) за да зачините тестенини.

    • Измерете ја количината за да избегнете премногу калории.

    • Пробајте и со авокадо за кремаста текстура и дополнителни здрави масти.

3. Тестенини со зеленчук – секогаш добар избор

  • Зеленчукот додава растителни влакна кои ја подобруваат дигестијата и ве држат сити.

  • Препорака:

    • Жените: 25 грама влакна дневно.

    • Мажите: 38 грама влакна дневно.

    • Реалноста: поголемиот дел од луѓето внесуваат значително помалку.

  • Како да го поправите тоа:

    • Додајте 2-3 порции зеленчук во секое јадење со тестенини.

    • Сите видови зеленчук се одлични:

      • Артичоки, брокула, тиквички, грашок

      • Домат, кромид, спанаќ

    • Ќе добиете вкусен, шарен и хранлив оброк – без да се откажете од тестенините!

Совет за крај:
Медитеранската исхрана, која ги вклучува тестенините како дел од балансиран оброк, е одличен избор за слабење и долгорочно здравје. Тајната е во комбинацијата на намирниците и контролата на порциите – а не во целосно избегнување на јаглехидрати.

Ако сакаш, можам да ти предложам и краток наслов што ќе биде привлечен за социјални мрежи. Кажи ми!

Извор: B92

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп11 часа

Хороскоп за четврток (3 јуни)

ОВЕН Марс сепак го зголемува вашиот стрес, бидејќи неговата главна идеја е да работите побрзо – ако се притиснете на...

Автомобили22 часа

Најдобрите и најлошите автомобили за 2025 според корисниците

Работата на моторот, квалитетот на системот, дизајнот на ентериерот и карактеристиките на возилото се само дел од аспектите кои ги...

Магазин22 часа

Експертите ја откриваат вистината за навиките што влијаат на траењето на батеријата на мобилниот телефон

Во денешно време, едно од најчестите прашања кај корисниците е дали честото полнење ја оштетува батеријата. Според експертите, одговорот е...

Автомобили22 часа

Дали би направиле место за резервно тркало?

Сè почесто се поставува прашањето: зошто новите автомобили речиси и да немаат резервно тркало и дали треба да се вратиме...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за среда (2 јули)

ОВЕН Оние од вас кои планираат пократко патување денес можеби ќе бидат задоволни, особено ако се работи за семејна посета....

Магазин2 дена

(ВИДЕО) Хитот од Спасен Сиљаноски „Ќе ти дојдам вечер“ популарна и помеѓу најмладите генерации

Македонскиот популарен фолк пејач од наше поднебје, Спасен Сиљаноски предмалку сподели прекрасно видео кое допира длабоко во душата. За порта.мк...

Македонија2 дена

(ФОТО) СВР Охрид и „РЦ Запад“ подготвени за туристичката сезона и безбедноста на граѓаните и туристите

Денеска заменик министерот за внатрешни работи Астрит Исени оствари работна посета на СВР Охрид и Регионалниот центар за гранични работи...

Lifestyle2 дена

Еве колку често треба да ја миете косата во лето: Ќе бидете шокирани

Експертите препорачуваат дека миењето коса секој ден во лето може да биде корисно, особено во топлите месеци. • Зошто секојдневно...

Lifestyle2 дена

Путерски кифли: подобри од пекарски — меки, воздушести и неодоливи

Ако сакате домашно печиво што ќе го надмине вкусот на она од пекарница, овие путерски кифли се вистинскиот избор. Меки...

Магазин2 дена

YouTube повторно воведува ограничувања: што значат новите правила за помладите креатори

Од јули 2025 година, YouTube воведува нови правила што ќе влијаат врз сите млади корисници кои емитуваат во живо на...

НАЈЧИТАНИ