Следете не

Храна

Како до свежи и вкусни банани, еве неколку работи кои сигурно не сте ги знаеле

Објавено пред

на

ФОТО: Unsplash.com / Gabriel Mihalcea

Бананите потекнуваат од тропските краеви, па затоа не е изненадување што не можат долго да останат свежи во чинијата со овошје. Наместо да чекате да презреат и да ги користите само за десерти, подобро е да се обидете да ги зачувате свежи и да ги јадете така.

Држете ги одделно од друго овошје

Бананите не се добри да се во близина со останатите плодови. Овошја како јаболка, авокадо, праски, домати и смокви испуштаат гасови кои го забрзуваат зреењето на бананите. Затоа, најдобро е да ги чувате бананите во посебен сад, одделно од другото овошје.

Ставете ги зрелите банани во фрижидер

Штом бананите созреат, најдобро е да ги преместите во фрижидер. Иако кората ќе потемни, самото овошје внатре останува добро – вкусот и текстурата не се менуваат.

Ако се излупени, додајте лимонов сок

Како што лимоновиот сок спречува потемнување кај јаболките, така делува и кај бананите. Излупените банани попрскајте ги со малку сок од лимон, лимета, портокал или ананас за да останат посветли и посвежи.

Оцет – неочекуван, но ефикасен сојузник

Иако звучи чудно, разреден оцет може да помогне како и цитрусниот сок. Тој ја успорува оксидацијата и го задржува овошјето свежо подолго. Само не претерувајте – малку е доволно.

Замрзнете ги ако не ги јадете веднаш

Ако знаете дека нема наскоро да ги изедете, ставете ги во замрзнувач. Замрзнатите банани можат да траат и до еден месец, а се одлични за смути. Можете да ги замрзнете и со кора, но таа ќе поцрни. Сепак, внатрешноста ќе остане во ред.

Доколку сакаш, можам и да го скратам или адаптирам за друг формат.

Храна

Исто како од ресторан: Тајната за совршено крцкав домашен помфрит

Објавено пред

на

Фото: Mitchell Luo @ unsplash
Фото: Mitchell Luo @ unsplash

Кога помфритот дома излегува мек или тврд, решението често е едноставно: кратко потопување во газираниот пијалак што веќе го имате во фрижидер (Coca-Cola, Pepsi или сличен). Овој трик создава крцкава кора, а внатрешноста останува мека и воздушеста.

Мета-наслов: Крцкав помфрит дома – трик со газиран пијалак
Мета-опис: Научете како да направите златен, крцкав помфрит со кратко потопување во газиран пијалак, плус точни температури, време и професионални совети.
Клучни зборови: крцкав помфрит, домашен помфрит, газиран пијалак, совршен помфрит, рецепт за помфрит

Состојки

  • 800 г компири (салатни/цврсти – Yukon Gold, Agria или слични)

  • 300–400 мл газиран пијалак (не диетален)

  • Масло за пржење (сончогледово или кикирики)

  • Сол по вкус

Подготовка – чекор по чекор

  1. Сечење: Излупете и исечете компири на стапчиња 8–10 мм.

  2. Потопување: Покријте ги со газиран пијалак 20–30 минути.

  3. Цедење и сушење: Процедете и многу добро исушете со кујнска хартија (влагата = мек помфрит).

  4. Прво пржење (бланширање): 6–7 минути на 160°C до светло жолто, без да заруменат. Извадете и оставете 10 минути да „одморат“.

  5. Второ пржење (крцкава кора): 2–3 минути на 185–190°C до златна боја и крцкавост.

  6. Зачинување: Посолете веднаш по вадење, додека се жешки.

Зошто функционира трикот со газираниот пијалак

  • Мехурчињата CO₂ помагаат површината побрзо да се исуши во маслото → поизразена коричка.

  • Шеќерите од пијалакот поттикнуваат побрзо златеење (Maillard), без да го менуваат вкусот на компирот.

  • Киселоста нежно ја „стегнува“ површина за порамномерно пржење.

Профи совети за совршен резултат

  • Дебелина = конзистентност: Еднакви стапчиња пржат рамномерно.

  • Температура е клуч: Ако немате термометар, фрлете мало парче компир – треба веднаш да „проработи“ со ситни меурчиња.

  • Не ја преполнувајте тавата/фритезата: Пржете во серии за да не падне температурата.

  • Послужување: Посолете веднаш и сервирајте на решетка, не на чинија – пареата ја омекнува коричката.

Алтернатива без газиран пијалак

  • Потопете во ладна вода 30 минути, затем избришете и пред второто пржење лесно поспрајте со 1 лажица пченкарен скроб – дава слична крцкавост.

Чести грешки (и како да ги избегнете)

  • Влажни компири: секогаш сушете темелно.

  • Едно пржење: прескокнувањето на двојното пржење дава мека кора.

  • Ниска температура: резултира со мрсен и блед помфрит.

  • Предолго натопување во пијалак: над 30–40 минути може да потемни пребрзо – држете се до препорачаното време.

Брзи додатоци за ресторански шмек

  • Зачини: пушена пиперка, лук во прав, бибер, сува мајчина душица.

  • Дип: мајонез+ ситно рендан лук + лимон; или јогурт + сенф + копар.

Со овие чекори ќе добиете златен, крцкав помфрит кој конкурира на најпознатите ланци – дома, секојпат.

Извор: Alo

Прочитај повеќе...

Храна

Направете домашен кечап – без хемикалии и адитиви

Објавено пред

на

Фото: Dennis Klein @ unsplash

Кечапот е еден од најчестите додатоци на трпезата – совршено се комбинира со помфрит, бургери, печени компири и многу други јадења. Сепак, индустриските верзии често содржат шеќер, адитиви и конзерванси.

Затоа, ви претставуваме рецепт за домашен кечап – поздрав, повкусен и без непотребни хемикалии.

Состојки

  • 5 кг домати

  • 300 г шеќер

  • 100 г сол

  • 150 г густина

  • 100 мл оцет

  • малку оригано

  • 2 г конзерванс (опционално)

Подготовка

  1. Измијте ги доматите, излупете ги и изблендирајте ги. Ако имате машина за мелење домати, уште подобро.

  2. Истурете го добиениот сок во тенџере и варете додека не се свари на околу четири литри.

  3. Додадете шеќер, сол, густина, оцет и оригано, па мешајте додека смесата не почне да се згуснува.

  4. На крај, по желба додадете конзерванс и измешајте добро.

  5. Истурете го топлиот кечап во стерилизирани тегли или стаклени шишиња.

  6. Затворете ги цврсто, свртете ги наопаку и оставете ги така 48 часа. Потоа чувајте ги на ладно место.

Зошто домашниот кечап е подобар избор?

  • Без хемикалии и адитиви

  • Поприроден и поздрав вкус

  • Можете да ја прилагодите количината на шеќер, сол и зачини според свој вкус

  • Одличен начин за користење свежи домати во сезоната

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Магазин

Сочни пилешки бургери од рерна

Објавено пред

на

Фото: Haseeb Jamil @ unsplash

Ако сакате да уживате во вкусен бургер без грижата за пржење и вишок масло, овие домашни пилешки бургери од рерна се совршен избор. Направени од свежо месо и природни зачини, тие нудат здрав и вкусен оброк што ќе го воодушеви целото семејство.

Зошто да ги пробате овие бургери?

  • Не се пржат – поздрава алтернатива на класичните бургери

  • Подготвени со едноставни и достапни состојки

  • Сочни, миризливи и богати со вкус

  • Идеални за ручек, вечера или за носење

Време за подготовка:
15 минути подготовка + 30 минути печење

Состојки:

  • 600 г пилешко месо (половина батаци, половина филе)

  • 1 црвен кромид

  • 1 јајце

  • 1 лажица лебни трошки

  • Свежа мајчина душица (по вкус)

  • 1 лажичка сол

  • 1/2 лажичка мелен бибер

Подготовка:

  1. Исечкајте го пилешкото месо на помали парчиња и сомелете го заедно со кромидот во процесор за храна додека не добиете компактна смеса.

  2. Во добиената смеса додадете јајце, лебни трошки, сол, бибер и мајчина душица. Добро измешајте.

  3. Со влажни раце формирајте плескавици со саканата големина.

  4. Наредете ги во плех обложен со хартија за печење.

  5. Печете во загреана рерна на 180°C околу 30 минути, со превртување на половина од времето за рамномерно печење.

Совети за дополнителен вкус:

  • Додадете малку рендано сирење во смесата за поинтензивен вкус

  • Послужете ги во интегрални лепчиња со свеж зеленчук и домашен јогурт-сос

  • Може да се чуваат во фрижидер до два дена и се одлични и при повторно загревање

Заклучок:
Овие пилешки бургери се брзи, едноставни и исклучително вкусни. Совршени се за секојдневни оброци кога сакате нешто здраво и задоволувачко. Пробајте ги – можеби ќе станат вашиот нов омилен оброк!

Извор: Nezavisne

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Спорт47 минути

КК „Баскет Кичево“ ги отвора вратите за сите млади кои ја сакаат кошарката, стани дел од вистинска спортска приказна со искусни тренери

Кошаркарскиот клуб „Баскет Кичево“ ги отвора вратите за сите млади кои ја сакаат кошарката и сакаат да бидат дел од...

На денешен ден2 часа

Времеплов: На денешен ден – 2 септември

На денешен ден 2 септември, важни историски настани кои се случиле во различни години и делови од светот. Еве краток...

Хороскоп11 часа

Хороскоп за вторник (2 септември)

Овен Ќе се соочиш со тензија помеѓу дневните обврски и желбата за авантура. Творческиот поттик и шармот ти помагаат да...

Кичево17 часа

(ВИДЕО) Спречен голем пожар во кичевската населба Иванидол

Предмалку благодарение на брзата интервенција од ТППЕ Кичево, беше спречена пламната огнена стихија на сува трева да дојде до далековод...

Спорт22 часа

ФФМ реализира рекордна донација на спортска опрема за дечиња од младинските екипи низ Македонија

Фудбалската федерација на Македонија (ФФМ) денеска спроведе најголема досега донација на спортска опрема наменета за младинските екипи што се натпреваруваат...

Фото: Mitchell Luo @ unsplash Фото: Mitchell Luo @ unsplash
Храна24 часа

Исто како од ресторан: Тајната за совршено крцкав домашен помфрит

Кога помфритот дома излегува мек или тврд, решението често е едноставно: кратко потопување во газираниот пијалак што веќе го имате...

Фото: Solen Feyissa @ unsplash Фото: Solen Feyissa @ unsplash
Магазин1 ден

TikTok ја менува комуникацијата: Нови пораки со глас, фотографии и видеа

TikTok најави голема промена во својата платформа – во следните недели ќе воведе гласовни пораки до една минута, како и...

Фото: User_Pascal @ unsplash Фото: User_Pascal @ unsplash
Магазин1 ден

Google Pixel и iPhone го забрзуваат преминот кон eSIM технологија

Apple и Google се одлучни во својата стратегија за укинување на физичките SIM картички и премин кон телефони што поддржуваат...

Фото: Mariia Shalabaieva @ unsplash Фото: Mariia Shalabaieva @ unsplash
Магазин1 ден

NVIDIA ја претстави новата генерација Jetson AGX Thor за роботика и физичка AI

Директорот на NVIDIA, Јенсен Хуанг, ја истакна роботиката како најголема можност на компанијата надвор од вештачката интелигенција. Во таа насока,...

Фото: Maik Kleinert @ unsplash Фото: Maik Kleinert @ unsplash
Магазин1 ден

Insta360 ја претстави новата акциона камера GO Ultra со отстранлива меморија

Кинеската компанија Insta360, позната по акционите камери и дронови, го претстави својот нов премиум модел – Insta360 GO Ultra. Наместо...

НАЈЧИТАНИ