Следете не

Lifestyle

10 грешки што го расипуваат вашиот домашен сладолед – и како да ги избегнете

Објавено пред

на

Фото: Prchi Palwe @ unsplash

Правењето домашен сладолед дома може да биде задоволство, но често резултатот не е како што очекувате. Најчестите проблеми настануваат поради неколку едноставни грешки. Во продолжение ви ги прикажуваме 10-те најчести грешки и како да ги избегнете за секогаш да имате кремаст и вкусен сладолед.

1. Формирање на ледени кристали

. Проблемот настанува кога водата во смесата полека се замрзнува, што создава големи кристали од мраз
. Решение: Уверете се дека садот на машината за сладолед е целосно замрзнат. Користете стабилизатори како ¼ лажичка желатин или пектин на 500 мл база

2. Сладоледот е тврд како камен

. Причина: Премногу вода или недоволно масти и шеќер
. Решение: Додадете 1–2 лажици алкохол (вотка или рум) на 500 мл база, или користете повеќе павлака или жолчки од јајца за помека текстура

3. Сладоледот е мек и премногу течен

. Причина: Недоволно време на замрзнување, премногу шеќер или алкохол
. Решение: Смесата треба да биде изладена на најмалку 4°C пред мешање. Намалете ја содржината на шеќер за 10–20% доколку е потребно

4. Коагулирана (згрутчена) база

. Причина: Јајцата се загреваат пребрзо или на премногу висока температура
. Решение: Загрејте ја смесата на тивок оган со постојано мешање. Ако се згрутчи, процедете ја и ставете ја веднаш во фрижидер

5. Безвкусен сладолед

. Причина: Ниска температура го намалува вкусот, или вкусовите не се доволно развиени
. Решение: Користете квалитетни состојки и оставете ја основата во фрижидер од 4 до 24 часа пред мешање

6. Премногу замрзнат сладолед

. Причина: Изложеност на воздух што создава мраз на површината
. Решение: Чувајте го сладоледот во херметички затворен сад со пластична фолија притисната на површината

7. Нерамномерна распределба на додатоци

. Причина: Чоколадо, јатки или овошје се додадени прерано или се претешки
. Решение: Додајте ги во последните неколку минути од мешањето за рамномерно распоредување

8. Пресладок или преблаг сладолед

. Причина: Неточни мерења или игнорирање на ефектот на замрзнување врз вкусот
. Решение: Пробајте ја основата пред замрзнување и прилагодете го шеќерот. Запомнете: замрзнувањето ја намалува перцепцијата на сладост

9. Масна или мрсна текстура

. Причина: Прекумерно матење или премногу маснотии во рецепт
. Решение: Избегнувајте претерано мешање и одржете рамнотежа помеѓу маснотиите и водата

10. Проблеми при матење

. Причина: Топла смеса, недоволно замрзнат сад или преполн апарат
. Решение: Садот треба да биде темелно замрзнат, а основата добро изладена. Не го преполнувајте апаратот – наполнете го до две третини

Извор: B92

Lifestyle

Не ги ставајте овие овошја и зеленчуци во фрижидер – еве зошто

Објавено пред

на

Фото: Jacopo Maiarelli @ unsplash

Правилното складирање на овошјето и зеленчукот може значително да влијае на нивната свежина, вкус и трајност. Иако фрижидерот често се смета за најсигурно место за чување на храна, тоа не важи за сите намирници. Некои овошја и зеленчуци подобро се одржуваат на собна температура – и токму тука се прават најчестите грешки.

Зошто доматите не треба да се чуваат во фрижидер?

Доматите се еден од најчесто користените сезонски производи, но нивното чување во фрижидер е грешка што ја прават многумина. Ниските температури негативно влијаат на текстурата и вкусот на доматите. Студот ги забавува хемиските реакции кои се одговорни за развојот на нивната арома, па затоа тие стануваат безвкусни и водени.

Идеално складирање: Доматите треба да се чуваат на собна температура, далеку од директна топлина (како шпорет или рерна). Пожелно е да се распоредат во плиток сад, без да се преклопуваат, за да се овозможи циркулација на воздух и да се избегне притисок врз нивната чувствителна кора.

Совет: Ако доматите имаат стебло, поставете ги наопаку – со стеблото надолу. Тоа помага да се намали ризикот од влага и контаминација.

Овошја и зеленчуци што не сакаат студ

Покрај доматите, има и други намирници кои подобро се одржуваат надвор од фрижидер:

  • Авокадо – Треба да се чува на собна температура додека не омекне. Потоа може да се стави во фрижидер за да се забави понатамошното зреење.

  • Банани – Фрижидерот предизвикува нивната кора да потемни и го менува вкусот. Чувајте ги на собна температура.

  • Компири – Студот го претвора скробот во шеќер, што влијае на вкусот и текстурата. Идеална е темна, ладна и сува просторија со температура од 7–10°C.

  • Кромид и лук – Влажноста во фрижидерот поттикнува мувла. Најдобро е да се чуваат на суво и проветрено место, далеку од влага.

  • Праски, крушки, јаболка, сливи, манго – Овие овошја треба да се чуваат на собна температура додека не зрееат. Кога ќе омекнат, може кратко да се стават во фрижидер.

  • Ананас, дињи и лубеници – Целите плодови е најдобро да се чуваат надвор од фрижидер. По сечењето, мора да се складираат во фрижидер за да се спречи расипување.

Пазете се од етилен

Некои овошја – како домати, банани, јаболка и авокадо – испуштаат етилен, гас што го забрзува зреењето. Овие производи треба да се чуваат одвоено од чувствителни намирници како што се краставици, брокула или лиснат зеленчук.

Заклучок

Со неколку едноставни навики можете значително да го продолжите рокот на траење и да го зачувате вкусот на овошјето и зеленчукот. Чувајте ги на собна температура, избегнувајте непотребна влага и обрнувајте внимание на тоа кои намирници влијаат една на друга. На тој начин ќе го извлечете максимумот од секој плод што ќе го внесете во кујната.

Извор: Kurir

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Топлотниот бран може да биде смртоносен за кучињата оставени во автомобил – еве како да ги заштитите

Објавено пред

на

Фото: Emerson Peters @ unsplash

Во летните денови, температурите во автомобилите можат да достигнат опасно високо ниво за само неколку минути – и тоа е сериозна закана за домашните миленици, особено кучињата. Иако многумина мислат дека „само неколку минути“ не се страшни, вистината е сосема поинаква.

Смрт може да настане за само 20 минути

Според британски податоци, оставено куче во затворен автомобил може да доживее топлотен удар и да почине во рок од 20 минути. Внатрешноста на возилото се загрева значително побрзо од надворешната температура, дури и кога прозорците се малку отворени. Кучињата не можат ефикасно да ја регулираат телесната температура како луѓето – нивното ладење се базира на задишување и потење низ шепите, што не е доволно во екстремни услови.

Закони и казни

Во некои земји, како Велика Британија, сопствениците можат да се соочат со сериозни правни последици ако остават куче во автомобил и тоа претрпи штета – вклучувајќи казни до 20.000 фунти или дури шест месеци затвор.

Како да го заштитите вашето куче при патување?

Организациите за безбедност предлагаат неколку практични совети:

Оставете го кучето дома ако не мора да го носите со себе во топли денови.
Носете свежа вода и сад за пиење кога патувате.
Осигурете проветрување и сенка во автомобилот.
Никогаш не оставајте куче само во автомобил, без разлика колку кратко мислите дека ќе ве нема.
Користете безбедносна опрема, како кафез или специјален појас за кучиња.
Правете редовни паузи за освежување на животното.
• Ако забележите знаци на прегревање (задишување, слабост, повраќање, дезориентација), веднаш застанете и дадете вода, а потоа побарајте ветеринарна помош.
• Во случај на итност, контактирајте полиција или ветеринар ако видите загрозено животно во паркирано возило.

Како да препознаете топлотен удар кај куче?

Симптоми на сериозно прегревање вклучуваат:

  • Тешко и забрзано дишење

  • Прекумерна жед

  • Заматен или стаклен поглед

  • Треска, слабост, па дури и колапс

  • Повраќање или дезориентација

Во такви случаи, итната реакција може да му го спаси животот на миленикот.

Заклучок:
Оставено животно во автомобил може да настрада многу побрзо отколку што мислите. Дури и ако надворешната температура не ви изгледа екстремна, во затворен автомобил таа се зголемува драстично. Размислете двапати пред да го оставите кучето само, дури и на неколку минути. Во жешките денови, најбезбедно е – да остане дома.

Ако ти треба и мета опис, SEO-наслов или предлог клучни зборови, слободно кажи.

Извор: BUG

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Напиток што ги топи килограмите, го чисти телото и забрзува метаболизмот – резултатите се видливи за 7 дена

Објавено пред

на

Фото: Scarbor Siu @ unsplash

Ако сакате да се ослободите од тврдокорните маснотии на стомакот, чувството на тежина и надуеноста – а немате време за диети и интензивен тренинг – овој природен напиток може да биде вистинскиот избор.

Потполно природен, евтин и лесен за подготовка, овој пијалок:

  • го забрзува метаболизмот

  • го исфрла вишокот вода

  • ги чисти цревата од насобрани токсини

Како делува напитокот?

  • Забрзува варење и ја активира дигестивната функција.

  • Го намалува апетитот, особено ако се пие навечер.

  • Го прочистува телото, што помага во елиминирање на вишокот килограми.

Рецепт за напиток што топи масти

Состојки:

  • 1 лимон (свежо исцеден)

  • 1 лажица мелен лен или чиа семки

  • 1 лажичка цимет

  • 200 мл млака вода (не врела!)

  • По желба: малку мед

Подготовка:

  1. Во чаша млака вода додајте лимонов сок, цимет и лен/чиа семки.

  2. Добро измешајте и оставете да отстои 10 минути за да набабрат семките.

  3. Пијте го напитокот секоја вечер околу 21 часот, најмалку еден час по вечерата.

Зошто се пие навечер?

Најдобар ефект има во периодот од 21 до 23 часот, кога телото природно влегува во фаза на детоксикација. Во тој период, внесот на лесен природен лаксатив и согорувач на масти има зголемено дејство.
Наутро ќе ја забележите разликата: помал стомак, без надуеност и чувство на тежина.

Дополнителни совети за побрзи резултати

  • Пијте минимум 1,5 литри вода дневно

  • Избегнувајте газиран сок и бел леб

  • Пешачете најмалку 15 минути дневно

  • Спијте редовно и доволно

Важно предупредување

Напитокот не е препорачлив за:

  • Бремени жени

  • Доилки

  • Лица со чир или хронични проблеми со варењето

Секогаш консултирајте се со лекар ако имате постоечки здравствени состојби.

Извор: SD

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп2 часа

Хороскоп за среда (23 јули)

ОВЕН Не сте осамени, имате на кого да се потпрете и се обидувате да најдете најдобар можен начин да се...

Кичево11 часа

(ФОТО+ВИДЕО) Изгасен голем пожар во близина на с.Белица, ТППЕ и граѓаните спречија поголема катастрофа!

Предмалку штотуку беше ставен во контрола разбеснат пожар кој избувна во близина на с.Белица кичевско. По пријавата на граѓани, ТППЕ...

Lifestyle14 часа

10 грешки што го расипуваат вашиот домашен сладолед – и како да ги избегнете

Правењето домашен сладолед дома може да биде задоволство, но често резултатот не е како што очекувате. Најчестите проблеми настануваат поради...

Магазин14 часа

ChatGPT достигнува 2,5 милијарди дневни барања

Наглиот пораст на корисници претставува сериозна конкуренција за Google ChatGPT секој ден прима над 2,5 милијарди барања, од кои 330...

Магазин14 часа

Google откри како ќе изгледа Pixel 10 – нова камера и редизајн? (ВИДЕО)

Официјалното претставување е закажано за 20 август Google повторно ја следи својата традиција – со рано откривање на изгледот на...

Магазин14 часа

Дали Nokia се враќа на пазарот на паметни телефони?

• Легендарниот бренд Nokia нема целосно да се повлече од светот на мобилните телефони и сè уште има амбиции да...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за вторник (22 јули)

ОВЕН Важно е да ја оставите гордоста настрана и да и приоѓате на личност што ви се допаѓа долго време....

Кичево1 ден

На магистралниот пат Кичево-Гостивар, во близина на с.Трапчин Дол се случила сообраќајна незгода, сообраќајот се одвива наизменично

Предмалку во близина на с.Трапчин Дол кичевско се случила сообраќајна незгода во која учествувале две патнички моторни возила. Од она...

Македонија1 ден

Од денеска во Охрид заеднички патроли на македонски и српски полициски службеници

Денеска (21.07.) во Охрид отпочнаа со функционирање заедничките полициски патроли составени од полициски службеници од македонското и српското Министерство за...

Македонија1 ден

Полициската станица за граничен надзор „Охридско езеро“, викендов реализира зајакнати контроли за алкотест

Полициската станица за граничен надзор „Охридско езеро“, викендов реализира зајакнати контролни мерки согласно Законот за внатрешна пловидба. Притоа, полициските службеници...

НАЈЧИТАНИ