Следете не

Храна

Исто како од ресторан: Тајната за совршено крцкав домашен помфрит

Објавено пред

на

Фото: Mitchell Luo @ unsplash
Фото: Mitchell Luo @ unsplash

Кога помфритот дома излегува мек или тврд, решението често е едноставно: кратко потопување во газираниот пијалак што веќе го имате во фрижидер (Coca-Cola, Pepsi или сличен). Овој трик создава крцкава кора, а внатрешноста останува мека и воздушеста.

Мета-наслов: Крцкав помфрит дома – трик со газиран пијалак
Мета-опис: Научете како да направите златен, крцкав помфрит со кратко потопување во газиран пијалак, плус точни температури, време и професионални совети.
Клучни зборови: крцкав помфрит, домашен помфрит, газиран пијалак, совршен помфрит, рецепт за помфрит

Состојки

  • 800 г компири (салатни/цврсти – Yukon Gold, Agria или слични)

  • 300–400 мл газиран пијалак (не диетален)

  • Масло за пржење (сончогледово или кикирики)

  • Сол по вкус

Подготовка – чекор по чекор

  1. Сечење: Излупете и исечете компири на стапчиња 8–10 мм.

  2. Потопување: Покријте ги со газиран пијалак 20–30 минути.

  3. Цедење и сушење: Процедете и многу добро исушете со кујнска хартија (влагата = мек помфрит).

  4. Прво пржење (бланширање): 6–7 минути на 160°C до светло жолто, без да заруменат. Извадете и оставете 10 минути да „одморат“.

  5. Второ пржење (крцкава кора): 2–3 минути на 185–190°C до златна боја и крцкавост.

  6. Зачинување: Посолете веднаш по вадење, додека се жешки.

Зошто функционира трикот со газираниот пијалак

  • Мехурчињата CO₂ помагаат површината побрзо да се исуши во маслото → поизразена коричка.

  • Шеќерите од пијалакот поттикнуваат побрзо златеење (Maillard), без да го менуваат вкусот на компирот.

  • Киселоста нежно ја „стегнува“ површина за порамномерно пржење.

Профи совети за совршен резултат

  • Дебелина = конзистентност: Еднакви стапчиња пржат рамномерно.

  • Температура е клуч: Ако немате термометар, фрлете мало парче компир – треба веднаш да „проработи“ со ситни меурчиња.

  • Не ја преполнувајте тавата/фритезата: Пржете во серии за да не падне температурата.

  • Послужување: Посолете веднаш и сервирајте на решетка, не на чинија – пареата ја омекнува коричката.

Алтернатива без газиран пијалак

  • Потопете во ладна вода 30 минути, затем избришете и пред второто пржење лесно поспрајте со 1 лажица пченкарен скроб – дава слична крцкавост.

Чести грешки (и како да ги избегнете)

  • Влажни компири: секогаш сушете темелно.

  • Едно пржење: прескокнувањето на двојното пржење дава мека кора.

  • Ниска температура: резултира со мрсен и блед помфрит.

  • Предолго натопување во пијалак: над 30–40 минути може да потемни пребрзо – држете се до препорачаното време.

Брзи додатоци за ресторански шмек

  • Зачини: пушена пиперка, лук во прав, бибер, сува мајчина душица.

  • Дип: мајонез+ ситно рендан лук + лимон; или јогурт + сенф + копар.

Со овие чекори ќе добиете златен, крцкав помфрит кој конкурира на најпознатите ланци – дома, секојпат.

Извор: Alo

Храна

Направете домашен кечап – без хемикалии и адитиви

Објавено пред

на

Фото: Dennis Klein @ unsplash

Кечапот е еден од најчестите додатоци на трпезата – совршено се комбинира со помфрит, бургери, печени компири и многу други јадења. Сепак, индустриските верзии често содржат шеќер, адитиви и конзерванси.

Затоа, ви претставуваме рецепт за домашен кечап – поздрав, повкусен и без непотребни хемикалии.

Состојки

  • 5 кг домати

  • 300 г шеќер

  • 100 г сол

  • 150 г густина

  • 100 мл оцет

  • малку оригано

  • 2 г конзерванс (опционално)

Подготовка

  1. Измијте ги доматите, излупете ги и изблендирајте ги. Ако имате машина за мелење домати, уште подобро.

  2. Истурете го добиениот сок во тенџере и варете додека не се свари на околу четири литри.

  3. Додадете шеќер, сол, густина, оцет и оригано, па мешајте додека смесата не почне да се згуснува.

  4. На крај, по желба додадете конзерванс и измешајте добро.

  5. Истурете го топлиот кечап во стерилизирани тегли или стаклени шишиња.

  6. Затворете ги цврсто, свртете ги наопаку и оставете ги така 48 часа. Потоа чувајте ги на ладно место.

Зошто домашниот кечап е подобар избор?

  • Без хемикалии и адитиви

  • Поприроден и поздрав вкус

  • Можете да ја прилагодите количината на шеќер, сол и зачини според свој вкус

  • Одличен начин за користење свежи домати во сезоната

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Магазин

Сочни пилешки бургери од рерна

Објавено пред

на

Фото: Haseeb Jamil @ unsplash

Ако сакате да уживате во вкусен бургер без грижата за пржење и вишок масло, овие домашни пилешки бургери од рерна се совршен избор. Направени од свежо месо и природни зачини, тие нудат здрав и вкусен оброк што ќе го воодушеви целото семејство.

Зошто да ги пробате овие бургери?

  • Не се пржат – поздрава алтернатива на класичните бургери

  • Подготвени со едноставни и достапни состојки

  • Сочни, миризливи и богати со вкус

  • Идеални за ручек, вечера или за носење

Време за подготовка:
15 минути подготовка + 30 минути печење

Состојки:

  • 600 г пилешко месо (половина батаци, половина филе)

  • 1 црвен кромид

  • 1 јајце

  • 1 лажица лебни трошки

  • Свежа мајчина душица (по вкус)

  • 1 лажичка сол

  • 1/2 лажичка мелен бибер

Подготовка:

  1. Исечкајте го пилешкото месо на помали парчиња и сомелете го заедно со кромидот во процесор за храна додека не добиете компактна смеса.

  2. Во добиената смеса додадете јајце, лебни трошки, сол, бибер и мајчина душица. Добро измешајте.

  3. Со влажни раце формирајте плескавици со саканата големина.

  4. Наредете ги во плех обложен со хартија за печење.

  5. Печете во загреана рерна на 180°C околу 30 минути, со превртување на половина од времето за рамномерно печење.

Совети за дополнителен вкус:

  • Додадете малку рендано сирење во смесата за поинтензивен вкус

  • Послужете ги во интегрални лепчиња со свеж зеленчук и домашен јогурт-сос

  • Може да се чуваат во фрижидер до два дена и се одлични и при повторно загревање

Заклучок:
Овие пилешки бургери се брзи, едноставни и исклучително вкусни. Совршени се за секојдневни оброци кога сакате нешто здраво и задоволувачко. Пробајте ги – можеби ќе станат вашиот нов омилен оброк!

Извор: Nezavisne

Прочитај повеќе...

Магазин

Најбрз домашен сладолед со само една состојка

Објавено пред

на

Фото: Anton @ unsplash

Верувале или не, за овој вкусен и кремаст сладолед потребна ви е само една состојка – банана. Ова е одличен избор за оние што сакаат нешто освежително, без додаден шеќер, глутен или вештачки состојки.

Основен рецепт

Состојки:

  • 2 зрели банани

Подготовка:

  1. Излупете ги бананите и исечете ги на тркалца.

  2. Ставете ги во сад или кеса за замрзнување и оставете ги во замрзнувач најмалку 2 часа.

  3. Кога ќе се замрзнат, ставете ги во блендер и мешајте додека не добиете кремаста смеса со текстура на сладолед.

  4. Послужете веднаш или вратете го сладоледот во замрзнувач уште половина до еден час за поцврста конзистенција.


Идеи за вкусови:

Доколку сакате да експериментирате, додадете некои од овие состојки во блендерот за да добиете различни варијации:

  • Кикирики вкус: 3 лажици путер од кикирики + 2 лажички мед

  • Чоко-лешник вкус: 3–4 лажици намаз од чоколадо и лешник

  • Јагодова свежина: Неколку замрзнати јагоди + 2 лажици слатка павлака (вратете го во замрзнувач за да се стегне)

  • Класично чоколадо: 3 лажици какао + 2 лажици павлака + 1 лажичка екстракт од ванила (оставете повторно да се стегне)


Овој рецепт е совршен за топли денови, кога сакате нешто брзо, здраво и домашно!

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп8 часа

Хороскоп за четврток (4 септември)

Овен На работа, и покрај лошите аспекти успевате работите да ги завршите на време. Не очајувајте, доаѓаат подобри времиња. Денес,...

Македонија15 часа

(ФОТО+ВИДЕО) Запленети околу 35 килограми марихуана на патот Битола-Прилеп, лишен од слобода прилепчанец

На 03.09.2025 на регионалниот пат Битола- Прилеп полициски службеници од Одделот за криминалистичка полиција, СВР Битола и САЕ Тигар од...

Македонија15 часа

„Wizz Air“ со шести авион во својата база во Скопје и 13 нови рути

Wizz Air, најголемиот авиопревозник во Македонија и еколошки најодржливата авиокомпанија во EMEA регионот¹, со задоволство најавува значителна експанзија во земјата,...

Македонија15 часа

МВР: Целосна забрана во шуми до крај на месец септември

Министерството за внатрешни работи ги известува граѓаните дека согласно насоките на Владата по барање од корисниците на шумите – ЈП...

Скопје18 часа

Вчера од скопски автобус на „ЈСП“ патник паднал и се здобил со тешки телесни повреди

На 02.09.2025 во 10:40 часот во СВР Скопје било пријавено дека на бул.„Кузман Јосифовски Питу“ во Скопје, во автобус на...

Македонија18 часа

Приведени три лица од тетовско барани по потерници за издржување затворски казни

На 02.09.2025 во 10:00 часот во с.Желино, тетовско, полициски службеници од СВР Тетово го привеле Ш.С.(25) од с.Требош, тетовско, кој...

Кичево20 часа

Кичево: Филм, музика и креативност во село Ехлоец: Echoes in the Wild на 7 септември

На 7 септември (недела), во селото Ехлоец, сместено на падините на планината Стогово во близина на Кичево, ќе се одржи...

Фото: Wil Stewart @ unsplash Фото: Wil Stewart @ unsplash
Lifestyle20 часа

Кој пијалок е поштетен за здравјето: пивото или газираните сокови?

Во потрагата по освежување, многумина често посегнуваат по пиво или газирани сокови, без да размислат за нивното долгорочно влијание врз...

Фото: Amanz @ unsplash Фото: Amanz @ unsplash
Магазин21 час

Google Play Games добива нови профили со статистика и социјални функции

Google најави големо ажурирање на својата услуга Play Games за Android уредите. Новите промени ќе донесат поинформативни кориснички профили, детална...

Фото: Glenn Carstens-Peters @ unsplash Фото: Glenn Carstens-Peters @ unsplash
Магазин21 час

Стримингот ја надмина класичната телевизија во Германија

За прв пат, стриминг платформите и видео апликациите ја надминаа традиционалната телевизија кај гледачите во Германија, покажува истражување на дигиталното...

НАЈЧИТАНИ