Lifestyle
Ако имате висок холестерол, овие девет намирници треба да ги избегнувате
Кога се откриени нездраво високи нивоа на холестерол во крвта, тоа може да доведе до воспаление и таложење на наслаги во артериите, што потоа може да доведе до намален проток на крв, оштетување на артериите и компликации како што се висок крвен притисок, срцев удар, и мозочен удар.
Транс масти
„Транс мастите создадени од човекот го зголемуваат холестеролот и придонесуваат за ризик од срцеви заболувања“, вели спортскиот нутриционист Мари Спано.
„Производите како пуканки во микробранова печка, крекери и шипки од житарки може да содржат скриени транс масти во нивните состојки“, вели таа.
Сокови
Шеќерот може да има уште поголемо влијание од заситените масти кога станува збор за високиот холестерол и севкупниот ризик од срцеви заболувања, според медицинскиот преглед од 2016 година објавен во списанието Progress in Cardiovascular Diseases .
Сепак, додадените шеќери стојат зад ова зголемување на холестеролот, а не природните шеќери кои се наоѓаат во овошјето, зеленчукот или цели зрна. Според американскиот Центар за контрола и превенција на болести (ЦДЦ), пијалоците засладени со шеќер како содата се водечки извор на додаден шеќер во американската исхрана.
Студијата од 2024 година објавена во Журналот за клиничка медицина покажа дека само еден пијалок со шеќер дневно е поврзан со 18% поголем ризик од срцеви заболувања.
Бел леб, ориз и тестенини
Претерувањето со рафинирани јаглехидрати, храна без природни влакна, може да има ист ефект врз телото како содата, вели Ејми Шапиро, регистрирана диететичар и нутриционист во Њујорк.
„Едноставните шеќери како белиот леб всушност можат да го стимулираат нашиот црн дроб да произведува повеќе ЛДЛ холестерол и исто така да ја намали количината на ХДЛ холестерол во нашата крв“, објаснува Гамбино.
Месото
Храната богата со заситени масти е поврзана со зголемен холестерол, вели Зумпано, посочувајќи ги преработеното месо, масните парчиња месо, брзата храна, пржената храна и преработената храна како најдобри примери.
Пржена храна
Зумпано ја нарекува пржената храна главен засилувач на холестеролот, а тоа е затоа што маслата што се користат за пржење или длабоко пржење храна често се богати со нездрави масти.
Житарици за појадок
Не само што повеќето житарки се направени од рафинирани јаглехидрати, туку и житариците за појадок се полни со додадени шеќери, предупредува Спано.
Кокосово масло
Според Гамбино, тропските масла, како што се палмата и кокосот, се особено високи со холестерол во исхраната поради нивниот процент на заситени масти (повеќе од 80% од кокосовото масло е заситена маст).
Брза храна
Иако генерално недостасуваат хранливи материи, брзата храна може да има особено подмолно влијание на холестеролот. Студијата од 2017 година откри дека луѓето кои јаделе брза храна повеќе од еднаш неделно имале зголемување на ЛДЛ и вкупниот холестерол во споредба со нивото на луѓето кои ретко ја јаделе, пишува The Healthy.
Купени преливи за салата
Повеќето преливи за салата содржат изненадувачка количина на додаден шеќер, вели Спано. Според американското Министерство за земјоделство (USDA), порција од две супени лажици типичен италијански прелив купен на пазарот содржи меѓу 3,5 и 6 грама додаден шеќер, пишува The Healthy.
/TheHealthy
Lifestyle
Совети за најлесен начин за лупење, готвење и печење костени: Не мора да се трудите за да уживате во нив
Започнува сезоната на печени костени и сега ќе уживаме во овие вкусни есенски плодови до срце. Ќе ви откриеме неколку совети за подготовка на костени за да ве убедиме дека тоа не мора да биде толку тешка и макотрпна задача како што мислите.
Многумина тврдат дека готвењето е најлесниот начин за подготовка на овие плодови, бидејќи се што треба да направите е да ги ставите во тенџере полн со ладна, малку солена вода. Ако костените не се особено големи, ќе бидат готови за половина час.
А потоа доаѓа понапорниот дел од задачата – лупење.
Еве еден мал трик: лупењето ќе ви биде полесно ако костените, додека се уште се топли , прво ги завиткате во влажна крпа и ги оставите така завиткани неколку минути.
Многумина тврдат дека највкусните костени се печат на скара, но некако се сомневаме дека ќе запалите оган токму поради таа причина и затоа ви го обрнуваме вниманието на тоа дека добро загреаното тавче е погодно за подготовка на мала количина костени. За оваа метода, важно е претходно да се засечат, а тавата треба да се покрие и повремено да се протресува.
Модерното време носи современи методи, па затоа печењето во микробранова печка моментално е во пораст . За овој метод, костените треба да се исечат , а микробрановата треба да се загрее на максимална температура. Кога ќе почнат да крчкаат, тие се готови , што обично се случува во рок од пет минути.
Можете да ги подготвите и во обична рерна, а за таа цел најдобро е да ги засечете и да ги испрскате со вода. Рерната треба да биде на максимална температура, а времето за печење зависи од големината на плодовите, но најчесто се готови за 10 до 20 минути.
Lifestyle
Проверете во кои ситуации не треба (веднаш) да ги миеме забите
На социјалните мрежи кружат различни совети за хигиената на забите, а посебно внимание привлече еден – тврдењето дека постојат три ситуации во кои не треба да ги миеме забите.
Тоа се следните ситуации: половина час по повраќање, половина час по појадок и час по јадење слатки.
За да ја потврдиме точноста на оваа информација, разговаравме со д-р Елена Штимац Вукојевиќ. мед дент., спец. на дентална протетика од Штимац Центар, кој ни ја појасни оваа тема.
Д-р Штимац Вукојевиќ истакна дека, иако има моменти кога треба да почекате да ги измиете забите, ситуацијата не е толку драматична како што се прикажува на некои видеа на социјалните мрежи.
По повраќање
Вистина е дека треба да почекате да ги измиете забите после повраќање , но можеби 10 до 15 минути . Истата ситуација важи и при конзумирање на производи со висока киселост, како што се лимони или други агруми, бидејќи киселината ја омекнува глеѓта, а самото четкање може дополнително да ја оштети , објаснува д-р Штимац Вукојевиќ.
По појадок
По повраќање или јадење кисела храна, глеѓта станува почувствителна и може полесно да се оштети, поради што треба да почекаме малку пред да ги измиеме забите. Истото може да се примени и за појадокот, особено ако се консумираат кисели производи.
Откако ќе јадеме слатки
Кај слатките сè зависи од индивидуалната ситуација, бидејќи забите и непцата на некои луѓе повеќе реагираат на слатко, но и на топло и ладно, па хигиената треба да се прилагоди соодветно, но истото важи и за горенаведеното.
Иако не се препорачува четкање на забите веднаш по овие ситуации, д-р Штимац Вукојевиќ истакнува дека нема да дојде до поголеми оштетувања доколку тоа се случува повремено.
Ништо страшно нема да се случи ако ги измиете забите еднаш или двапати веднаш по овие ситуации, но ако тие често се повторуваат, подобро е да почекате 10 до 15 минути пред да ги измиете забите.
И покрај тоа, докторот ја нагласува важноста од редовно и темелно одржување на денталната хигиена, истакнувајќи дека овие специфични ситуации, како што е повраќањето, се ретки.
Затоа, иако е важно да се свесни за одредени исклучоци, редовната и правилна дентална хигиена треба да остане приоритет, дури и во ситуации кога е подобро да се почека малку пред да се четка.
Извор: Zadovoljna
Lifestyle
Седум видови одмор за враќање на енергијата
Во денешниот зафатен свет, многу луѓе се борат со хроничен замор и исцрпеност. Иако спиењето е важен аспект на закрепнувањето, експертите истакнуваат дека постојат неколку видови одмор кои се неопходни за целосна регенерација на телото и умот.
Во оваа статија ќе го истражиме концептот на „седумте столбови на одмор“ и како можете да го примените во секојдневниот живот за да ја вратите виталноста и енергијата.
Разбирање на различни видови на замор
Мозочната магла, болки во телото, главоболки и општо чувство на исцрпеност се често симптоми кои ги поврзуваме со недостаток на сон.
Сепак, др. Saundra Dalton-Smith, авторка на книгата „Sacred Rest“, тврди дека проблемот е многу покомплексен. Според нејзиното истражување, постојат седум различни типови на одмор што му се потребни на нашите тела и умови за оптимално да функционираат.
Физички одмор: Основата на закрепнувањето
Физичкиот одмор е она што повеќето луѓе го мислат прво кога зборуваат за одмор. Вклучува пасивен одмор, како што е спиењето, но и активен одмор, кој вклучува активности за подобрување на циркулацијата и флексибилноста.
Недостатокот на квалитетен сон може да доведе до сериозни здравствени проблеми, вклучувајќи висок крвен притисок , дијабетес тип 2 и срцеви заболувања. Од друга страна, активниот физички одмор, како јога или масажа, може да помогне во ублажување на физичкиот стрес и напнатоста на мускулите.
За да го подобрите квалитетот на вашиот физички одмор, обидете се да воведете рутина за релаксација пред спиење. Лесно истегнување или медитација може значително да го подобри квалитетот на вашиот сон.
Ментален одмор: Клучот за јасност на мислата
Менталниот замор често се манифестира преку раздразливост, слаба концентрација и тешкотии во донесувањето одлуки. д-р. Далтон-Смит препорачува редовни кратки паузи во текот на работниот ден за да го „ресетирате“ вашиот ум.
Аби Раулинсон , психотерапевт и автор на Reclaiming You, додава: „Медитацијата и времето поминато надвор од технологијата може значително да го смират менталниот шум“. Водењето дневник пред спиење исто така може да помогне да се ослободите од вознемирувачките мисли.
Сетилен одмор: Заштита од преоптоварување
Во свет полн со стимули, нашите сетила често се преоптоварени. Сообраќајната бучава, разговорите во заднина или интензивното канцелариско осветлување може да доведат до преоптоварување на сетилата, што резултира со раздразливост и замор на крајот од денот.
„Луѓето на кои им треба сензорна пауза може да се чувствуваат добро на почетокот на денот, но не разбираат зошто се толку раздразливи на крајот“, објаснува Раулинсон.
Едноставните техники како што се затворање очи на неколку моменти или исклучување на електронските уреди на крајот од денот можат многу да помогнат во сетилниот одмор.
Креативен одмор: обновувачка инспирација
Креативниот одмор не е резервиран само за уметници. На сите ни треба време да ја обновиме нашата креативна енергија и инспирација. д-р. Далтон-Смит предлага украсување на работниот простор со инспиративни елементи како уметнички дела или растенија.
„Креативното повлекување вклучува изложување на инспиративна средина без притисок за создавање“, објаснува Раулинсон.
Посета на музеј, прошетка во природа или пробање нова кујна може да бидат одлични начини да поттикнете креативен одмор.
Емоционален и социјален одмор: Рамнотежа во односите
Емоционалниот и социјалниот одмор се тесно поврзани и клучни за нашата целокупна благосостојба. Емоционалниот одмор вклучува слобода да се изразат чувствата автентично, додека социјалниот одмор бара мудрост во разликувањето на односите што нè зајакнуваат од оние што нè исцрпуваат.
д-р. Далтон-Смит ја нагласува важноста да се опкружувате со позитивни и поддржувачки луѓе. Да се најде време за пријатели кои не прифаќаат такви какви што сме, без очекувања, е клучно за социјалниот одмор.
Духовен одмор: наоѓање цел и припадност
Чувството на недостаток на цел или преиспитување на животните избори може да укажуваат на потреба од духовен одмор. Овој тип на одмор не мора нужно да биде поврзан со религијата, туку со пронаоѓање на подлабоко чувство на припадност, љубов и прифаќање.
Аби Раулинсон сугерира: „Ова може да значи практикување на вашата религија или вклучување во активности кои ви даваат чувство на цел, без разлика дали преку заедница или работа, каде што чувствувате дека е важно она што го правите“.
Примена на концептот на седум столбови на одмор во секојдневниот живот
Интегрирањето на сите седум видови одмор во вашиот секојдневен живот може да изгледа како застрашувачка задача. Сепак, малите промени можат да доведат до значителни резултати. Започнете со идентификување на типот на одмор што ви треба најмногу во моментов и постепено воведувајте техники за секој тип.
Редовно проценувајте ги потребите за одмор и соодветно приспособете ја вашата рутина. Запомнете, одморот не е луксуз, туку неопходна компонента на здрав и продуктивен живот.
Со спроведување на овие стратегии, можете значително да ја подобрите вашата енергија, продуктивност и целокупното задоволство од животот. Не ја занемарувајте важноста од преземање на холистички пристап кон одмор – вашето тело и ум ќе ви се заблагодарат.
Извор: N1Info
-
Хороскоп2 дена
Хороскоп за сабота (12 октомври)
-
Хороскоп13 часа
Хороскоп за недела (13 октомври)
-
Спорт2 дена
(ГАЛЕРИЈА) „Четири од четири“ за екипата на ФК „Кичево“ која денес оствари убедлива победа во Ресен против екипата на ФК „Преспа“
-
Театар1 ден
Во четврток во Кичево и Гостивар доаѓаат неповторливите „Солзи и Смеа“ со премиерата „Ја Мишките“
-
Временска прогноза3 часа
Пред нас сушен период со ниски утрински температури, ова се последните метео вести
-
Магазин2 дена
Јапонија ги добива првите USB4 2.0 кабли во светот, со неверојатни брзини
-
Магазин2 дена
Револуција за гејмерите на Android: игрите на Xbox директно во апликацијата од ноември
-
Спорт5 часа
Димитриевски: Имам многу добра соработка со одбраната, верувам дека и денес нема да примам гол!