Lifestyle
Ако јадете премногу ориз, ова се последиците
Оваа житарка е основна храна во повеќе од 100 земји. Богата со магнезиум, селен, фосфор, манган и витамини од групата Б, може да биде здрав додаток на повеќето диететски режими. Сепак, тој е исто така богат со јаглехидрати, што е нешто што треба да го земете во предвид при планирањето на вашите оброци.
Кога станува збор за варен бел ориз, една шолја има 44,6 грама јаглени хидрати и 4,25 грама протеини, според Службата за земјоделски истражувања на Министерството за земјоделство на САД.
Истата количина варен кафеав ориз има 45,8 грама јаглени хидрати и 4,52 грама протеини. Последниот е исто така повисок со магнезиум, калиум и фосфор од белиот ориз, пренесува healthdigest.com.
„Реалноста е дека јадењето премногу јаглехидрати, вклучувајќи го и кафеавиот ориз, може да доведе до дијабетес“, вели професорот за исхрана Клајд Вилсон.
Но, што се случува кога јадете премногу ориз?
Гасови и надуеност
Д-р Таз Бхатија вели дека кафеавиот ориз може да предизвика надуеност, гасови, подригнување и варење кај некои луѓе. Може да предизвика воспаление поради високата содржина на јаглени хидрати. Некои поединци се чувствителни на јаглехидрати и може да доживеат варење откако ќе јадат цели зрна.
Кафеавиот ориз може да предизвика варење кај луѓето со прекумерен бактериски раст на тенкото црево (SIBO). Симптомите обично вклучуваат гадење, надуеност, дијареа, слаб апетит и абдоминална болка. Бхатиа предлага да го исфрлите кафеавиот ориз околу шест недели за да видите како реагира вашето тело, а потоа постепено повторно да го внесете во вашата исхрана.
Исто така, можно е да се чувствувате подуени само затоа што сте јаделе премногу ориз. Диететичарот Клои Меклод не препорачува повеќе од порција со големина на тупаница. Исто така, треба да избегнувате комбинирање на оризот со храна која содржи салицилати, амини или ферментирачки шеќери. Овие соединенија природно се наоѓаат во лукот, кромидот, кари, тавче грав, наут, праз, аспарагус и друга храна.
Ризик од дијабетес
Оризот има вредност на гликемичен индекс (ГИ) од 48-93. Оваа бројка го покажува ефектот на храната што содржи јаглени хидрати врз нивото на гликоза во крвта. Колку е поголем ГИ, толку повисоко ќе се зголеми нивото на шеќер во крвта. Белиот ориз содржи помалку влакна од кафеавиот ориз. Затоа, поверојатно е да влијае на нивото на шеќер во крвта и да го зголеми ризикот од дијабетес. Кафеавиот ориз, од друга страна, може да заштити од дијабетес.
Труење со арсен
Кафеавиот ориз можеби е поздрав од рафинираниот ориз, но сепак треба да внимавате на вашите порции. Двете сорти содржат природно соединение наречено арсен. Сепак, најголемиот дел од арсенот во оризот се наоѓа во слоевите од трици. Белиот ориз ги отстранува триците за време на обработката, па затоа има помалку арсен од кафеавиот ориз.
Со текот на времето, ова соединение може да се акумулира во вашето тело и да придонесе за срцеви заболувања, дијабетес и рак. И покрај овие ризици, не постојат федерални ограничувања за арсенот во оризот и другите прехранбени производи.
Целиот ориз, вклучувајќи ги и органските сорти, може да содржи до 80% повеќе арсен од обработениот ориз. За да бидете сигурни, исплакнете го темелно и згответе го користејќи шест чаши вода за секоја чаша ориз. Исцедете го вишокот вода и уживајте во садот. Овој метод на готвење може да ја намали концентрацијата на арсен за околу една третина.
/N1info
Lifestyle
Колку долго можете да стоите на една нога? Овој тест открива како стареете
Способноста да балансирате на едната нога може да открие многу за вашето здравје и брзината на стареење. Според ново истражување од Клиниката Мајо, способноста за рамнотежа на едната нога опаѓа побрзо со возраста отколку силата на стисокот или коленото, што ја прави одличен показател за физиолошко стареење.
Зошто е важна рамнотежата?
Добрата рамнотежа е клучна за одржување на независноста и квалитетот на животот во староста. Таа зависи од координацијата на видот, вестибуларниот систем и соматосензорните системи.
- Д-р Кентон Кауфман, директор на Лабораторијата за анализа на движење во Клиниката Мајо, вели:
„Ако имате лоша рамнотежа, постои зголемен ризик од паѓање, што може да доведе до сериозни повреди.“
Како беше спроведена студијата?
Истражувањето вклучувало 40 здрави лица на возраст од 52 до 83 години, каде што се тестирале нивната рамнотежа, одењето и мускулната сила. За тестот за рамнотежа, учесниците стоеле на влошки за мерење на сила во четири различни позиции:
- На двете нозе со отворени и затворени очи
- На доминантна и недоминантна нога со отворени очи
Секој тест траел по 30 секунди. Резултатите покажале дека способноста за балансирање на едната нога опаѓа најбрзо, особено на недоминантната нога.
Што покажуваат резултатите?
- Губењето на рамнотежата е поврзано со зголемен ризик од падови, кои се водечка причина за повреди кај постарите лица.
- Според Националниот институт за стареење, повеќе од четвртина од луѓето над 65 години доживуваат пад секоја година.
- Д-р Кауфман објаснува:
„Ако не можете да стоите на една нога најмалку пет секунди, ризикот од паѓање е значително зголемен. Од друга страна, стоење на една нога 30 секунди укажува на одлична рамнотежа.“
Други откритија од студијата
- Силата на стисокот и силата на коленото исто така се намалуваат со возраста, но не толку драстично како рамнотежата.
- Брзината на одење кај учесниците не покажала значителни промени со возраста, а не се забележани разлики помеѓу мажите и жените.
Како да ја подобрите рамнотежата?
Иако стареењето е неизбежно, можете да ја подобрите рамнотежата со редовни вежби:
- Стоење на една нога — Оваа едноставна вежба помага во координација на мускулите и стабилноста.
- Таи чи и носење тежина — Дополнителни вежби кои ја подобруваат рамнотежата.
- Редовна физичка активност — Одржувањето на активностите како бицепс кадрици и истегнување може да го подобри целокупното здравје.
Д-р Кауфман советува:
„Ако не ги користите своите способности, ги губите. Но, ако ги користите, ги одржувате.“
Овие едноставни вежби не бараат специјална опрема и можат да се прават секој ден за подобра рамнотежа и поактивно стареење.
Извор: 24hours
Lifestyle
Пет лесни начини за омекнување на тврдо парче месо
Поевтините парчиња месо може да бидат потврди и потешки за џвакање, но тоа не значи дека треба да ги избегнувате во кујната. Наместо тоа, научете како да ги подготвите правилно. Во продолжение ви нудиме неколку совети за омекнување на поцврсто и поевтино парче месо.
1. Долготрајна термичка обработка
Ако сакате тврдото парче месо да го претворите во мек и вкусен залак, изложете го на долготрајна термичка обработка на пониски температури. Ова е и тајната на добриот гулаш. Цврстите коцки месо ќе се претворат во меки залаци кои се топат во устата, ако го готвите јадењето на ниска температура неколку часа.
2. Маринирање на месото
Омекнете тенки парчиња месо со маринада што се базира на киселина. Можете да користите различни видови оцет, агруми како лимони, лимети и портокали, па дури и маринада на база на вино. Киселите маринади помагаат во разградувањето на мускулното ткиво и создаваат помеко парче месо по готвењето или печењето.
3. Изматете го месото
Чеканот за месо е одличен додаток за секоја кујна. Ви овозможува да го омекнете месото, но и да ја израмните површината на стекот, овозможувајќи порамномерна термичка обработка. Ставете го посакуваното парче месо помеѓу два слоја проѕирна фолија и изматете го со чекан додека не бидете задоволни со резултатот. Ако немате чекан, можете да користите друг потежок предмет, како тава или малтер.
4. Посолување на месото
Месото може да го омекнете и со сол. Обилно посолете го парчето месо околу еден час пред термичката обработка, за да помогнете во разградувањето на протеините. Кога ќе бидете подготвени за готвење, исплакнете го вишокот сол и темелно исушете го месото пред да го ставите на тавата, скарата или листот за печење.
5. Исечете го месото на тенки парчиња
Тенкото сечење помага да се скратат цврстите мускулни влакна на месото, правејќи го секој залак попријатен за јадење. Важно е да се сече спротивно на насоката на мускулните влакна, а не паралелно со нив, за да се добие посочно парче месо. Месото можете да го исечете пред или по термичка обработка, во зависност од рецептот.
Овие методи не само што ќе ви помогнат да заштедите пари со купување на поевтини парчиња месо, туку и ќе ви овозможат да уживате во меки и вкусни јадења.
Извор: N1Info
Lifestyle
Шест работи кои можат да ги оштетат нашите бубрези
Бубрезите обработуваат сè што внесуваме, вклучително и масти, сол и шеќер, кои може да доведат до висок крвен притисок, дебелина и дијабетес. Овие состојби го оптоваруваат нашиот бубрежен систем, предизвикувајќи акутни проблеми, а со тек на време и хронична бубрежна болест. Хроничната бубрежна болест значи намалена способност на бубрезите да ги отстранат отпадните материи, што може да резултира во сериозни здравствени последици.
Еве кои шест фактори може да ги оштетат бубрезите:
- Газирани пијалоци
Пиењето две или повеќе газирани пијалоци дневно значително го зголемува ризикот од бубрежна болест. Една студија покажа дека кај жени кои редовно пиеле газирани пијалаци, функцијата на бубрезите опаднала за 30 проценти во рок од 20 години. - Лекови против болки
Долготрајна употреба на лекови против болки или антиинфламаторни лекови, особено во големи количини, може да ги оштети бубрезите. - Прекумерна физичка активност
Претераното вежбање може да предизвика состојба наречена рабдомиолиза, каде оштетеното мускулно ткиво брзо се распаѓа, ослободувајќи супстанции што можат да ги оштетат бубрезите. - Билни додатоци во исхраната
Некои билни додатоци може да го влошат здравјето на бубрезите или да ја нарушат ефикасноста на лековите. Секогаш консултирајте се со вашиот лекар пред да земете билни суплементи. - Лекови за металоиди (PPIs)
Лековите за намалување на стомачната киселина, познати како инхибитори на протонска пумпа (PPIs), може да предизвикаат оштетување на бубрезите со подолга употреба и да го зголемат ризикот од хронична бубрежна болест. - Стрептококно воспалено грло
Инфекција со стрептокок може да предизвика имунолошки одговор што ќе доведе до воспаление на бубрезите. Ако се сомневате на стрептококна инфекција, контактирајте го вашиот лекар за соодветен третман.
Подоброто разбирање на овие фактори може да помогне во одржување на здравјето на бубрезите и превенција на хронични заболувања.
Извор: Danas
-
Фчерашни новости1 ден
Хороскоп за петок (22 ноември)
-
Кичево1 ден
Во пресрет на новогодишните празници „Intellect Education“ од Кичево организира „Новогодишна магична работилница“ – каде со креативноста на вашите деца ќе создаваат производи
-
Временска прогноза5 часа
Ладниот бран се поблиску до нашата држава, ова се последните метео вести
-
Временска прогноза15 часа
Попоски: Продолжува силниот ветер (90 км/ч), врнежи од дожд, а утре снег
-
Хороскоп38 минути
Хороскоп за сабота (23 ноември)
-
Спорт1 ден
Грујоски главен во Струмица, Ставрев ќе суди во Скопје – ова се судиите кои ќе ја делат правдата во 15-то коло во првата македонска фудбалска лига в недела
-
Култура2 дена
Денеска е Св.Архангел Михаил, на помош празникот на војводата на сите ангели!
-
Временска прогноза1 ден
Од утре нашиот регион ќе биде под дождлив бран уште од претпладне, додека истиот ќе се проширува и во вечерните часови – ова се најновите метео информации