Lifestyle
Ако јадете премногу ориз, ова се последиците
Оваа житарка е основна храна во повеќе од 100 земји. Богата со магнезиум, селен, фосфор, манган и витамини од групата Б, може да биде здрав додаток на повеќето диететски режими. Сепак, тој е исто така богат со јаглехидрати, што е нешто што треба да го земете во предвид при планирањето на вашите оброци.
Кога станува збор за варен бел ориз, една шолја има 44,6 грама јаглени хидрати и 4,25 грама протеини, според Службата за земјоделски истражувања на Министерството за земјоделство на САД.
Истата количина варен кафеав ориз има 45,8 грама јаглени хидрати и 4,52 грама протеини. Последниот е исто така повисок со магнезиум, калиум и фосфор од белиот ориз, пренесува healthdigest.com.
„Реалноста е дека јадењето премногу јаглехидрати, вклучувајќи го и кафеавиот ориз, може да доведе до дијабетес“, вели професорот за исхрана Клајд Вилсон.
Но, што се случува кога јадете премногу ориз?
Гасови и надуеност
Д-р Таз Бхатија вели дека кафеавиот ориз може да предизвика надуеност, гасови, подригнување и варење кај некои луѓе. Може да предизвика воспаление поради високата содржина на јаглени хидрати. Некои поединци се чувствителни на јаглехидрати и може да доживеат варење откако ќе јадат цели зрна.
Кафеавиот ориз може да предизвика варење кај луѓето со прекумерен бактериски раст на тенкото црево (SIBO). Симптомите обично вклучуваат гадење, надуеност, дијареа, слаб апетит и абдоминална болка. Бхатиа предлага да го исфрлите кафеавиот ориз околу шест недели за да видите како реагира вашето тело, а потоа постепено повторно да го внесете во вашата исхрана.
Исто така, можно е да се чувствувате подуени само затоа што сте јаделе премногу ориз. Диететичарот Клои Меклод не препорачува повеќе од порција со големина на тупаница. Исто така, треба да избегнувате комбинирање на оризот со храна која содржи салицилати, амини или ферментирачки шеќери. Овие соединенија природно се наоѓаат во лукот, кромидот, кари, тавче грав, наут, праз, аспарагус и друга храна.
Ризик од дијабетес
Оризот има вредност на гликемичен индекс (ГИ) од 48-93. Оваа бројка го покажува ефектот на храната што содржи јаглени хидрати врз нивото на гликоза во крвта. Колку е поголем ГИ, толку повисоко ќе се зголеми нивото на шеќер во крвта. Белиот ориз содржи помалку влакна од кафеавиот ориз. Затоа, поверојатно е да влијае на нивото на шеќер во крвта и да го зголеми ризикот од дијабетес. Кафеавиот ориз, од друга страна, може да заштити од дијабетес.
Труење со арсен
Кафеавиот ориз можеби е поздрав од рафинираниот ориз, но сепак треба да внимавате на вашите порции. Двете сорти содржат природно соединение наречено арсен. Сепак, најголемиот дел од арсенот во оризот се наоѓа во слоевите од трици. Белиот ориз ги отстранува триците за време на обработката, па затоа има помалку арсен од кафеавиот ориз.
Со текот на времето, ова соединение може да се акумулира во вашето тело и да придонесе за срцеви заболувања, дијабетес и рак. И покрај овие ризици, не постојат федерални ограничувања за арсенот во оризот и другите прехранбени производи.
Целиот ориз, вклучувајќи ги и органските сорти, може да содржи до 80% повеќе арсен од обработениот ориз. За да бидете сигурни, исплакнете го темелно и згответе го користејќи шест чаши вода за секоја чаша ориз. Исцедете го вишокот вода и уживајте во садот. Овој метод на готвење може да ја намали концентрацијата на арсен за околу една третина.
/N1info
Lifestyle
5 раси на кучиња што речиси не пуштаат влакна и немаат непријатен мирис
Ако размислувате да вдомите куче, а чистотата во домот ви е важна, една од овие пет раси може да биде идеален избор. Професионалниот тренер на кучиња Кејси Реј, со речиси 30 години искуство, ги издвојува расите што минимално им паѓа влакно, слабо мирисаат и речиси воопшто не се лижат прекумерно.
5. Шнауцер
-
Достапни во три големини.
-
Познати по интелигенција и лојалност.
-
Крзното има многу малку природни масла, па затоа минимално им паѓа влакно и речиси не мирисаат.
4. Малтезер
-
Мало, нежно и пријателско куче.
-
Хипоалергично и паѓа исклучително малку.
-
Реј ги нарекува „кучиња без смрдеа“ поради ниското количество масла во кожата.
3. Португалско водно куче
-
Интелигентни, енергични и многу послушни.
-
Обожаваат вода.
-
Водоотпорното крзно не задржува мириси, а со редовно чешлање остануваат чисти и уредни.
2. Бишон Фризе
-
Разиграно, нежно и многу приврзано куче.
-
Имаат малку природни масла во крзното, што значи речиси без мирис.
-
Со редовно четкање изгледаат прекрасно и остануваат свежи.
1. Пудлица
-
Една од најинтелигентните раси во светот.
-
Густите кадрици речиси воопшто не им паѓаат.
-
Многу слаб природен мирис и одлична дресибилност.
-
Како што вели Реј: „Никој нема ни да знае дека има куче дома ако е добро воспитано.“
Совет: Како да го намалите мирисот кај било кое куче?
-
Правилната исхрана е клучна.
-
Раната социјализација и добра дресура спречуваат стрес и несакани навики.
-
Редовната нега и чешлање се неопходни, без разлика на расата.
Извор: Vecernji
Lifestyle
Како да го спречите замаглувањето на прозорците со средство што веќе го имате дома
Кондензацијата на прозорците е еден од најчестите зимски проблеми во домаќинствата. Секое утро истиот призор — капки вода по стаклото, влажни рамки, па дури и појава на мувла. Освен што е напорно за чистење, влагата може да го оштети домот и да предизвика непријатни мириси.
Добрата вест? Постоји едноставно, евтино и изненадувачки ефикасно решение што сигурно веќе го имате во бањата — пена за бричење.
Како да спречите кондензација со пена за бричење?
Овој трик станал популарен на форумот „Money Saving Expert“, каде што многумина барале решение за секојдневното замаглување на прозорците. Најдобриот совет дошол од жена која испробала сè — и најмногу ѝ помогнала токму пената за бричење.
Процесот е многу едноставен:
-
Нанесете мала количина пена за бричење на внатрешната страна од прозорецот.
-
Рамномерно распоредете со сува, чиста крпа.
-
Не нанесувајте многу — доволен е тенок, едвај видлив слој.
-
Полирајте додека стаклото не стане целосно проѕирно.
Според нејзиното искуство, овој метод создава заштитен хидрофобен слој, кој спречува водата од воздухот да се таложи на студеното стакло. Резултатот? Прозорци без замаглување и без секојдневно бришење.
Зошто ова функционира?
Пената за бричење содржи состојки што формираат водоодбоен (хидрофобен) филм.
Овој филм ги одбива водените честички и им спречува да се претворат во капки — токму тоа ја спречува кондензацијата.
Дополнителни совети за намалување на влагата во домот
-
Редовно проветрувајте – кратко, но интензивно проветрување неколку пати дневно.
-
Намалете го сушењето алишта во затворен простор.
-
Користете одвлажнувачи – електрични или гел-осушувачи.
-
Не покривајте радијатори со завеси – блокираната топлина го зголемува таложењето на влага.
Извор: Alo
Lifestyle
Колку кафе пиете дневно? Медицината вели дека ова се безбедни количини.
Кафето содржи стотици биоактивни соединенија и е еден од најбогатите извори на антиоксиданси – супстанции кои му помагаат на телото да ги неутрализира слободните радикали, кои можат да ги оштетат клетките.
Колку кофеин има во една шолја кафе
Кофеинот, активната состојка во кафето, е најчесто консумираната психоактивна супстанца во светот.
Неговата количина во кафето може значително да варира:
-
Мала домашна шолја (околу 150 мл) содржи околу 50 мг кофеин
-
Средна шолја (околу 240 мл) содржи околу 100 мг кофеин
-
Голема шолја (околу 475 мл) содржи над 300 мг кофеин
Општо правило: до 400 мг кофеин дневно е безбедно за повеќето здрави возрасни лица.
Имајте предвид дека кофеин се наоѓа и во:
-
чај
-
енергетски пијалаци
-
газирани пијалаци
-
чоколадо
Краткорочни симптоми на прекумерен внес на кофеин
Ако пиете премногу кафе за краток временски период, може да почувствувате некои од следниве симптоми:
-
немир и анксиозност
-
вртоглавица и стомачни тегоби
-
раздразливост
-
несоница
-
забрзано чукање на срцето
-
тремор (тресење на рацете)
Ако се појават овие симптоми, можно е да сте повеќе чувствителни на кофеин и треба да размислите за намалување на внесот или целосно избегнување на кофеин.
Луѓето толерираат различни количини
Кофеинот не влијае исто на сите луѓе. Толеранцијата зависи од неколку фактори:
-
Генетика – одредени гени влијаат на тоа колку брзо телото го разградува кофеинот.
-
Навика – луѓето кои пијат кафе секојдневно можат да поднесат повеќе.
-
Здравствени состојби – лица со анксиозност, панично растројство, аритмија, висок крвен притисок или дијабетес може да бидат почувствителни.
-
Толеранција и сон – некои можат да пијат кафе и веднаш да заспијат, додека други остануваат будни подолго време.
Оптимален внес на кафе
Истражувањата покажуваат дека 3 до 4 шолји кафе дневно се сметаат за умерена и здрава количина за повеќето возрасни.
Овој внес може да помогне во:
-
подобрување на концентрацијата
-
зголемување на енергијата
-
поддршка на метаболизмот и фокусот
Кога да внимавате
Оваа количина не е препорачана за сите. Избегнувајте или ограничете го кофеинот ако:
-
сте чувствителни на кофеин
-
имате одредени здравствени состојби
-
не го поднесувате вкусот или ефектот на кафето
Со умереност и свесен пристап, кафето може да биде корисен и пријатен дел од секојдневието – пијалок што не само што ве разбудува, туку и го поддржува вашето здравје и расположение.
Извор: N1Ino
-
Хроника2 денаЕдногодишно бебе почина во кичевската болница, било донесено во тешка здравствена состојба, реанимација и медицинската помош не помогнале
-
Кичево22 часаОВР Кичево поднесе кривична пријава против поранешниот градоначалник, постапувал спротивно на законот за пожарникарство
-
Кичево1 ден„Венаки“ Кичево: Пристигнува гооолемиот „Black Friday“ со неверојатен попуст до -70% на цени на одредени производи од светски производители за санитарија и останата покуќнина
-
Хороскоп1 денХороскоп за вторник (25 ноември)
-
Хороскоп12 часаХороскоп за среда (26 ноември)
-
Македонија2 дена16 годишник од Охрид извршил обљуба врз 12 годишно девојче, видеото стигнало до уценувач
-
Хроника20 часаМлад затвореник од струшко починал, откако во тешка здравствена состојба бил донесен во Општата болница во Охрид
-
Временска прогноза21 часОд утре повторно нови обилни врнежи од дожд и засилен ветер, снегот ќе биде застапен на повисоките места од државата
