Lifestyle
Ако јадете премногу ориз, ова се последиците

Оваа житарка е основна храна во повеќе од 100 земји. Богата со магнезиум, селен, фосфор, манган и витамини од групата Б, може да биде здрав додаток на повеќето диететски режими. Сепак, тој е исто така богат со јаглехидрати, што е нешто што треба да го земете во предвид при планирањето на вашите оброци.
Кога станува збор за варен бел ориз, една шолја има 44,6 грама јаглени хидрати и 4,25 грама протеини, според Службата за земјоделски истражувања на Министерството за земјоделство на САД.
Истата количина варен кафеав ориз има 45,8 грама јаглени хидрати и 4,52 грама протеини. Последниот е исто така повисок со магнезиум, калиум и фосфор од белиот ориз, пренесува healthdigest.com.
„Реалноста е дека јадењето премногу јаглехидрати, вклучувајќи го и кафеавиот ориз, може да доведе до дијабетес“, вели професорот за исхрана Клајд Вилсон.
Но, што се случува кога јадете премногу ориз?
Гасови и надуеност
Д-р Таз Бхатија вели дека кафеавиот ориз може да предизвика надуеност, гасови, подригнување и варење кај некои луѓе. Може да предизвика воспаление поради високата содржина на јаглени хидрати. Некои поединци се чувствителни на јаглехидрати и може да доживеат варење откако ќе јадат цели зрна.
Кафеавиот ориз може да предизвика варење кај луѓето со прекумерен бактериски раст на тенкото црево (SIBO). Симптомите обично вклучуваат гадење, надуеност, дијареа, слаб апетит и абдоминална болка. Бхатиа предлага да го исфрлите кафеавиот ориз околу шест недели за да видите како реагира вашето тело, а потоа постепено повторно да го внесете во вашата исхрана.
Исто така, можно е да се чувствувате подуени само затоа што сте јаделе премногу ориз. Диететичарот Клои Меклод не препорачува повеќе од порција со големина на тупаница. Исто така, треба да избегнувате комбинирање на оризот со храна која содржи салицилати, амини или ферментирачки шеќери. Овие соединенија природно се наоѓаат во лукот, кромидот, кари, тавче грав, наут, праз, аспарагус и друга храна.
Ризик од дијабетес
Оризот има вредност на гликемичен индекс (ГИ) од 48-93. Оваа бројка го покажува ефектот на храната што содржи јаглени хидрати врз нивото на гликоза во крвта. Колку е поголем ГИ, толку повисоко ќе се зголеми нивото на шеќер во крвта. Белиот ориз содржи помалку влакна од кафеавиот ориз. Затоа, поверојатно е да влијае на нивото на шеќер во крвта и да го зголеми ризикот од дијабетес. Кафеавиот ориз, од друга страна, може да заштити од дијабетес.
Труење со арсен
Кафеавиот ориз можеби е поздрав од рафинираниот ориз, но сепак треба да внимавате на вашите порции. Двете сорти содржат природно соединение наречено арсен. Сепак, најголемиот дел од арсенот во оризот се наоѓа во слоевите од трици. Белиот ориз ги отстранува триците за време на обработката, па затоа има помалку арсен од кафеавиот ориз.
Со текот на времето, ова соединение може да се акумулира во вашето тело и да придонесе за срцеви заболувања, дијабетес и рак. И покрај овие ризици, не постојат федерални ограничувања за арсенот во оризот и другите прехранбени производи.
Целиот ориз, вклучувајќи ги и органските сорти, може да содржи до 80% повеќе арсен од обработениот ориз. За да бидете сигурни, исплакнете го темелно и згответе го користејќи шест чаши вода за секоја чаша ориз. Исцедете го вишокот вода и уживајте во садот. Овој метод на готвење може да ја намали концентрацијата на арсен за околу една третина.
/N1info
Lifestyle
Трикот за совршено сварени јајца

Варените јајца се едни од наједноставните и најхранливи оброци – богати со протеини, витамини и минерали. Но, речиси секој барем еднаш се сретнал со непријатната сиво-зелена жолчка или со лушпа што тешко се лупи.
За среќа, постои едноставен метод во четири чекори кој гарантира совршени резултати секој пат.
1. Почнете со студена вода
Јајцата најпрво се ставаат во тенџере, а дури потоа се прелеваат со ладна вода. Ако се додадат во веќе зовриена вода, многу полесно можат да се скршат.
2. Кратко вриење
Ставете го тенџерето на силен оган и почекајте водата да зоврие. Штом ќе почне да врие, тргнете од оган и веднаш покријте. Тајната е во тоа што јајцата не остануваат долго на висока температура, што ја спречува жолчката да добие зелена нијанса.
3. Времето е клучно
Должината на „стоење“ во топлата вода зависи од текстурата што ја посакувате:
-
4–5 минути → меко варени јајца
-
7–8 минути → средно варени
-
10–12 минути → тврдо варени
4. Ладна водена бања
Веднаш по варењето, исцедете ја топлата вода и јајцата потопете ги во сад исполнет со многу ладна вода и коцки мраз. Овој „шок“ ја прекинува термичката обработка и ја зачувува совршената текстура на жолчката и белката. Ако планирате да ги излупите, нежно потчукнете ги за да ја испукате лушпата и оставете ги во водата подолго време – потоа ќе се лупат лесно и рамномерно.
Извор: Nezavisne
Lifestyle
Никогаш не ставајте ја оваа храна во замрзнувач

Замрзнувачот често е „спасител“ кога сакаме да зачуваме остатоци од јадење или да го продолжиме рокот на траење на храната. Но, не секоја намирница е погодна за замрзнување – кај некои целосно се менува вкусот, текстурата и дури и хранливата вредност.
Пржена храна
По одмрзнувањето, пржената храна ја губи крцкавоста и станува мека и мрсна. Маслото се распределува нерамномерно и го уништува вкусот.
Јајца
Варените јајца стануваат густи и гумени, а нивниот вкус се менува на непријатен начин.
Зеленчук со многу вода
Краставици, зелена салата и слични зеленчуци ја губат цврстината и стануваат како каша. Доматите, исто така, го менуваат изгледот и вкусот по одмрзнувањето.
Компири
-
суров компир – никогаш не замрзнувајте! По одмрзнувањето станува чуден, со сладок вкус.
-
преработен компир (помфрит, крокети) – може да се замрзне без големи промени.
Млечни производи
Јогуртот и павлаката стануваат воденести или зрнести. Меките сирења (како крем сирење, бри) ја губат мазноста и добиваат грд изглед. Дури и тврдите сирења не остануваат исти ако подолго се чуваат во замрзнувач.
Тестенини и ориз
Варени тестенини и ориз после замрзнување стануваат лепливи и ја губат формата.
Извор: SD
Lifestyle
Применете ги овие едноставни трикови и облеката ќе мириса долго по перењето

Многумина се соочуваат со ист проблем: облеката изгледа чиста по перењето, но свежиот мирис многу брзо исчезнува. Понекогаш, дури и веднаш по сушењето, алиштата немаат арома каква што очекуваме. Причината често се крие во мали грешки при перењето. Со неколку едноставни навики, облеката може да остане миризлива, мека и свежа значително подолго.
Користете омекнувач во вистинско време
Една од најчестите грешки е додавањето омекнувач уште на почетокот од перењето, заедно со детергентот. Многу поефикасно е омекнувачот да се додаде кон крајот, при последното плакнење. На тој начин, неговиот мирис се задржува подолго на ткаенината.
Внимавајте на количината на детергент и омекнувач
Следете ги упатствата на пакувањето. Премногу детергент го отежнува плакнењето и остава траги на облеката, додека премалку не ја мие доволно. Истото важи и за омекнувачот – недоволна количина е едвај забележлива, а преголема може да предизвика непријатност или иритација на кожата.
Одберете соодветна температура
Температурата на перење има клучна улога. Пониските температури ја чуваат бојата и ја продолжуваат трајноста на материјалите. На пример, фармерките е најдобро да се перат ретко и, по можност, рачно – така го задржуваат својот облик и интензитет на бојата.
Сушете на свеж воздух, но не на директно сонце
Сушењето е исто толку важно колку и самото перење. Најдобро е алиштата да се сушат на свеж воздух, но да се избегнува директната сончева светлина, бидејќи таа ги избледува боите. Сушењето во сенка е идеално решение – облеката останува мека, со пријатен мирис и без оштетувања.
Не заборавајте на машината за перење
Ако алиштата и понатаму имаат непријатен мирис по перењето, проблемот може да е во самата машина. Редовното чистење, како и проверката дали правилно ја загрева водата, често го решаваат овој проблем и го подобруваат квалитетот на перењето.
Извор: SD
-
Хроника10 часа
Вчера утро на магистралниот пат Кичево-Охрид се случила трагична сообраќајка каде животот го загуби младо момче од кичевско
-
Хороскоп1 ден
Хороскоп за понеделник (6 октомври)
-
Кичево12 часа
Денес се одбележува 82 години од најкрвавата битка кај с.Кленоец кичевско, додека на денешен ден загинал и Јосиф Јосифовски-Свештарот
-
Временска прогноза1 ден
Од утре повторно дождливо време, додека на планините и планинските превои не е изклучена можноста за нов снег
-
Хороскоп38 минути
Хороскоп за вторник (7 октомври)
-
Македонија7 часа
Од вечерва горивата со намалена цена за литар