Следете не

Магазин

Apple Intelligence носи нови функции на iPhone, интеграција ChatGPT и повеќе

Објавено пред

на

На WWDC 2024, Apple го претстави Apple Intelligence, што носи подобрувања во Siri и интеграција со ChatGPT. Новите алатки за вештачка интелигенција во iOS 18, iPadOS 18 и macOS Sequoia ја подобруваат продуктивноста, овозможувајќи поприродни гласовни команди, напредни функции на камера, е-пошта и функции за фотографии

Apple Intelligence, долгоочекуваниот подлабок напад на Apple во вештачката интелигенција, дебитираше на светската конференција за програмери (WWDC) на компанијата во понеделникот. Оваа технологија ќе биде интегрирана во iOS 18, iPadOS 18 и MacOS Sequoia, а технологијата ChatGPT од OpenAI ќе биде уште подлабоко поврзана со овие платформи.

Apple со години користи вештачка интелигенција во своите производи, но широката популарност на ChatGPT стави поголем акцент на генеративната вештачка интелигенција – модели обучени на големи количини на податоци кои можат да создаваат содржина како одговор на прашања. Додека ривалите како Samsung, Google и Microsoft веќе ја вградија оваа технологија во нивните водечки производи, сите беа желни да видат како Apple ќе донесе генеративна вештачка интелигенција на своите производи. На WWDC 2024, конечно добивме одговор.

Apple Intelligence и новиот Siri

Разбирањето на личниот контекст при одговарање и извршување на задачите е голем дел од пристапот на компанијата со Apple Intelligence. Apple ја користи оваа тактика за да ги разликува своите напори за вештачка интелигенција од оние што претходно ги најавуваа конкурентите. На пример, компанијата објасни како Apple Intelligence може да разбере повеќе фактори како сообраќајот, вашиот распоред и вашите контакти за да ви помогне да сфатите дали можете да стигнете до некој настан на време.

Apple исто така започна дел од презентацијата посветен на вештачката интелигенција со акцент на приватноста. Тие објаснија колку од нивните модели со вештачка интелигенција работат на уредот, кој генерално се смета за поприватен бидејќи информациите не мора да патуваат преку Интернет. Кога задачата бара поголеми модели, Apple ќе користи систем наречен Private Cloud Compute. Кога е потребно, задачите за кои е потребна поголема компјутерска моќ ќе се извршуваат на сервери специјално создадени од Apple и работат на Apple Silicon. Apple Intelligence ќе одлучи дали задачата може да се обработи на уредот.

Подобрувања на Siri

Siri е голем дел од иницијативата за вештачка интелигенција на Apple. Гласовниот асистент станува поприроден, релевантен и персонализиран со ова ажурирање. Ќе можете да зборувате на природен јазик, а Siri треба да ве разбере дури и ако нешто не е добро кажано. Бидејќи го разбира контекстот, можете да поставувате дополнителни прашања, а Siri ќе знае што мислите. Виртуелниот асистент на Apple ќе поддржува и внесување текст.

Siri ќе ви помогне да го користите вашиот iPhone со тоа што ќе може да одговара на прашања за одредени функции на телефонот. Во текот на следната година, се очекуваат повеќе ажурирања на Siri. Се стекнува со способност за преземање активности врз основа на она што е на екранот на вашиот телефон, што звучи слично на надградената верзија на Gemini што Google ја објави минатиот месец. Еден пример може да вклучува додавање нечија адреса на неговата контакт-картичка откако ќе ја примите преку текстуална порака.

Siri ќе може да презема активности во апликациите, како што е споделување фотографии во ваше име и да може да го користи вашиот личен контекст за да ви помогне да ги завршите задачите. Ако го прашате кога ќе слета летот на вашата сакана, на пример, ќе ги спореди информациите за летот што можеби ви биле испратени преку текстуална порака или е-пошта. Siri ќе може да вклучи и други информации, како што се претстојните резервации за ручек, па можете да ја прашате колку време ќе биде потребно за да стигнете од аеродром до ресторан без да се префрлате помеѓу апликациите.

Неколку од новите функции во Apple Intelligence се фокусирани на продуктивноста, слично на алатките што ги видовме од Google и Microsoft во текот на изминатата година. Apple Intelligence може на пр. ви помага да препишувате е-пошта во различни стилови и може да ги потенцирате и сумирате приоритетните известувања. Има и алатка за лекторирање што проверува работи како граматика и избор на зборови.

Овие т.н Writing Tools ќе бидат достапни во iOS 18, iPadOS 18 и MacOS Sequoia преку апликации како Notes, Mail, Pages и апликации од трети страни.

Генерирање слики и продуктивност

Како и Microsoft и Google, Apple исто така сака да користи вештачка интелигенција за уредување на вашата е-пошта. Новата функција наречена Priority Messages ќе ги прикаже најитните е-пошта, како авионски билети, и ќе можете да гледате резимеа на е-пошта без да ја отворите пораката.

Што се однесува до известувањата, приоритетните предупредувања ќе се појавуваат на врвот, а ќе има и известувања кои ви помагаат брзо да добиете синопсис на важни известувања на прв поглед.

Како што се очекуваше, исто така ќе можете да креирате емотикони во лет со нова алатка наречена Genmoji. Ова ви овозможува да креирате приспособени емотикони врз основа на внесување текст, вклучувајќи ја и можноста да креирате Genmoji на пријателите или семејството врз основа на нивните фотографии.

Apple исто така воведува генератор на слики наречен Image Playground. Можете да изберете теми, додатоци, места и слично, и тие елементи ќе бидат додадени на вашето игралиште. Ако имате нешто конкретно на ум, можете да внесете идеја за да го додадете на вашето игралиште.

Постојат три стила за генерирање слики: скица, илустрација и анимација. Бидејќи го разбира вашиот контекст, ќе дава и предлози. Image Playground е достапно како апликација, но ќе биде интегрирано и во апликации како Messages. Сите слики се креирани на уредот.

Апликацијата Notes добива нова алатка наречена Image Wand, која ви овозможува да заокружите груба скица во белешка и да го отворите Image Playground за да создадете пореална слика. Исто така, ќе можете да снимате, препишувате и сумирате аудио во апликацијата Белешки.

Apple Intelligence исто така може да преземе активности во ваше име. Ќе можете да побарате од него да ви прикажува датотеки од минатата недела, да пушти подкаст што некој пријател или близок ви го испратил пред некој ден и многу повеќе.

Интеграција со ChatGPT

Апликацијата „Photos “ добива и подобрена функционалност за пребарување што ви овозможува да пронајдете специфични слики користејќи природен јазик врз основа на општи описи, како што е „Маја на скејтборд во кошула со принт со боја“. Google објави слична функција за Google Photos минатиот месец. Има и нова алатка за чистење на позадината на сликата, која звучи слично на функциите Magic Editor и Generative Edit од Google и Samsung.

Една од поуникатните карактеристики е можноста за создавање приказни во апликацијата Фотографии со внесување опис. На пример, можете да креирате филм со меморија заснован на „сè што јадевме во Јапонија“ или „минатото лето во нашата градина“ за да одговараат на фотографиите што одговараат на тие описи.

Apple исто така соработува со OpenAI за да го интегрира ChatGPT во iOS 18, iPadOS 18 и MacOS Sequoia. Ако користите Siri, на пример, виртуелниот асистент на Apple ќе може да ја искористи стручноста на ChatGPT кога треба да одговори на одредено прашање. На пример, ако сакате да знаете кои растенија би изгледале убаво на вашиот двор, можете да фотографирате и Siri може да користи ChatGPT за да го даде одговорот.

Важно е да се напомене дека Apple ќе ве праша дали сакате да користите ChatGPT пред да ја користите услугата за да добиете одговор.

Најавата на Apple следи по слични потези на Samsung, Google, Microsoft и OpenAI. Во јануари, Самсунг објави колекција на нови функции за вештачка интелигенција наречена Galaxy AI за своите телефони Galaxy. Galaxy AI, кој дебитираше во серијата Galaxy S24, вклучува алатки кои можат да преведуваат телефонски повици во реално време, да ги бришат и менуваат објектите на фотографиите и да гледаат видео клипови во бавно движење.

На почетокот на 2024 година, Google го објави Circle to Search, функција за телефони со Android што ви овозможува да започнете пребарување на Google со едноставно заокружување или цртање на ставка прикажана на екранот. На својата I/O конференција минатиот месец, Google покажа како неговиот Gemini Assistant ќе може да разбере повеќе за апликациите што се користат. Microsoft, исто така, претходно воведе слични алатки за продуктивност со вештачка интелигенција за да го собере контекстот од е-поштата, известува CNet.

Магазин

Adobe ги зголеми изгледите за оваа година, акциите скокнаа за 15%

Објавено пред

на

Американската софтверска компанија Adobe ги зголеми очекувањата за деловните резултати за 2024 година, откако се поголем број корисници почнаа да ги користат алатките засновани на вештачка интелигенција (AI) на компанијата.

Компанијата објави раст на приходите од 10,2 отсто до 5,31 милијарди долари во фискалниот втор квартал, нешто над пазарниот консензус.

На основа на сегменти, Digital Media забележа раст на приходите од 11,3 отсто на 3,91 милијарди долари, надминувајќи ја консензуалната проценка од 3,89 милијарди долари. Нето нови, повторливи приходи во сегментот достигнаа 487 милиони долари, додека во изминатите 12 месеци повторливиот приход во овој сегмент, кој вклучува алатки како Photoshop и Illustrator, достигна 16,3 милијарди долари.

Бизнис сегментот Digital Experience, кој вклучува маркетинг и аналитички софтвер, имаше приход од 1,33 милијарди долари, што претставува зголемување од 8,6 проценти. Сегментот на претплата изгуби 1,20 милијарди долари приход, што е за 13 отсто повеќе.

Прилагодената заработка по акција (EPS) достигна 4,48 долари за кварталот, надминувајќи ја консензуалната проценка од 4,39 долари.

Adobe ја зголеми својата прогноза за целата година – сега очекува приход од 21,40 до 24,50 милијарди долари, што е повеќе од претходната прогноза од 21,30 до 21,50 милијарди долари и консензусната проценка од 21,46 милијарди долари.

/SeeBiz

Прочитај повеќе...

Гејминг

Microsoft Flight Simulator 2024 излегува на 19 ноември

Објавено пред

на

Microsoft Flight Simulator 2024 доаѓа на Xbox и PC на 12 ноември. Следниот дел од легендарната франшиза ќе вклучува возење со балон на топол воздух, гаснење пожари и многу повеќе.

За време на изложбата за игри на Xbox, развивачот на Microsoft Flight Simulator 2024 Asobo покажа комерцијални летови, авионски амбулантни возила, па дури и воздушни реклами. Asobo работи на додавање разновидни нови авиони во играта, па дури ќе можете да летате како дел од тимот за пребарување и спасување или да помагате во земјоделската авијација и гаснењето пожари. Asobo исто така има работено на додатоци како што се воздушни трки, скокање со падобран, па дури и ВИП услуги.

Microsoft Flight Simulator 2024 дебитира на Xbox Series S/X и PC на 19 ноември.

Извор: TheVerge

Прочитај повеќе...

Хороскоп

Хороскоп за сабота (15 јуни)

Објавено пред

на

ОВЕН
Неочекувани препреки ќе излезат неочекувано на вашиот пат. Но немојте да паничите. Тоа не е лоша среќа, само потсетување да го успорите вашето темпо и да здивнете. Напредокот кој долго го очекувате се наоѓа пред вас, очекувајте напредување до 29 Септември. Искористете го овој ден за да размислите добро за вашиот следен чекор.

БИК
Ќе морате да откажете некое ваше патување и да преиспитате некој план на професионално ниво. Време е да се ослободите од сето она кое ве кочи во секојдневниот живот. Вие сте личност која поседува свои одредени навики и понекогаш вашиот ум работи многу побрзо од тоа што вашето тело може да престигне. Искористете го овој ретрограден период да се ослободите од нештата од минатото кои ви го отежнуваат секојдневието и да се насочите кон иднината.

БЛИЗНАЦИ
Иако важите за социјална пеперутка која е постојано зборлеста и енергична, време е да ги ставите вашите крилја на краток одмор, започнувајќи од денес. Време е да се посветите на себе. Можеби сеуште не забележувате колку очајно вашата душа бара од вас да се исклучите од секојдневните обврски кои ве преоптеретуваат и да си дадете малку пауза и одмор, а сега е вистинскиот период за тоа.

РАК
Денес е ден кога морате да се посветите на подлабоко размислување за нештата кои ве опкружуваат. Можно е да посакувате подлабоко поврзување и чувство на поголема сигурност со вашиот партнер. Многу Ракови во овој период ќ се чувствуваат дека мораат да прават компромиси на љубовен план. Бидете внимателни пред да прифатите сешто, размислете добро.

ЛАВ
Претерано трошење може да ве доведе до проблеми. Ако чекавте некој знак кој ќе ви даде до знаење дека е време да се ослободите од својата лоша навика – ова е тој!
Време е да се посветите на вашето здравје, тело и благосостојба. Денес е одличен ден да започнете со тренинзи кои долго време ги одложувате. Еднаш кога вашето тело ќе го почувствува движењето ќе почнете повторно да се чувствувате енергично и активно.

ДЕВИЦА
Ако сте одложиле некој креативен проект поради тоа што сте се препуштиле на некоја романтична авантура, сега е време да се вратите назад во колосек. Поставете реалистични очекувања. Престанете да се трудите да ги пронајдете одговорите на сите прашања и препуштете се на спонтаноста.

ВАГА
Ако некои деловни работи ве прават да се чувствувате неорганизирано и без баланс, денес е идеалниот ден да доведете се во совршен ред. Ако сте избегнувале одредени разговори со вашето семејство, сега е идеалниот период да ги изнесете на површина. Можеби ќе посакате да избегнете разговор околу поделбата на одредени активности, но не плашете се и отворено зборувајте за вашите планови кои веројатно можат да подобрат многу нешта.

ШКОРПИЈА
Внимавајте на вашите реакции на вербално ниво, можеби реагирате премногу бурно на некои обични нешта. Вашите зборови имаат голема тежина и можат да имаат трајни последици, добро размислете пред да кажете нешто. Кога ќе почувствувате наплив на негативни чувства, насочете се на нешто кое ве опушта и ви го намалува стресот.

СТРЕЛЕЦ
Наместо да размислувате за тоа што губите кога вложувате во вашите цели, размислувајте за тоа колку повеќе ќе добиете, не се изгледа толку негативно. Внимавајте на вашите навики на трошење и бидете порационални со вашите финансии затоа што од нив зависи вашиот успех и остварувањето на вашата посакувана цел. Останете мотивирани, не плашете се да сонувате големо.

ЈАРЕЦ
Вие сте одлични во поставување и остварување цели, но сега е одличен период да застанете и да направите евалуација на тоа кои се вашите долгорочни планови. Овој период е одличен за да направите ретроспектива на вашиот развој. Помеѓу вашите приоритети на деловен план не заборајвате да си посветите време и на себеси.

ВОДОЛИЈА
Ако сте чекале поволен период да здивнете од работата и да се посветите на сопствените желби, денес е одличен ден за тоа. Времето за самите себе ќе биде вистинско освежување за вашите мисли и ќе направии да се преиспитате себеси и вашите желби. Сега е идеален период да се псоветите на медитација и спиритуална практика.

РИБИ
Можно е да забележите некои пропусти во некој ваш проект или нешто на кое сте работеле долго, но немојте да трошите време на нивно исправање. Некои нешта не изгледаат толку лошо колку што мислите. Оставете ги другите да превземат одговорност за сопствените акции а вие продолжете да се фокусирате на себеси и сопствената работа.

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Магазин2 часа

Adobe ги зголеми изгледите за оваа година, акциите скокнаа за 15%

Американската софтверска компанија Adobe ги зголеми очекувањата за деловните резултати за 2024 година, откако се поголем број корисници почнаа да...

Гејминг3 часа

Microsoft Flight Simulator 2024 излегува на 19 ноември

Microsoft Flight Simulator 2024 доаѓа на Xbox и PC на 12 ноември. Следниот дел од легендарната франшиза ќе вклучува возење...

Хороскоп15 часа

Хороскоп за сабота (15 јуни)

ОВЕН Неочекувани препреки ќе излезат неочекувано на вашиот пат. Но немојте да паничите. Тоа не е лоша среќа, само потсетување...

Временска прогноза16 часа

Метео анализа за лето 2024, пред нас пеколни горештини но и временски непогоди, ова се информациите

Со оглед на тоа дека летото сеуште календарски не е започнато, а од друга страна веќе се соочивме со првиот...

Lifestyle1 ден

Се почесто се појавуваат комарци и крлежи. Еве како да се заштитите ова лето

Комарците и крлежите можат да пренесат векторски болести кои се пренесуваат и се почесто се појавуваат. Лајмската болест е заразна...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за петок (14 јуни)

ОВЕН Денес, ќе добивате разни сигнали од луѓе со кои работите и пријатели, па затоа не е изненадувачки што ќе...

Магазин2 дена

Никогаш не би погодиле: Дали знаете што значи зборот „Google“?

Google е основан во 1998 година од компјутерските научници Лари Пејџ и Сергеј Брин – но дали знаете што всушност...

Магазин2 дена

Apple објави нова листа на застарени уреди

Apple објави нова листа на уреди за кои ја прекинува поддршката. Меѓу нив беа iPhone 5S, 21,5″ iMac и шестата...

Технологија2 дена

„nVIDIA“ го престигна „Apple“ и стана втора највредна компанија во светот

Nvidia достигна рекордни височини и ја надмина границата од 3 трилиони долари. Со тоа го престигна Apple и стана втора...

Спорт2 дена

На првиот контролен меч против Црна Гора, футсал Македонија победи, додека вториот се игра утре после пладне

Македонската А футсал репрезентација забележа победа на првиот контролен натпревар против Црна Гора. Дуелот одигран во Никшиќ мина во наша...

НАЈЧИТАНИ