Следете не

Lifestyle

Бангладеш: Откриено како да се претвори пластиката во ванила

Објавено пред

на

Научниците во Бангладеш откриле начин како да се претвори употребената пластична амбалажа во арома на ванила, користејќи генетски модифицирани бактерии.

Тоа производство на ароми може да помогне во рециклирањето да стане атрактивно и привлечно, пишува Гардијан.

Јоана Садлер од Универзитетот во Единбург, која ја спроведе оваа акција, рече дека ова е прв пример за употреба на биолошки систем за обработка на пластичен отпад во вредна индустриска хемикалија и дека има многу возбудливи последици за циркуларната економија.

„Нашата работа ја оспорува перцепцијата на пластиката како проблематичен отпад и наместо тоа ја демонстрира неговата употреба како нов ресурс на јаглерод од кој може да се произведуваат производи со висока вредност“, додаде Садлер.

Поттикнување на подобро собирање и употреба на пластика е клучно решение за глобалниот проблем на загадувањето со пластика.

Ванилата е широко користена во индустријата за храна и козметика и е важна хемикалија која се користи во производството на фармацевтски производи, производи за чистење и хербициди.

Глобалната побарувачка расте, а во 2018 година изнесува 37 000 тони, што далеку го надмина снабдувањето со природни зрна ванила.

Во моментов, околу 85 проценти од ванилин се синтетизира од хемикалии добиени од фосилни горива.

Околу 1 милион пластични шишиња се продаваат секоја минута ширум светот и само 14 проценти се рециклираат.

За жал, голем процент пластични шишиња завршуваат во океаните. Најновите истражувања покажаа дека шишињата се втор најчест вид пластично загадување во океаните, по најлонските кеси.

Lifestyle

10 грешки што го расипуваат вашиот домашен сладолед – и како да ги избегнете

Објавено пред

на

Фото: Prchi Palwe @ unsplash

Правењето домашен сладолед дома може да биде задоволство, но често резултатот не е како што очекувате. Најчестите проблеми настануваат поради неколку едноставни грешки. Во продолжение ви ги прикажуваме 10-те најчести грешки и како да ги избегнете за секогаш да имате кремаст и вкусен сладолед.

1. Формирање на ледени кристали

. Проблемот настанува кога водата во смесата полека се замрзнува, што создава големи кристали од мраз
. Решение: Уверете се дека садот на машината за сладолед е целосно замрзнат. Користете стабилизатори како ¼ лажичка желатин или пектин на 500 мл база

2. Сладоледот е тврд како камен

. Причина: Премногу вода или недоволно масти и шеќер
. Решение: Додадете 1–2 лажици алкохол (вотка или рум) на 500 мл база, или користете повеќе павлака или жолчки од јајца за помека текстура

3. Сладоледот е мек и премногу течен

. Причина: Недоволно време на замрзнување, премногу шеќер или алкохол
. Решение: Смесата треба да биде изладена на најмалку 4°C пред мешање. Намалете ја содржината на шеќер за 10–20% доколку е потребно

4. Коагулирана (згрутчена) база

. Причина: Јајцата се загреваат пребрзо или на премногу висока температура
. Решение: Загрејте ја смесата на тивок оган со постојано мешање. Ако се згрутчи, процедете ја и ставете ја веднаш во фрижидер

5. Безвкусен сладолед

. Причина: Ниска температура го намалува вкусот, или вкусовите не се доволно развиени
. Решение: Користете квалитетни состојки и оставете ја основата во фрижидер од 4 до 24 часа пред мешање

6. Премногу замрзнат сладолед

. Причина: Изложеност на воздух што создава мраз на површината
. Решение: Чувајте го сладоледот во херметички затворен сад со пластична фолија притисната на површината

7. Нерамномерна распределба на додатоци

. Причина: Чоколадо, јатки или овошје се додадени прерано или се претешки
. Решение: Додајте ги во последните неколку минути од мешањето за рамномерно распоредување

8. Пресладок или преблаг сладолед

. Причина: Неточни мерења или игнорирање на ефектот на замрзнување врз вкусот
. Решение: Пробајте ја основата пред замрзнување и прилагодете го шеќерот. Запомнете: замрзнувањето ја намалува перцепцијата на сладост

9. Масна или мрсна текстура

. Причина: Прекумерно матење или премногу маснотии во рецепт
. Решение: Избегнувајте претерано мешање и одржете рамнотежа помеѓу маснотиите и водата

10. Проблеми при матење

. Причина: Топла смеса, недоволно замрзнат сад или преполн апарат
. Решение: Садот треба да биде темелно замрзнат, а основата добро изладена. Не го преполнувајте апаратот – наполнете го до две третини

Извор: B92

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Не ги ставајте овие овошја и зеленчуци во фрижидер – еве зошто

Објавено пред

на

Фото: Jacopo Maiarelli @ unsplash

Правилното складирање на овошјето и зеленчукот може значително да влијае на нивната свежина, вкус и трајност. Иако фрижидерот често се смета за најсигурно место за чување на храна, тоа не важи за сите намирници. Некои овошја и зеленчуци подобро се одржуваат на собна температура – и токму тука се прават најчестите грешки.

Зошто доматите не треба да се чуваат во фрижидер?

Доматите се еден од најчесто користените сезонски производи, но нивното чување во фрижидер е грешка што ја прават многумина. Ниските температури негативно влијаат на текстурата и вкусот на доматите. Студот ги забавува хемиските реакции кои се одговорни за развојот на нивната арома, па затоа тие стануваат безвкусни и водени.

Идеално складирање: Доматите треба да се чуваат на собна температура, далеку од директна топлина (како шпорет или рерна). Пожелно е да се распоредат во плиток сад, без да се преклопуваат, за да се овозможи циркулација на воздух и да се избегне притисок врз нивната чувствителна кора.

Совет: Ако доматите имаат стебло, поставете ги наопаку – со стеблото надолу. Тоа помага да се намали ризикот од влага и контаминација.

Овошја и зеленчуци што не сакаат студ

Покрај доматите, има и други намирници кои подобро се одржуваат надвор од фрижидер:

  • Авокадо – Треба да се чува на собна температура додека не омекне. Потоа може да се стави во фрижидер за да се забави понатамошното зреење.

  • Банани – Фрижидерот предизвикува нивната кора да потемни и го менува вкусот. Чувајте ги на собна температура.

  • Компири – Студот го претвора скробот во шеќер, што влијае на вкусот и текстурата. Идеална е темна, ладна и сува просторија со температура од 7–10°C.

  • Кромид и лук – Влажноста во фрижидерот поттикнува мувла. Најдобро е да се чуваат на суво и проветрено место, далеку од влага.

  • Праски, крушки, јаболка, сливи, манго – Овие овошја треба да се чуваат на собна температура додека не зрееат. Кога ќе омекнат, може кратко да се стават во фрижидер.

  • Ананас, дињи и лубеници – Целите плодови е најдобро да се чуваат надвор од фрижидер. По сечењето, мора да се складираат во фрижидер за да се спречи расипување.

Пазете се од етилен

Некои овошја – како домати, банани, јаболка и авокадо – испуштаат етилен, гас што го забрзува зреењето. Овие производи треба да се чуваат одвоено од чувствителни намирници како што се краставици, брокула или лиснат зеленчук.

Заклучок

Со неколку едноставни навики можете значително да го продолжите рокот на траење и да го зачувате вкусот на овошјето и зеленчукот. Чувајте ги на собна температура, избегнувајте непотребна влага и обрнувајте внимание на тоа кои намирници влијаат една на друга. На тој начин ќе го извлечете максимумот од секој плод што ќе го внесете во кујната.

Извор: Kurir

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Топлотниот бран може да биде смртоносен за кучињата оставени во автомобил – еве како да ги заштитите

Објавено пред

на

Фото: Emerson Peters @ unsplash

Во летните денови, температурите во автомобилите можат да достигнат опасно високо ниво за само неколку минути – и тоа е сериозна закана за домашните миленици, особено кучињата. Иако многумина мислат дека „само неколку минути“ не се страшни, вистината е сосема поинаква.

Смрт може да настане за само 20 минути

Според британски податоци, оставено куче во затворен автомобил може да доживее топлотен удар и да почине во рок од 20 минути. Внатрешноста на возилото се загрева значително побрзо од надворешната температура, дури и кога прозорците се малку отворени. Кучињата не можат ефикасно да ја регулираат телесната температура како луѓето – нивното ладење се базира на задишување и потење низ шепите, што не е доволно во екстремни услови.

Закони и казни

Во некои земји, како Велика Британија, сопствениците можат да се соочат со сериозни правни последици ако остават куче во автомобил и тоа претрпи штета – вклучувајќи казни до 20.000 фунти или дури шест месеци затвор.

Како да го заштитите вашето куче при патување?

Организациите за безбедност предлагаат неколку практични совети:

Оставете го кучето дома ако не мора да го носите со себе во топли денови.
Носете свежа вода и сад за пиење кога патувате.
Осигурете проветрување и сенка во автомобилот.
Никогаш не оставајте куче само во автомобил, без разлика колку кратко мислите дека ќе ве нема.
Користете безбедносна опрема, како кафез или специјален појас за кучиња.
Правете редовни паузи за освежување на животното.
• Ако забележите знаци на прегревање (задишување, слабост, повраќање, дезориентација), веднаш застанете и дадете вода, а потоа побарајте ветеринарна помош.
• Во случај на итност, контактирајте полиција или ветеринар ако видите загрозено животно во паркирано возило.

Како да препознаете топлотен удар кај куче?

Симптоми на сериозно прегревање вклучуваат:

  • Тешко и забрзано дишење

  • Прекумерна жед

  • Заматен или стаклен поглед

  • Треска, слабост, па дури и колапс

  • Повраќање или дезориентација

Во такви случаи, итната реакција може да му го спаси животот на миленикот.

Заклучок:
Оставено животно во автомобил може да настрада многу побрзо отколку што мислите. Дури и ако надворешната температура не ви изгледа екстремна, во затворен автомобил таа се зголемува драстично. Размислете двапати пред да го оставите кучето само, дури и на неколку минути. Во жешките денови, најбезбедно е – да остане дома.

Ако ти треба и мета опис, SEO-наслов или предлог клучни зборови, слободно кажи.

Извор: BUG

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Хороскоп3 часа

Хороскоп за четврток (24 јули)

ОВЕН Можеби имате трема пред новиот деловен почеток и потребно ви е некое време да се опуштите. Поволен ден за...

Македонија7 часа

СВР Тетово спречи девојка да си го одземе животот, лишен од слобода маж поради сомнение за посредување на проституција

Полициски службеници од СВР Тетово спасија млада девојка која сакала да скокне од прозорец на мотел во Тетово и да...

Македонија15 часа

УЈП со важно соопштение за авто-такси превозниците

Управата за јавни приходи истакна важно соопштение, кое гласи:

Македонија16 часа

Страшен билансот на македонските патишта, за два дена 1293 сообраќајни прекршоци, 305 за брзо возење

Во текот на првите два работни дена од оваа недела (21 и 22 јули 2025г.) во рамки на засилените сообраќајни...

Хороскоп1 ден

Хороскоп за среда (23 јули)

ОВЕН Не сте осамени, имате на кого да се потпрете и се обидувате да најдете најдобар можен начин да се...

Кичево2 дена

(ФОТО+ВИДЕО) Изгасен голем пожар во близина на с.Белица, ТППЕ и граѓаните спречија поголема катастрофа!

Предмалку штотуку беше ставен во контрола разбеснат пожар кој избувна во близина на с.Белица кичевско. По пријавата на граѓани, ТППЕ...

Lifestyle2 дена

10 грешки што го расипуваат вашиот домашен сладолед – и како да ги избегнете

Правењето домашен сладолед дома може да биде задоволство, но често резултатот не е како што очекувате. Најчестите проблеми настануваат поради...

Магазин2 дена

ChatGPT достигнува 2,5 милијарди дневни барања

Наглиот пораст на корисници претставува сериозна конкуренција за Google ChatGPT секој ден прима над 2,5 милијарди барања, од кои 330...

Магазин2 дена

Google откри како ќе изгледа Pixel 10 – нова камера и редизајн? (ВИДЕО)

Официјалното претставување е закажано за 20 август Google повторно ја следи својата традиција – со рано откривање на изгледот на...

Магазин2 дена

Дали Nokia се враќа на пазарот на паметни телефони?

• Легендарниот бренд Nokia нема целосно да се повлече од светот на мобилните телефони и сè уште има амбиции да...

НАЈЧИТАНИ