Следете не

Lifestyle

Без хемикалии и бои: Како природно да добиете виолетови велигденски јајца

Објавено пред

на

Доколку сакате оваа Велигден да изненадите со уникатна боја на јајцата, можете да добиете прекрасна виолетова нијанса – од лаванда до индиго – без користење хемиски бои. Потребна е само една природна состојка: сушен хибискус.

Состојки:

• 6 тврдо варени јајца на собна температура
• 950 ml вода
• 950 гр сушени цветови од хибискус
• 1 лажица дестилиран бел оцет (на секои 240 ml течност)
• Малку масло
• Хартиени крпи

Постапка за боење:

• Во тенџере ставете 950 ml вода и 950 гр сушен хибискус. Оставете да зоврие на средно-силен оган.
• Намалете ја температурата на минимум, покријте и оставете да се вари 15–30 минути, сè додека течноста не добие потемна боја од посакуваната.
• Капнете неколку капки на бел сад за да ја проверите бојата, па тргнете од оган и оставете да се излади на собна температура.
• Процедете ја смесата низ сито, добро притискајќи за да извлечете што повеќе течност.
• За секои 240 ml добиена течност, додадете 1 лажица бел оцет и промешајте.

Боење на јајцата:

• Во средна чинија ставете ги тврдо варените јајца. Внимателно истурете ја изладената боја врз нив, осигурувајќи се дека се целосно покриени.
• Ставете ја чинијата во фрижидер неколку часа или преку ноќ, додека не ја добиете саканата нијанса.
• Извадете ги јајцата, исушете ги со хартиени крпи. За поинтензивна боја, можете да ги потопите уште еднаш, сушејќи ги меѓу секое потопување.

Финален сјај:

• Кога ќе бидат обоени, нежно втријте малку масло во секое јајце и избришете со чиста хартиена крпа.
• Чувајте ги обоените јајца во фрижидер до нивна употреба.

Оваа природна метода не само што е безбедна и еколошка, туку резултира и со уникатни, елегантни јајца кои ќе бидат вистински украс на велигденската трпеза.

Извор: B92

Lifestyle

Како брзо да го отпушите одводот без хемикалии: трик со топла вода и течност за садови

Објавено пред

на

Фото: Steven Ungermann @ unsplash
Фото: Steven Ungermann @ unsplash

Затнатиот одвод е чест проблем во секое домаќинство — водата престанува да се исцедува, а мијалникот почнува да испушта непријатни звуци и мириси. Наместо повторно да се потпирате на неефикасни мешавини од сода бикарбона и оцет, постои многу поедноставно и поефикасно решение.

Зошто одводите се затнуваат

Причината е секојдневното наталожување на маснотии, остатоци од храна и детергенти во цевките. Со текот на времето, тие формираат слој што ја блокира водата и предизвикува непријатен застој.

Иако комбинацијата од сода бикарбона и оцет е популарна за природно чистење, експертите предупредуваат дека таа не е ефикасна против маснотии. Причината е што содата е база, а оцетот киселина — нивната реакција создава само вода со малку сол, без вистински ефект за растворање на маслото во одводот.

Едноставно решение со течност за садови

Она што навистина функционира е топла вода во комбинација со течност за миење садови. Детергентот е создаден да ги разградува маснотиите и маслото, а топлината помага да се олабават наслагите во цевките.

Еве како:

  1. Загрејте околу 250 до 500 мл вода (околу 250–500 мл).

  2. Додадете околу 120 мл течност за миење садови.

  3. Оставете ја мешавината да отстои неколку минути.

  4. Истурете ја топлата смеса внимателно во одводот.

  5. Почекајте неколку минути и проверете дали водата тече побрзо.

Ако забележите подобрување, но водата сè уште се исцедува побавно од вообичаено, повторете го процесот уште еднаш или двапати.

Резултат

По неколку минути, ќе видите како водата повторно непречено се исцедува, а мијалникот останува чист и функционален — без употреба на скапи и агресивни хемикалии.

Извор: B92

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Како да препознаете вистинско маслиново масло – едноставен трик што секој може да го направи дома

Објавено пред

на

Фото: Dimitri Karastelev @ unsplash
Фото: Dimitri Karastelev @ unsplash

Маслиновото масло е едно од највредните и најкористените производи во секое домаќинство. Но, токму поради неговата популарност, на пазарот често се појавуваат фалсификати и мешавини со поевтини растителни масла. Експертите предупредуваат дека дури и производи кои се рекламираат како „екстра девствено“ не секогаш се вистински.

Вкусот открива многу

Ако вкусот на маслото е премногу благ или потсетува на сончогледово масло, тоа е јасен знак дека се работи за разреден или индустриски преработен производ. Вистинското маслиново масло има лесно горчлив и пикантен вкус кој останува на непцето.

Бојата не е секогаш показател

Домашното маслиново масло не мора да биде совршено бистро. Често е малку заматено, со златно-зелени нијанси, особено кога се гледа на природна светлина. Напротив, претерано проѕирно масло со униформна боја може да биде преработено и да содржи адитиви.

Внимавајте на цената и пакувањето

Квалитетното маслиново масло ретко е евтино. Ако цената е сомнително ниска, тоа најчесто значи дека производот е мешавина или не е од вистинско потекло. Проверете ја декларацијата – вистинските производители секогаш наведуваат од каде потекнува маслото и кога е произведено.

Домашен тест за проверка

Наједноставниот начин да проверите дали маслото е природно е следниот:
Ставете мала количина во фрижидер на неколку часа. Ако маслото се згрутчи или стане густо, тоа е добар знак дека е вистинско маслиново масло. Ако остане целосно течно, веројатно содржи примеси од други масла.

Извор: RTCG

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Совршена кајгана за неколку минути: Тајната состојка што прави чуда

Објавено пред

на

Фото: Imad 786 @ unsplash
Фото: Bakd&Raw by Karolin Baitinger @ unsplash

Кајганата со кремаста текстура е еден од најбрзите и највкусни оброци што можете да ги подготвите — идеален избор за доручек или брза вечера. Но, како да се постигне таа совршена, мека и мазна текстура?

Иако многумина веруваат дека млекото е клучната состојка за кремаста кајгана, експертите велат дека тоа е една од најчестите грешки.

Зошто млекото не е вистинскиот избор?

Хенри О’Конор, основач на брендот Better Eggs, објаснува дека додавањето млеко во јајцата всушност може да ја влоши текстурата, правејќи ги јајцата „гумени“ и без вкус.

„Кога млекото и јајцата се готват заедно, протеините коагулираат и влагата се извлекува. Резултатот е сува и гумаста кајгана“, вели О’Конор.

Истражувањата на порталот Tasting Table го потврдуваат ова. Тие откриле дека кајганата со додадено млеко често излегува сунѓереста и без кремастост, бидејќи дополнителната течност испарува при готвењето, оставајќи јајца без влага.

Тајната состојка за совршена кајгана

Наместо млеко, О’Конор препорачува да користите павлака.

„Започнете со свежи, висококвалитетни јајца и гответе ги полека и нежно. За да добиете вистинска кремастост, додадете малку павлака“, советува тој.

Овој едноставен трик додава природна мазност и богат вкус, без ризик од преварување или губење на текстурата.

Клучот е во температурата

Дури и без павлака, тајната на добрата кајгана е во контролата на топлината. Гответе јајцата на тивок оган, мешајте постојано и не додавајте премногу течности.

Со правилна техника и свежи состојки, можете секогаш да уживате во совршено кремаста кајгана — без капка млеко!

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Македонија6 часа

СВР Охрид: Зачестија лажни телефонски јавувања за изнуда на пари за наводно случени сообраќајни незгоди, апел до граѓаните да не наседнуваат на такви телефонски повици

СВР Охрид ја известува јавноста дека деновиве, повторно зачестија случаи кога, засега непознати лица, преку телефонски јавувања на нивните фиксни...

Култура6 часа

Утре е „Митровден“, се вели дека од денот започнува зимата. Честита домашна слава и именден до сите домаќини!

Овој празник меѓу народот е познат како Митровден (Митроен) и се празнува на утрешен ден 8 ноември според новиот (или...

Македонија6 часа

Од 15-ти ноември започнува законската одредба за поседување зимска опрема и зимски пневматици

Од следниот викенд, односно сабота – 15 ноември до 15 март задолжително треба да поседувате пропишана зимска опрема, согласно одредбите...

Македонија6 часа

Лишени од слобода пет лица поради сторени кривични дела за поткуп

Вчера (06.11.2025) во попладневните часови полициски службеници од Одделот за сузбивање на организиран и сериозен криминал при МВР под раководство...

Временска прогноза11 часа

Од денес до вторник нашиот регион ќе биде застапен со повремени локални врнежи

Под влијание на серија на влажни воздушни бранови од Медитеранот, од денес па се до вторник (11 ноември) во Република...

Хороскоп21 час

Хороскоп за петок (7 ноември)

ОВЕН Не се опуштајте премногу, особено ако имате впечаток дека имате целосна контрола врз вашиот живот и настаните што ве...

Технологија1 ден

Кичевската корпорација во развој „CvetanskiFootage“со ексклузивен „прашалник“ и мало истражување – Дали работиш или би сакал/а да работиш од дома?

Корпорацијата која потекнува од Кичево, „CvetanskiFootage“ под закрила на „Vangardo Creations“ направи прашалник кое ќе помогне за истражувањето. Одговорете точно...

Македонија1 ден

Автомобил удри велосипедист од Гевгелија, кај велосипедистот констатирана алкохолизирана состојба

На 05.11.2025 во 15:40 часот во ОВР Гевгелија е пријавено дека на ул.,,Моински Пат” во Гевгелија се случила сообраќајна несреќа...

Фото: Mika Baumeister @ unsplash Фото: Mika Baumeister @ unsplash
Магазин1 ден

Google воведува проверка на возраста во Play Store: што значи ова за корисниците?

Google започна со постепено воведување на нов систем за верификација на возраста во Play Store, сличен на оној што веќе...

Фото: Maxim Hopman @ unsplash Фото: Maxim Hopman @ unsplash
Магазин1 ден

Поевтиниот MacBook на Apple пристигнува во 2026 година – со iPhone чип и цена под 1.000 долари

Apple подготвува нов, поевтин MacBook кој ќе ја прошири понудата на лаптопи на компанијата и ќе биде насочен кон корисници...

НАЈЧИТАНИ