Следете не

Lifestyle

Дали јаболковиот оцет е здрав?

Објавено пред

на

Ако сакате да го подобрите вашето здравје, можеби вреди да го додадете јаболковиот оцет во исхраната. Диететичарката Јулија Зумпано објаснува како овој оцет може да биде корисен, но и какви потенцијални ризици носи неговото консумирање.

Што содржи јаболковиот оцет?

Јаболковиот оцет се добива со ферментација на јаболка и содржи витамини Б и Ц, оцетна киселина (која се бори против штетните бактерии), природни пробиотици и антиоксиданси. Оваа комбинација носи неколку здравствени придобивки.

Здравствени придобивки на јаболковиот оцет

Го намалува холестеролот
Истражувањата покажуваат дека редовното консумирање на празен стомак може да го намали вкупниот холестерол, триглицеридите и нивото на шеќер во крвта. Исто така, го зголемува нивото на HDL (добар холестерол), што помага во елиминација на лошиот холестерол и намалување на ризикот од срцеви заболувања.

Го регулира нивото на шеќер во крвта
Јаболковиот оцет го успорува варењето, што го забавува ослободувањето на гликоза во телото. Студиите покажуваат дека неговото редовно консумирање повеќе од осум недели може да доведе до значително намалување на нивото на шеќер во крвта.

Го поддржува здравјето на цревата
Како природен пробиотик, јаболковиот оцет го поттикнува растот на добрите бактерии во цревата. Ова може да помогне во одржување на редовно варење, зајакнување на имунитетот и намалување на проблемите со рефлуксот.

Се користи како средство за дезинфекција
Јаболковиот оцет може да елиминира одредени видови патогени од телото. Истражувањата покажале дека е ефикасен против некои бактерии, како MRSA и E. coli.

Нема доволно докази дека јаболковиот оцет помага при слабеење, но една студија од 2024 година покажала дека секојдневното консумирање може да ја намали телесната тежина, БМИ, како и нивото на гликоза, триглицериди и холестерол.

Како правилно да се консумира јаболковиот оцет?

Препорачаната доза е една до две лажици дневно, но може да се започне со една кафена лажичка и постепено да се зголемува. Се препорачува мешање со вода за полесно консумирање. Оцетот може да се пие пред или веднаш по оброк за подобро варење, а може да се користи и како прелив за салати.

Потенцијални ризици од консумирање јаболков оцет

Ако не се разреди, може да ја оштети слузницата на хранопроводникот и забната глеѓ. Исто така, може да предизвика дигестивни нарушувања и да го намали нивото на калиум во организмот, што може да влијае на ефектите на одредени лекови.

Иако јаболковиот оцет е безбеден кога се консумира правилно – разреден и во умерени количини – најдобро е да се консултирате со лекар за да бидете сигурни дека нема да предизвика несакани ефекти или да влијае на лековите што ги земате.

Извор: V-Online

Lifestyle

Совршена кајгана за неколку минути: Тајната состојка што прави чуда

Објавено пред

на

Фото: Imad 786 @ unsplash
Фото: Bakd&Raw by Karolin Baitinger @ unsplash

Кајганата со кремаста текстура е еден од најбрзите и највкусни оброци што можете да ги подготвите — идеален избор за доручек или брза вечера. Но, како да се постигне таа совршена, мека и мазна текстура?

Иако многумина веруваат дека млекото е клучната состојка за кремаста кајгана, експертите велат дека тоа е една од најчестите грешки.

Зошто млекото не е вистинскиот избор?

Хенри О’Конор, основач на брендот Better Eggs, објаснува дека додавањето млеко во јајцата всушност може да ја влоши текстурата, правејќи ги јајцата „гумени“ и без вкус.

„Кога млекото и јајцата се готват заедно, протеините коагулираат и влагата се извлекува. Резултатот е сува и гумаста кајгана“, вели О’Конор.

Истражувањата на порталот Tasting Table го потврдуваат ова. Тие откриле дека кајганата со додадено млеко често излегува сунѓереста и без кремастост, бидејќи дополнителната течност испарува при готвењето, оставајќи јајца без влага.

Тајната состојка за совршена кајгана

Наместо млеко, О’Конор препорачува да користите павлака.

„Започнете со свежи, висококвалитетни јајца и гответе ги полека и нежно. За да добиете вистинска кремастост, додадете малку павлака“, советува тој.

Овој едноставен трик додава природна мазност и богат вкус, без ризик од преварување или губење на текстурата.

Клучот е во температурата

Дури и без павлака, тајната на добрата кајгана е во контролата на топлината. Гответе јајцата на тивок оган, мешајте постојано и не додавајте премногу течности.

Со правилна техника и свежи состојки, можете секогаш да уживате во совршено кремаста кајгана — без капка млеко!

Извор: RadioSA

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Како да ја исчистите решетката од рерната без триење и хемикалии

Објавено пред

на

Фото: Liliana Drew @ pexels
Фото: Liliana Drew @ pexels

Ако мислевте дека чистењето на решетката од рерната е невозможна мисија, време е да го промените мислењето! Постојат домашни трикови што навистина делуваат, а еден од нив ги воодушеви илјадници домаќинки ширум светот. Сè што ви треба е малку време, топла вода и прашок за перење алишта — резултатот ќе ве изненади!

Решетката во рерната е често највалканиот дел од кујната. Загорените остатоци од храна и слоевите маснотии се тешки за чистење дури и со скапи средства. Но, со овој едноставен метод, нема потреба од триење, сунѓери или агресивни хемикалии.

Како да го направите тоа:
Земете леген или када, поставете крпа на дното и ставете ја решетката врз неа. Наполнете ја со топла вода додека не биде целосно потопена, а потоа додадете една шака прашок за перење алишта. Оставете ја да отстои преку ноќ. Следното утро, само исплакнете со вода – маснотијата и нечистотиите ќе се исчистат сами од себе!

Овој трик е идеален за сите кои сакаат природно и лесно чистење без напор. Решетката по третманот изгледа како нова, а рерната повторно добива свеж и чист изглед.

За дополнителна свежина, можете по чистењето да нанесете сок од лимон и малку сода бикарбона, а потоа накратко да ја загреете рерната на 100°C. Така ќе ги отстраните сите непријатни мириси и ќе внесете пријатен цитрус мирис во кујната.

Со овој едноставен трик, ќе заборавите на часови поминати во чистење и триење – рерната ќе блеска како нова, а вие ќе заштедите време, пари и нерви.

Извор: Alo

Прочитај повеќе...

Lifestyle

Најефикасниот начин за отстранување на мувла од ѕидовите, според експертите

Објавено пред

на

Фото: Hydra 4x @ unsplash
Фото: Hydra 4x @ unsplash

Мувлата е чест проблем во домовите, особено во текот на зимата кога во просториите се собира кондензација и влага. Таа најчесто се појавува како темни дамки на ѕидовите, а ако не се реагира навреме, може да предизвика оштетувања и здравствени проблеми. Еве кои се најдобрите начини за ефикасно и трајно отстранување на мувлата, според советите на експертите за чистење.

Зошто се појавува мувлата?

Мувлата најчесто се јавува поради зголемена влажност, недоволна вентилација или продор на вода. Кога воздухот во домот е влажен и нема доволно циркулација, на ѕидовите се создава идеална средина за раст на мувла. Затоа е важно, покрај чистењето, да се најде и реши изворот на влагата.

Бел оцет – природно решение

Еден од најдобрите и најевтините начини за отстранување на мувла е употребата на бел оцет. Тој има природни антисептички својства и ефективно ги уништува спорите на мувлата.

Како се користи:
Измешајте еден дел бел оцет со еден дел вода во шише со распрскувач. Испрскајте ја погодената површина и оставете да делува околу еден час. Потоа избришете со влажна крпа. За поупорни дамки, може да се користи и неразреден оцет.

Многу експерти предупредуваат дека белилото често се користи погрешно, бидејќи го отстранува само горниот слој на мувлата, без да ги уништи спорите во длабочината на ѕидот.

Сода бикарбона – природен антисептик

Содата бикарбона е уште едно безбедно и ефикасно средство. Таа делува како благ антисептик и ја намалува влажноста на површината.

Како се користи:
Измешајте три лажици сода бикарбона со половина литар вода, нанесете на мувлосаната површина, оставете да делува 15 минути, а потоа избришете со сува крпа.

Специјализирани спрејови против мувла

На пазарот постојат и спрејови специјално наменети за уништување на мувла и габи. Тие содржат активни состојки кои продираат во порозните површини и ги уништуваат спорите во коренот.

Како се користат:
Нанесете го спрејот на засегнатото место, оставете неколку минути да делува и избришете со чиста крпа. Секогаш носете ракавици и проветрете ја просторијата додека го користите производот.

Белило – внимателно користење

Белилото може да биде корисно на плочки, фуги и други цврсти површини каде што мувлата се појавува често, но не се препорачува за обоени ѕидови.

Како се користи:
Направете раствор од еден дел белило и четири дела вода. Со мека крпа избришете ја површината и потоа исушете ја темелно. Внимавајте, бидејќи белилото може да го обезбои ѕидот и да остави траги.

Како да се спречи повторно појавување на мувла

Откако ќе ја исчистите мувлата, важно е да спречите повторна појава. Експертите нагласуваат дека вентилацијата и сувиот воздух се клучни.

Совети за превенција:

  • Редовно проветрувајте ја секоја просторија, особено после туширање или готвење.

  • Користете вентилатори или одвлажнувачи на воздух.

  • Поправете ги сите протекувања на кровот или водоводот.

  • Одржувајте стабилна температура во домот за да се намали кондензацијата.

  • Избришете ја кондензацијата од прозорците и ѕидовите кога ќе се појави.

Со следење на овие едноставни совети, можете трајно да ја отстраните мувлата и да го зачувате вашиот дом чист, здрав и пријатен за живеење.
Клучот за успех: откријте ја причината за влагата, подобрете ја вентилацијата и редовно одржувајте го домот.

Извор: Danas

Прочитај повеќе...

Facebook

Последни објави

Македонија1 час

Додека преземал службени дејствија жител на Велешта нападнал полициски службеник

На 31.10.2025 во 15:00 часот на магистралниот пат Подмољје-Струга, полициски службеницн од ОВР Струга го лишија од слобода И.И.(45) од...

Хороскоп17 часа

Месечен Хороскоп (ноември 2025)

ОВЕН Ова може да биде интересен ден на работа, бидејќи ќе имате голема помош и некој кој може да делува...

Здравје и убавина1 ден

Пијалокот „Ракија“ може да лекува, еве десет значајни случувања кои може ракијата позитивно да дејствува врз нив

На Балканот, каде тврдокорноста е дел од секојдневието, ракијата не е само пијалок што ја придружува добрата трпеза и веселите...

Кичево1 ден

Поради градежни активности на автопат Охрид-Кичево кај Подмоље ќе се врши пренасочување на сообраќај до среда

СВР Охрид ги известува граѓаните дека поради изведување на градежни работи во делот на автопатот Охрид-Кичево, кај клучката Подмоље, во...

Временска прогноза1 ден

Попоски: Ни претстои потопла зима, но со повеќе снег од лани

Изминатиов подолг период во голем број од медиумите читаме и слушаме најави дека пред нас е зима на векот или...

Култура1 ден

Денеска е „Св.Апостол Лука“, честит именден и роденден на сите кои слават

Денес, на 31 октомври, ја одбележуваме славата на Светиот апостол и евангелист Лука, заштитникот на лекарите и еден од најпочитуваните...

Скопје1 ден

Лишен од слобода возачот кој удри малолетничка на ул. „Перо Наков“ во Скопје и избега од местото на настанот

На 30.10.2025 околу 19:30 часот, по преземени оперативни мерки, полициски службеници од Единицата за интервентна полиција при СВР Скопје го...

Хороскоп2 дена

Хороскоп за петок (31 октомври)

ОВЕН Можеби немате веќе нови идеи и тешко ви е да имате позитивни мисли кога станува збор за работата. Мора...

Кичево2 дена

Јанев денес беше во посета на ОВР Кичево, заедно со раководствата на „РЦ Запад“ и регионалниот сектор за внатрешни работи Охрид

Во рамки на денешната работна посета на Одделението за внатрешни работи во Кичево, директорот на БЈБ Александар Јанев оствари средба...

Кичево2 дена

„Џојсон Сeјфти Системс“ – Кичево заедно со „ОВР Кичево“ во кичевските училишта реализираа едукативна кампања на тема „Безбедноста на учениците во сообраќајот“

Во насока на унапредување на своите активности за корпоративна општествена одговорност, Џојсон Сeјфти Системс Македонија ДООЕЛ Кичево во соработка со...

НАЈЧИТАНИ